autopalyadijak.png

Új szabályokat javasol az Európai Parlament az autópályahasználati díjakra, amely alapján a tagállamoknak idővel mindenhol át kellene térniük a tényleges úthasználat szerinti („kapus”) rendszerre. Ebben jobban érvényesül a szennyező fizet elve, és ez a rendszer méltányosabb lenne az országban csak rövid ideig tartózkodókkal is. A díjaknál pedig az autók szennyezőanyag-kibocsátását is figyelembe vennék.

Zöldebb…

 

Az új javaslat és a kapus rendszerre való áttérés biztosítaná, hogy a használattal / szennyezéssel legyen arányos a fizetendő díj. A fizetendő díjakat annak megfelelően kell megállapítani majd, hogy az adott jármű (teherautó, busz vagy személyautó) mennyi szén-dioxidot bocsát ki. Az új szabály a környezetbarát autók vásárlásának és használatának támogatásaként a legalacsonyabb úthasználati díj felében maximalizálná a zéró kibocsátású járművek díját.

 

A javaslat emellett dugódíjat is bevezetne, azaz nagyon sűrű (és így nagy környezetterheléssel járó) időszakokban és helyeken plusz díj kivetésével próbálná elterelni az autókat más utakra.

 

autopalyadijak2.png

 

…és méltányosabb szemlélet a díjak kivetésénél

 

A jelenleg hatályban lévő uniós szabályozás (Eurómatrica-irányelv) csak a nagyobb teherautókra vonatkozott, ezt bővítenék ki a kisebb teherautókra, buszokra és a 3,5 tonna alatti személygépjárművekre, amely a közúti forgalom jelentős részét teszi ki. Az új előírás minden olyan gépjárműre érvényes lesz, amely árut vagy utasokat szállít, ezzel garantálva az egyenlő bánásmódot minden autóvezetőnek és fuvarosnak.

 

Az új szabályok értelmében több járműtípusnál maximalizálják azon rövid távú matricák árait, amelyek már néhány uniós tagállamban kötelezőek a személygépkocsiknál. Az EP azt is szeretné biztosítani az új szabállyal, hogy ezentúl mindenhol, ahol matricákat használnak, elérhetőek legyenek az egynapos és egyhetes matricák is (jelenleg egynapos matrica csak Bulgáriában és Romániában kapható a nehéz járműveknek; egyhetes matrica pedig Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovéniában).

 

 

Az eddigi szabályok

 

Az uniós országok eddig idő alapú útdíjat – e-matrica –, is használhattak 12 tonnánál könnyebb járművek esetében, amely mindenhol távolság alapúra változna 2023-tól a buszok és kisebb teherautók, 2026 végétől pedig személygépkocsik esetében is.

 

A szabályozás csak azt a 136 706 kilométernyi útszakaszt érinti, amely a Transzeurópai Közlekedési Hálózatot alkotja, és ahol eddig is voltak útdíjak. A tagállamok továbbra is dönthetnek úgy, hogy nem vetnek ki útjaikon díjat.

 

autopalyadijak3.png

 

A javaslat az Európai Parlamenttől most a Tanácshoz kerül, azt követően az EP tárgyalásokba kezd majd a tagországokkal.

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9514469884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semper Fidelis 2018.12.11. 16:12:27

Aztán lehet ácsorogni a kapuknál rogyásig. Nem tecc...

Kicsigyerek 2018.12.11. 17:16:46

Ja, sokkal zöldebb. Fõleg, hogy a kapuknál mindenkinek meg kell állnia, aztán újra autópálya sebességre gyorsírania. Mivel lesz tisztább attól, hogy aki többet használja, többet fizet? Ez az EU inkompetenciájának gyanúját csak erõsíti bennem.

Sir Gombóc 2018.12.11. 18:26:22

@Semper Fidelis: ma már nincs szükség fizikailag létező kapura ehhez. Elég hozzá pl. egy jeladó a járművön, többi megy virtuálisan is.

Leooo 2018.12.11. 18:30:31

@Kicsigyerek: Azért ennyire nem lehetsz egyszerű, mint a faék, meg fantáziátlan...ezt te direkt erőlteted? Arra nem gondolsz, hogy NEM az autópályán van a kapu, hanem a ki- és ráhajtásoknál, mint plödö a horvát autópályák újabb építésű szakaszain? Aztán például a virtuális 'kapu' amely regisztrál ráhajtásnál, meg a kontrollkapuknál és a kilépési ponton, a kategória/megtett úthossz alapján belföldiek esetén egy számlára terhelik rá a költséget, amellyel mondjuk havonta kell elszámolni, s klíring rendszerben a számlán elektronikusan rendeződik. Ha nincs fedezet, behajtható adó módjára, vagy korlátozható a gépjármű használata.
Külföldiek esetében pedig feltölthető 'kütyü' használata, amelyet a buszok/kamionosok ma is használnak. Ennyi.

abcdefghijklmm (törölt) 2018.12.11. 18:30:47

Nem a zöldség itt a lényeg, hanem a lé. Többet akarnak fizettetni azért, amit az üzemanyagokra tett adóból már amúgy is kipengettek az autósok.

Kicsigyerek 2018.12.11. 18:35:33

@Leooo: Azért majd várjuk meg a gyakorlatot (inkább ne). Ha a Franciák (ki más) akarják a saját rendszerüket ránk erõltetni, meg fogsz lepõdni.

Gerardus A. Lodewijk 2018.12.11. 19:25:38

Az útdíj önmagában attól még nem lesz igazságos, hogy a megtett távolság arányában kell fizetni. Csak ötletként még néhány szempont, amely igazságosabbá tehetné az útdíjakat:
- a személy- és a tehergépkocsik díjának aránya feleljen meg az útban ezekkel okozott fizikai igénybevétel arányának, vagyis a 1 szgk. útdíja max. 1/10000-e legyen 1 nehéz tgk. útdíjának;
- az útdíjból származó bevételt a tényleges adminisztratív költségek (de max. 10%) levonásával legyen kötelező maradéktalanul az úthálózat fenntartására és fejlesztésére fordítani;
- negatív útdíj, vagyis forgalmi okból keletkezett dugó esetén térítsék vissza az arra a távolságra járó útdíjat, amelyet az elvesztegetett idő alatt az adott útra jellemző sebességgel reálisan meg lehetett volna tenni (pl. 4 órát veszítettem egy 20 km-es dugóban autópályán, azaz visszajár 4x130-20=500 km-nek megfelelő útdíj), így végre az út üzemeltetője is közvetlenül és nagyon keményen érdekeltté válna a dugómentesség biztosításában.

Sir Gombóc 2018.12.11. 20:04:57

@Gerardus A. Lodewijk: nem fogtad fel, úgy látom. Ezeknek az útdíjaknak nem az lenne a lényege, amiről írtál. Épp ellenkezőleg. Sokkal inkább tekinthetők környezet terhelési díjnak. Ebből kifolyólag nincs értelme a visszatérítésnek sem, hisz épp az a lényeg, hogy többet fizetett a forgalmasabb utakon, ha a haladás a több jármű miatt lassabb, pont azért, hogy ne arra menj, vagy ne gépkocsival menj.

]{udarauszkasz 2018.12.11. 22:17:35

Most nem akarok kozonseges lenni, de szerintem ez egy megveszekedett, posztkommunista zoldseg.
Ha ezt bevezetik, akkor a dijba belekalkulaljak a rendszer kiepitesenek koltsegeit, plusz a kamatokat, mivel gondolom, nem kpbol lesz fedezve a cucc. Aztan ez kivaloan alkalmas a tomegek mozgasanak megfigyelesere, eppugy, mint mar most az europai orszagok nagyreszeben. Szoval baromira draga lesz az autozas, ha ezt bevezetik, az ingazoknak nem is eri meg bemenni dolgozni, mert a napi beruk kb.fele a dugodijra, meg az autopalya km-re megy el. Ez egy magyar jellegu kleptokraciaban meg hab lenne a tortan. Asszem, tenyleg meg kell tanulnom teleportalni.

Leooo 2018.12.11. 23:53:48

@Kicsigyerek: Szerintem meg annál elb@ßottabb útdíjfizetési rendszer a világon nincs, mint a franciáké...Amíg a németek vezénylik a parádét közel és kicsit távolabb, na olyan nem lesz soha!

Bambano 2018.12.12. 00:02:58

engem azért érdekelne, hogy az eu-ban vajon tréningeznek arra, hogy ki tudja a legnagyobb ökörséget benyögni?

van használat arányos díj, csak a politikusok nem tudnak róla, mert nem ők fizetik. az üzemanyag ára. és az ráadásul arányos a környezetterheléssel is, mert pont annyi széndioxid keletkezik, mint amennyi benzint tankolok.

ételizésítő 2018.12.12. 01:55:18

Ahogy látom, a helyesírástól már régebben elbúcsúztál.

Mellesleg az ötlet egy méretes faszság.
Nem véletlen, hogy a bloggernek tetszik.

gigabursch 2018.12.12. 03:02:50

Így lesz sokkal drágább minden.
A mai egyáltalán nem drága, bár európai szinten mégis drágának számító éves díjat tessêk összehasonlítani mondjuk a horvát díjakkal.

Tehát: a terv egy faszság.

gigabursch 2018.12.12. 03:06:16

@Gerardus A. Lodewijk: addig álljál féllábon...
Pedig tök logikus amit mondasz

chrisred 2018.12.12. 05:53:53

Mit takar az a kitétel, hogy "az új előírás minden olyan gépjárműre érvényes lesz, amely árut vagy utasokat szállít". Vagyis csak a vállalkozásokra vonatkozna?

2018.12.12. 08:27:45

Lehet kicsit off, de hogy mi az úristenért nevezik 'matricának' ezt a nyavalyás jegyet, azt nem értem. A matrica tudtommal egy felragasztható valami, ez meg vagy egy jegy, vagy egy neten vásárolt elektronikus bizonylat.

igazi hős 2018.12.12. 13:12:18

@Gerardus A. Lodewijk: Nem nagyon értetted meg: nem az utat fizeted ki, hanem a szennyezésért. Pedig a szövegben még ki is volt emelve, hogy "a szennyező fizet". Az útkarbantartására ott van a jövedéki adó, az nagyjából elég rá (itthon nem, Németországban bőven), de az externáliákat nem fedezi.

igazi hős 2018.12.12. 13:13:44

@Klesk: Hagyományból. Tudod: Moszva tér, Felszab tér, kólás üveg.

teéjesenmindegy 2018.12.12. 13:18:59

Hát, szerintem pofozzák a szart, már megint.

Buszok és kamionok esetében eur5 alatt be se mehetsz egy csomó országba.
A kis furgonok jellemzően nem bírják 8-10 évnél tovább, tehát amik most futnak azok mind mind eur4-5.
Személyautók esetén van az, hogy vannak 15-20 éves roncsok és jó állapotú autók is forgalomban.

Akkor most azért építik ki csilliárdokért évek alatt a rendszert, hogy 10% nyi autóstól többet szedjenek be?

A másik része, amit viszont nagyon nem értek, hogy oké, beszedik a pénzt. És mire költik? Attól mert én beadok forintot attól nem lesz megvédve a környezet. Nem kellenének intézkedések is? Nem csak a lóvé beszedése, hanem ésszerű elköltés?

Nem úttal kapcsolatos dolog:
Van a környezetvédelmi termékdíj. Beszedik a pet palackokra meg műanyag csomagolókra. Eddig oké. De akkor a pet palackokért miért nem ad az átvevőhely több pénzt, hogy oda vigyék, és ne szétszórják?
A szemét (sitt) elszállítása miért nem ingyen van, hogy az ember ne máshogy szabaduljon meg tőle?
Bassza meg, ilyenekre kéne a környezetvédelmi bevételeket költeni, akkor lenne értelme nekik.

teéjesenmindegy 2018.12.12. 13:20:13

@chrisred: Azokra az autókra amik magutól mennek egy kőrt, azokra nem vonatkozik.

2018.12.12. 13:29:36

@igazi hős: Ezt még érteném is, ha csak a 'nép' nevezné annak. De ez minden helyen így van megnevezve, még azon az istenáldott félcédulán is, amit a benzinkúton kinyomtatnak. Pedig köze nincs hozzá.

chrisred 2018.12.12. 13:42:42

@teéjesenmindegy: Szerintem kevered a vezető nélküli autót az utas nélküli autóval.

VT Man 2018.12.12. 14:11:22

Ahogy irtak, szar a pofonnak...

Folyamatosan jonnek az elektromos autok, most meg kis szamban, de hamarosan egyre nagyobb aranyban.

Erre kiepitenenek egy "szennyezo fizet" rendszert, amiben 10-20 (vagy 30) ev mulva nem lesz szennyezo, mert mindenki elektromos autoval kozlekedik... idiotasag.

chrisred 2018.12.12. 14:13:57

@VT Man: De lehet, hogy pont az ilyen inrézkedések miatt gyorsul fel a folyamat.

Tarlós elvtárs kutyaszaros városa (törölt) 2018.12.12. 16:04:15

@teéjesenmindegy: "Buszok és kamionok esetében eur5 alatt be se mehetsz egy csomó országba."

Ezt kellene bevezetni itt is. Naponta látom, ahogy jönnek be a Sorin a sok szutyok szar, földön úszó rozsdakupacokkal dolgozni. Okádják a füstöt is, mint friss rendszámos BMW, amit a hülyegyerek Németországból hozott be, mert neki büdös az új Suzuki.
EU 4 alatt ki kell tiltani az ingázó parasztokat a városból, csúcsidőben pedig a pesti füstölőket, roncsokat és tuningolt szarokat is.

Tarlós elvtárs kutyaszaros városa (törölt) 2018.12.12. 16:07:03

Ja, a büdös robogós-motoros bandát is ki kellene tiltani, mert ezeken semmilyen katalizátor nincs. Itt nem az fontos a gyökérnek, hanem az, hogy durrogjon.

Gerardus A. Lodewijk 2018.12.12. 16:49:02

@Sir Gombóc: @igazi hős: Nagyon is felfogtam, miről van szó, éppen azért írtam azt, amit írtam.

A mobilitás óriási gazdasági, társadalmi és kulturális haszonnal jár többek között azáltal, hogy nagyon sok embert képes felszabadítani a kiszolgáltatottság különféle formái alól, ezért egy értelmes, felvilágosult állam azt nem ellehetetleníteni, hanem a lehető leginkább előmozdítani törekszik. Megfizethetetlenné tételét, történjék bár a környezetvédelem kétségkívül nemes céljával (ám valójában inkább: ürügyével), nem tudom helyeselni.

A környezethasználat adóztatását önmagában nem tartom feltétlenül ördögtől való dolognak, de azt is tudom, hogy minden emberi tevékenység szükségszerűen környezethasználattal jár (még ha a használat intenzitásában és káros voltának mértékében óriási különbségek is lehetnek), ezért egyedül a mobilitás környezethasználat címén való agyonadóztatását ellenzem.

Kevesebb okoskodással és picit több demagógiával úgy fogalmaznék, hogy a cikk újabb bizonyíték arra, hogy a politikusok szótárában a reform csupán annyit jelent, hogyan szedjünk be még több pénzt a zemberektől. Vagyis e tekintetben @Semper Fidelis: első hozzászólóval értek egyet: "nem tecc".

teéjesenmindegy 2018.12.12. 20:50:48

@chrisred: Hát, ha én ülök egyedül az autóban, akkor az autó engem szállít.
Személy és áruszállításon kívül nem sok értelme van egy járműnek...

chrisred 2018.12.13. 05:32:42

@teéjesenmindegy: Na de továbbra sem személyszállításról, hanem utasszállításról van szó (az eredetiben passenger). Ha egyedül vagy a kocsiban, akkor sem az utasa vagy, ha te vezeted.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.18. 05:31:07

Dögöljön meg mindenki, aki ennek a bevezetésén mnunkálkodik, lobbizik, kampányol.A kapus rendszernél szarabb nincs a világon.Ne haladjunk már visszafelé az időben.Az a szopás, ami a várakozással telik felhajtáskor és lehajtáskor, semmivel nem indokolható meg.A környezetszennyezés meg többszörös.Attól meg még q messze vagyunk, amit egy korábbi kommentelő írt, hogy majd elektronikusan regisztrálják, számláról levonják, stb.Bár logikus volna, de ez csak egy szép jövő lehetősége.Az ilyen rendszerek mindig drágábbak, bizonytalanabbak, műszakilag nem eléggé megbízhatóak, lásd telefonnal fizetett parkolási díjak.Szóval kösz, de nem kell.Inkább valami értelmesebb dologgal törődjenek az eu-s vízfejek.
süti beállítások módosítása