ujcimszaharov_ukr_borito.pngNagyon erős programmal zárja az évet az Európa Pont. Az Európai Parlament emberi jogi Szaharov-díját idén Ukrajna bátor népe kapta, az ehhez kapcsolódó kerekasztalunkon két frontvonalat megjárt magyar újságíró és a Riporterek Határok Nélkül igazgatója lesz a vendégünk. Levetítjük a bukaresti klubtűz tragédiáját feldolgozó díjnyertes dokumentumfilmet, a Kollektívát.  A közelgő karácsonyról sem feledkezünk meg: Egy csésze… sorozatunkban az idei egyik kulturális fővárosba, Kaunasba látogatunk, hogy megismerjük, hogyan ünnepelnek a litvánok.

Idén Európa egyik kulturális fővárosa Litvánia második legnagyobb települése, Kaunas. Decemberi első eseményünkön, 7-én ezért ide látogatunk Egy csésze… sorozatunkban. Vendégünk lesz Vytautas Pinkus, az ország budapesti nagykövete, és megtudjuk tőle, mit jelent a mondás, hogy „Kaunas az Kaunas”, és mit kell tudnunk a városról. Közben nem felejtjük el felidézni az Európa Kulturális Fővárosa évad legsikeresebb programjait – ezekről, többek közt a mitikus Bestia megidézéséről mi is írtunk beharangozót –, és bemutatjuk a záróeseményeket is. Kovács Bálint a hvg.hu újságírója beszámol arról, tudósítóként mit várt és mit kapott ő Kaunastól. Az est végén Norvilaite Sotera stylist, a Magyarországi Litván Közösség tagja avat be minket a litván karácsony rejtelmeibe. Közönségünket litván karácsonyi itallal és ünnepi kóstolófalattal vendégeljük meg.

litvan_csesze_vilnius.png

Az Egy csésze litván karácsony házigazdája Szederkényi Olga szerkesztő. Az est ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen tudtok. Az eseményt az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján is közvetítjük élőben.

ujcimszaharov_ukr_borito.png

Az Európai Parlament 1988 óta minden évben Szaharov-díjjal ismeri el az emberi jogok védelmét és a gondolatszabadságot. A Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikusról elnevezett díjat idén Ukrajna bátor népe kapja. Ehhez kapcsolódóan december 9-én, pénteken kerekasztalbeszélgetést szervezünk a sajtó- és véleményszabadságról, az újságírók elleni bűncselekményekkel kapcsolatos igazságszolgáltatásról, valamint a demokratikus információs tér védelméről az ukrajnai háborúval összefüggésben. A kerekasztal résztvevője lesz:

  • Földes András (HVG), akinek rendhagyó ukrán frontriportja megrázó képsorokkal mutatja be az ott élő emberek mindennapi küzdelmeit és nehézségeit,
  • Vörös Szabolcs (Válasz Online), aki Kijevben és a környék településein a háború elképzelhetetlen pusztításairól készített riportot,
  • Antoine Bernard, az újságírás szabadságáért, sokszínűségéért és függetlenségéért küzdő Riporterek Határok Nélkül (RSF, Reporters Sans Frontières) igazgatója, az emberi jogok, a nemzetközi igazságszolgáltatás és a civil szervezetek elismert szakértője,
  • Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője.
     

Az esemény moderátora: Inotai Edit újságíró, Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) főmunkatársa. Az esemény nyelve angol, magyar szinkrontolmácsolással. A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles – regisztrálni ezen a linken tudtok.

A beszélgetést online is közvetítjük az Európa Pont, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája Facebook-oldalán magyarul, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube-csatornáján angolul. 

Idei záróprogramunkon, Lumière filmklubunkban a több mint hatvan halálos áldozatot követelő, a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész utáni eseményeket nyomon követő Kollektíva című dokumentumfilmet vetítjük.



A 2015 októberében a bukaresti Colectiv klubban pusztító tűznek 27 halottja és 180 sebesültje volt, de néhány héten belül további 37 személy halt meg a kórházakban nem életveszélyes sebek elfertőződése miatt. Jó részük túlélhette volna a sérüléseket, ha a felelősök – politikusoktól főorvosokig – nem hazudnak a gyászoló családok és társadalom képébe arról, hogy az egészségügyben minden a legnagyobb rendben. Végül egy orvos információi alapján oknyomozó újságírók jártak utána az ügynek, ami egy kiterjedt, hatalmas egészségügyi csalássorozatot elkövető korrupciós hálózat feltárásához és a felelősök bebörtönzéséhez vezetett. A film után Szabó Andrással, a Direkt36 oknyomozó újságírójával beszélget az est házigazdája, Gyárfás Dorka.

A dokumentumfilm elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai dokumentumfilmes díját, az Európai Parlament legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíját, és 2021-ben az első román Oscar-díj jelölt volt a legjobb dokumentumfilm, valamint a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. A vetítés ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezni ide kattintva tudtok.

Az Európa Pont minden decemberi programjának részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Az eseményeken továbbra is javasoljuk maszk viselését. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2117995366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása