istock-2148277583.jpg

14 millió látogatót, 203 delegációt és 15 ezer sportolót várnak a 2024-es nyári olimpiai játékokra Párizsba. Az adatokon túl vajon mit jelent a franciáknak ez a rendkívüli esemény, hogyan zajlanak az előkészületek és milyen újdonságokra számíthatunk? Az Európa Pont sorozata, az Egy csésze Európa keretében megtudhattuk erről a részleteket – és posztunkban mindez vissza is nézhető.

 

 

Egy felejthetetlen olimpia

Száz év után újra Párizsba érkezik az olimpia. Bár 1900 és 1924 után ez lesz a harmadik alkalom, hogy Franciaország ad otthont a játékoknak, paralimpiára először kerül majd sor, az olimpia után néhány héttel, augusztus 28. és szeptember 8. között. A franciák turisztikából merített tapasztalatai segítenek abban, hogy bőven legyenek látványos újdonságok. A június 26-ra tervezett nyitóünnepséget a Szajna partjáról nézheti végig az a szerencsés 300 ezer látogató, aki időben jegyet tudott szerezni. Az olimpia történelmében ez lesz az első alkalom, hogy a felvonulást nyitott terepen tartják – nem is akárhogyan: a versenyzők hajókon lebegnek végig a Szajnán, onnan integetve az eseményt élőben és a tévében követő szurkolóknak.

Ahhoz, hogy mindez létrejöhessen, hónapok, sőt évek óta zajlanak az előkészületek az országban. A legfontosabb akadályt a tömegközlekedés korlátai jelentik, hiszen Párizsban hétszer annyian fognak megfordulni az olimpia és a paralimpia időszaka alatt, mint általában.

 istock-2023284908.jpg

A párizsi városháza homlokzata a 2024-es párizsi olimpiai játékokat hirdeti (Franck Legros, iStockphoto)

 


Újdonságok és értékek

A megszokott sportágak mellett három új versenyszám kerül először a programba: a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás – nem nehéz kitalálni, hogy az új sportszámok kifejezetten a fiatalok ízlésének kedveznek. Azonban nem csak a versenyszámok terén értek el újításokat a franciák. A szervezők a játékok helyszíneivel is bővítik a látványosságokat. Párizs ikonikus épületeitől kezdve (Invalidusok háza, Eiffel-torony), a vidéki nagyvárosokon keresztül (Marseille, Lyon), egészen Tahiti partjáig megfordulnak majd sportolók és szurkolók egyaránt – utóbbi helyszínen a szörfversenyekre kerül sor.

 


Különleges helyszíneken vezetett az olimpiai láng útja

 

Az idei olimpiai játékok szimbolikáját a 21. század kihívásaira reagáló, gondosan kiválasztott értékeken keresztül ismerhetjük meg. A zöld olimpia érdekében olyan infrastrukturális beruházásokra kerül sor, amelyek később is hasznosíthatók, a versenyzőknek felállított olimpiai falu például később rászoruló családok otthona lesz. A paritás jegyében ez lesz az első olimpia, ahol azonos számú női és férfi versenyző vesz részt. Az inkluzivitást pedig a paralimpia jelképezi, ahol a fogyatékkal élő sportolók mérhetik össze erőiket.



Citius, Altius, Fortius – Communiter

…azaz „Gyorsabban, magasabbra, erősebben – együtt”: az olimpia hivatalos mottója is megújult idén – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erről 2021-ben döntött. A franciáknak kifejezetten lényeges, hogy ezen keresztül is bemutathassák az ország nyitottságát. Emellett fontos szerepet kap a francia kultúra. A sport és a kultúra találkozása érdekében a szervezők felkértek hat művészt, hogy alkotásaikkal népszerűsítsék a francia kultúrát, mint például a gasztronómiát az Olimpia ideje alatt.

 


A Nemzetközi Könyvfesztivál vendége: Franciaország

A magyar-francia kapcsolatok területére érkezve a beszélgetés vendége, a francia nagykövetség attaséja, Laure du Teilhet ismertette a szeptember 23-26. között Budapesten rendezendő Nemzetközi Könyvfesztivál programját is, ahol Franciaország lesz a kiemelt díszvendég.

A Francia Intézet szervezésében egy 70 négyzetméteres stand várja majd az érdeklődőket konferenciabeszélgetésekre és közönségtalálkozókra. Szeretettel látják azokat is, akik magukba merülve szeretnék megismerni a francia műveket – hiszen a stand témája maga a reflexió lesz. Az attasé elárulta, hogy hat francia író már megerősítette részvételét a rendezvényre, így személyesen is lesz alkalom találkozni azokkal a művészekkel, akiknek az alkotásaik a közelmúltban megjelentek magyar fordításban is.

Minderről és sok másról szó esett még a beszélgetésen, amit itt tudtok teljes egészében végignézni:

 

 

Borítókép: Delpixart, iStockphoto

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7218425485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása