noi_siker_hattercover.pngIzgalmas programokkal készülünk nektek márciusra: vendégeinkkel utánajárunk, mi áll a női sikerek és a „női láthatatlanság” mögött, megnézzük, miért és kinek jó az önkéntesség, és gondolatban ellátogatunk Temesvárra is. Mindebben segítségünkre lesz többek között Harcsa Veronika, Gyurta Dániel, de a több mint húsz év után hamarosan búcsúzó Tünet Együttes is Szabó Rékával, filmklubunkba pedig Európa aktuálisan legjobb filmjét, A szomorúság háromszögét hozzuk el nektek. Tartsatok velünk!

noi_siker2_1.pngA hónap első eseményén, március 9-én a nőké lesz a főszerep. A női siker napján vendégeinkkel – Barda Beátával, a Trafó ügyvezetőjével, K. Horváth Zsolttal, a METU docensével, Németh Franciskával, aki színésznőből pályaváltóként lett ápoló, valamint Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával, a Füge Produkció elnökével, a Jurányi Ház megálmodójával – beszéljük meg, hogyan változott a történelem során a nők társadalmi szerepe, többet kell-e tennie egy nőnek a sikerért, és hogyan lehet megtalálni a munka és a magánélet egyensúlyát. Természetesen számos egyéb szempont is szóba kerül – a beszélgetést Gyárfás Dorka vezeti, az esemény ingyenes, de regisztrációköteles (jelentkezés: noisiker.eventbrite.com). A beszélgetést élőben online is közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.

temesvar_csesze.pngEzt követően, március 14-én indítjuk Szederkényi Olgával az Európai Kulturális Fővárosok maratonját, aki a következő hónapokban mindig egy-egy idei európai kulturális fővárosba és az adott országba kalauzol majd el bennünket vendégeivel. Elsőként Temesvár, Románia harmadik legnagyobb városa kerül fókuszba. Temesvár igazi olvasztótégely: 21 kultúra és 18 vallás otthona, ahol a kulturális évad szervezőinek célja, hogy „felvillanyozzák” az odalátogatókat. Hogy hogyan és mivel, arról is fog nekünk mesélni Gabriel Șopandă, Románia budapesti nagykövete és Kraft Péter turisztikai szakember.

Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet. A programot online a www.facebook.com/europapont/ és a www.facebook.com/EuropaiBizottsag oldalakon, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján közvetítjük.

szomorusag_sved.pngMárcius 22-én igazi nagyágyút hozunk el ingyenes Lumière filmklubunkba: Ruben Östlund svéd filmrendező legújabb alkotását, A szomorúság háromszögét mutatjuk majd be, majd ki is elemezzük Szederkényi Olga szerkesztő-filmrendezővel és Kránicz Bence filmkritikussal. A filmben gazdag turisták nyaralnak a hatalmas luxusóceánjárón: a szupergazdagok és divatmodellek gondtalan semmittevését előbb megzavarja egy harsányan politizáló kapitány, majd a hajó elsüllyedése után a túlélőknek egy szigeten kell újabb megpróbáltatásokkal szembenézniük.

A film már majdnem minden jelentősebb díjat bezsebelt – kezdve a Cannes-i Aranypálmával, folytatva egy Európai Filmdíjas tarolással (köztük a legjobb film, rendező, forgatókönyv és színész díjával), és a vetítésünkre az is kiderül, hogy az Oscar-átadón a három legjelentősebb kategóriában is jelölt film hányat vált díjra. A film egyébként esélyes az Európai Parlament LUX közönségdíjára is, amely versenyben még június 12-ig tudtok szavazni kedvenceitekre – akár erre a filmre.

Nagyon fogynak a helyek, ha jönnétek, regisztráljatok (https://haromszog.eventbrite.com) mielőbb!

onkentes_kek_3.pngMárcius 29-én Vállat vonsz vagy vállalod? című rendezvényünkön az önkéntesség és a humanitárius segítségnyújtás kerül fókuszba. Vendégeink személyes példájukon keresztül mutatják be, milyen önkéntesnek lenni, miért jó segíteni, és mit ad nekik a humanitárius segítségnyújtás. Lesz szó arról is, hogyan lehet csatlakozni egy önkéntes szervezethez, hogyan segítik a személyes fejlődést az ilyen jótékony tevékenységek. és miért önkénteskedik egy olimpiai bajnok. Vendégünk lesz Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár, Gyurta Dániel olimpiai bajnok, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, Kocsis Dániel, a Magyar Önkéntes Liga elnöke, Könczöl Zsófia, a Szívemben Született Afrika elnöke és Morris Andrea, a Közel Afrikához Alapítvány elnöke. Az est házigazdája Forró Bence lesz.

Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles (https://humanitarius.eventbrite.com), a programot online a www.facebook.com/europapont/ és a www.facebook.com/EuropaiBizottsag oldalakon, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján közvetítjük.

lathatatlan2.pngA hónap utolsó eseményén, március 31-én pedig egy nagyon izgalmas produkciót láthattok nálunk: Szabó Réka és a Tünet Együttes Harcsa Veronikával közös táncos-zenés improvizációs előadással készül, amelyet személyes, női létüket meghatározó történeteikből, érzéseikből inspirálódva hoztak létre. Az est címe Láthatatlan vagyok – az előadásban Erdős Virág versei hangzanak el.

Harcsa Veronika és Szabó Réka a magyar művészeti élet két nehezen besorolható alkotó-előadója – Harcsa Veronika világszinten jegyzett (jazz)énekes és dalszerző, Szabó Réka pedig a Tünet Együttes élén több mint húsz éve meghatározó alakja a hazai alternatív tánc- színház- és filmes életnek. Az előadás különlegességét emeli, hogy Szabó Réka nemrég jelentette be, hogy a Tünet Együttes hamarosan feloszlik – így ez a performansz egyike lesz utolsó fellépéseiknek.

Minden márciusi programunk részletes leírása megtalálható az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete weboldalán. Az eseményeken továbbra is javasoljuk maszk viselését. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2318060666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása