fiatalokcov.jpgJó dolog ma 18 évesnek lenni: több helyen Európában – Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és most már Németországban is több száz eurós kulturális utalványt kapnak a felnőttkorba lépő fiatalok. A 18 éveseknek az EU is különleges ajándékkal kedveskedik: a szerencsések ingyenjeggyel beutazhatják Európa országait – erre például most szerdáig pályázhatnak azok, akik 2004. július 1. és 2005. június 30. között születtek. Most jó lenni fiatalnak Európában?

A fiatalok és a kulturális szolgáltatók támogatása

Részben a Covid – pontosabban az abból következő „szobafogság”, illetve a személyes jelenlétre építő kulturális szféra meggyengülése –, részben egyéb indokok állnak a 18 éveseknek indított kulturális ajándékok, utalványok európai elterjedése mögött. A Covid kihúzta mindannyiunk alól a talajt, de a világot épp felfedező, társas interakciókra nagyon érzékeny korban lévő fiatalokat különösen hátrányosan érintette a kényszerű elszigetelés. A „maradj otthon” idejében a fiatalok rengeteg olyan élménytől lettek így megfosztva, ami az előző generációknak kijárt – nem csoda, hogy szokatlanul nagy arányban küzdenek enyhébb, vagy komolyabb mentális betegségekkel, és az sem meglepő, hogy részben ennek kompenzálására az EU az idei – lezárásoktól már mentes – évet a fiataloknak szentelte.

Németországban épp ez áll a most (2023 második negyedévében) induló program mögött: a 18 éves fiatalok születésnapjukra kulturális bérletet (Kulturpass) kapnak 200 euró (jelenleg közel 80 000 Ft) értékben, amelyet különböző kulturális termékekre – színházi, zenei élményekre, könyvekre – válhatnak be két éven belül. A kezdeményezés egyben a Covid alatt meggyengült kulturális szektort is támogatja, hiszen őket a megélhetést biztosító bevételüktől fosztotta meg a pandémia. A rendszer egy alkalmazáson és weboldalon keresztül lesz elérhető, amely közvetlen kapcsolatot biztosít egy virtuális piactérrel, ahol a könyvesboltoktól a színházakig minden megtalálható. A kezdeményezés különös hangsúlyt fektet az élő kultúrára, a kisebb, gyakran helyi szervezetekre, például a független mozikra és könyvesboltokra. Az olyan online platformokat, mint az Amazon és a Spotify, kizárták a programból.

A spanyol, olasz és francia minta

A német kezdeményezés nem példa nélküli: a tavaly bevezetett spanyol program (bono cultura joven) 400 eurós kulturális utalványt kínál a fiataloknak 18 éves születésnapjuk alkalmából. A spanyol kormány adatai szerint a 2022-ben 18. életévüket betöltők közel 58 százaléka regisztrált az utalványprogramra annak első évében.

A francia Pass Culture, vagyis az ifjúsági kulturális bérlet Emmanuel Macron elnök 2017-es választási kampányának ígérete volt, amelyet 2018-ban teszteltek, majd a világjárvány miatti hosszas késedelem után 2021-ben hivatalosan elindult. A kulturális bérlet egy applikáción keresztül minden 18 éves számára 300 eurót biztosít, amelyet mozi-, múzeum-, színház- és koncertjegyekre, könyvekre, művészeti anyagokra, művészeti tanfolyamokra, hangszerekre lehet költeni, vagy olyan francia digitális platformok előfizetésére, mint a Canal Plus, a Salto vagy a Deezer.

Idén a francia programot kiterjesztették a 15 éven felüliekre is, így már 18 éves kor előtt is kaphatnak a fiatalok 20-30 eurót kiállítások, filmek, színdarabok, koncertek vagy workshopok látogatására. A tanáraik is kapnak diákonként 25-30 eurós kollektív juttatást, amelyet évente hasonló kulturális fogyasztásra, például közös színházlátogatásra költhetnek.

Olaszországban 2016-ban startolt hasonló program: ott minden 18 éves számára 500 eurós „kulturális bónuszt” (bonus cultura) vezettek be, amelyet a kulturális minisztérium azóta is fenntartott a különböző kormányváltások ellenére.

fiatalok.jpg

Az EU ajándéka a 18 éveseknek: a DiscoverEU

A DiscoverEU uniós kezdeményezés lehetőséget kínál az európai fiataloknak, hogy beutazzák Európát, hogy maguk fedezzék fel a kontinens szépségeit, új ismeretségeket kössenek, az utazás során új ismeretekkel, és életre szóló élményekkel gazdagodjanak, és persze nem utolsó sorban, hogy éljenek az EU nyújtotta előnyökkel. Élvezzék például a határok nélküli utazás szabadságát, a hazaival megegyező költségű mobilhasználat jogát – és éljék át saját maguk, mit jelent uniós polgárnak, európainak lenni.

A program 2018 júniusa óta 200 ezer utazási igazolványt biztosított az európai fiatalok számára. Most azok pályázhatnak, akik 2004. július 1. és 2005. június 30. között születtek, és készen állnak arra, hogy 2023. június 15. és 2024. szeptember 30. között legfeljebb 30 napot utazzanak. Az érdeklődők az Európai Ifjúsági Portálon keresztül tudnak jelentkezni, és itt találnak meg minden fontos tudnivalót a pályázatról. Érdemes igyekezni, a mostani pályázati forduló március 29-én délben lejár!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr118079680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása