onkentes_giorgio.pngÁprilisban körbejárjuk a kreativitás és az iskola viszonyát, megnézhetitek Huzella Júlia monodrámáját az anyaság vidám és keserédes oldaláról, és beszélgetünk a nemakarokbeleszolni-anyukákkal. Bemutatkozik Elefszína is, a legkisebb és legrégebbi város, amely elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, és lesz aktivizmus, inklúzió, rock ‘n’ roll, Fekete Giorgio (Carson Coma) akusztikus koncertjével. Klikk a részletekért!

fb_cover_thinkers.png

Túlélheti-e a kreativitás az iskolát? És az iskola a kreativitást? Európai gondolkodók (European Thinkers) sorozatunkban vendégünk volt már Jürgen Habermas, Jane Goodall, Krzysztof Zanussi és Janne Teller is. Április 13-án Leonard Sommer német oktatási és marketingszakember tart interaktív előadást arról, milyen teret kaphat a jövő európai oktatásában a kreativitás, és hogyan lehetne az oktatási rendszereket úgy alakítani, hogy támogassák a diákok kreatív gondolkodását.

Az előadás felvezetőjeként Leonard Sommer és Dr. Fenyvesi Kristóf kreatív ÖtletPartyt tart, ahol egy egy rapidrandiba oltott kollektív brainstorming keretében keresnek megoldásokat az oktatás legégetőbb kérdéseire. A résztvevők kreativitása és agilitása segít abban, hogy az oktatás legnagyobb kihívásaira új, érdekes megoldások szülessenek. Az esemény nyelve angol, magyar szinkrontolmácsolással, a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezni ezen a linken keresztül lehet. Az eseményt élőben online közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.

huzella1.png

Április 21-én, pénteken Huzella Júlia monodrámáját nézhetitek meg. Az Anya-e vagy összemosolygósan, sírva nevetősen és őszintén szól az anyaságról. Anya csak egy van – és Huzella Júlia minden aspektusát megmutatja.

Az előadás előtt Gyárfás Dorka a nemakarokbeleszolni Instagram oldal három anyukájával beszélget. Bányai Judit újrahasznosított, újrafelhasznált és fenntartható anyagokból horgol, köt és hímez. Instagram oldalán a környezetvédelem és a veganizmus mellett a gyermeknevelésről, és mindennapjairól is beszél. Fancsikai Eszter, alias Vegamama vegánsággal, egészséges életmóddal és hulladékmentességgel kapcsolatban készít videókat YouTube csatornájára, és nemrég jelent meg a fenntarthatóságról szóló mesekönyve is. Tapasztó Orsi 16 évig dolgozott tudományos kutatóként, jelenleg mentálhigiénés szakemberként tevékenykedik. A társadalmi érzékenyítést a könnyed, humoros oldaláról megfogva próbálja előrébb vinni.

A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell hozzá, amit ezen az oldalon tudtok megtenni.

elefszina.jpg

Az Európa Pontban márciustól kezdve bemutatjuk az idei kulturális fővárosokat. Temesvárral kezdtük márciusban, májusban majd jön Veszprém – bár az EKF-program kitalálói már januárban vendégeink voltak, és foglalkoztunk az eseményekkel is. Most, április 25-én Egy csésze… sorozatunkban a görög Elefszínára kerül a sor. Az 1985-ben indult európai uniós program történetében Elefszína a legkisebb és legrégebbi város, amely a címet megkapja. Mit kell tudnunk Elefszína dicső és misztikus múltjáról és milyen a jelene?

Az ókorban minden évben zarándokok ezrei érkeztek a városba, hogy az eleusziszi misztériumok révén betekintést nyerhessenek a halál titkaiba. A misztériumjátékok részleteiről szinte semmit sem tudunk, mivel a beavatottakat halálbüntetés terhe mellett titoktartásra kötelezték. Elefszína a 19. századtól Görögország egyik legnagyobb ipari központjává vált. Ez akkor áldás volt, most már inkább átok. A Vlycha-öbölben például közel hetven szennyező hajóroncsot hagytak sorsára.

A nagy görög drámaíró, Aiszkhülosz szülővárosában egy év alatt harminc különböző helyszínen 465 eseményt rendeznek. Lehet-e önbeteljesítő jóslat a programsorozat címe, A változás misztériumai?

Szederkényi Olga erről is beszélget vendégeinkkel, Emmanouil Apostolakis görög nagykövettel, és Trokán Anna színésznővel, akinek ereiben görög vér is csörgedezik. Az esemény regisztrációhoz kötött, regisztrálni pedig az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet, élő online közvetítés az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján, további részletek pedig itt.

onkentes_giorgio.png

Aktivizmus, inklúzió, rock ‘n’ roll – mindezt április 27-ei rendezvényünkön tapasztalhatjuk meg. Hogyan érhetjük el, hogy nyitottabb és elfogadóbb legyen a világ? Tudtad, hogy hozzájárulhatsz a lakhatási válság megoldásához, ha koncertekre jársz? Mit tesz egy ismert ember, ha jó célok érdekében kell cselekedni és hogyan formálhatja ezzel a fiatalok szemléletét? Vendégeink – az EgySimaEgyFordított – Egyesület az Inklúzióért egyik alapítója, Élő Fruzsina meseterapeuta, pszichológus és az Utcáról Lakásba Egyesület szociális munkása és lakásügynökségi koordinátora, Orosz Annamária – beszélget erről Forró Bencével, amit az Európa Pont Facebook oldalán online is közvetítünk. Az estét Fekete Giorgio (Carson Coma) akusztikus koncertje zárja. A részvétel ez esetben is regisztrációköteles – jegyek korlátozott számban elérhetők, klikk ide a regisztrációhoz!

A programok részletes leírása megtalálható az Európa Pont Facebook-oldalán. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9318101040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása