tokos_retes.pngItt az ősz és a tökszezon. Amellett, hogy finom levesként és sütve, remek sütemények alapanyaga is, ráadásul bármi készül belőle, az illata hamisítatlan őszi hangulatot varázsol. Nézzünk egy hagyományos román receptet, a tökös rétest!

A tök nemcsak finom, de egészséges is – hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, emellett kalciumban, foszforban és magnéziumban gazdag. Jótékony hatással van a májra, csökkenti a nyálkahártya gyulladását, és a megfázásos betegségek kezelésére is kiváló. A plăcintă cu dovleac szájban olvadó házi sütemény, finom töltelék egy csipetnyi fahéjjal. Finom és egyszerű is elkészíteni, tök pedig most van bőven – számtalan indok arra, hogy próbáljátok ki!

A rétes feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg a környéken: a Balkánon és Közép-Európában. A tökös rétes sem csak Romániára jellemző, máshol is készítenek hasonlót – Bulgáriában is ismert, vagy gondoljunk csak a tökös-mákos rétesünkre –, de délkeleti szomszédunkban az ősz egyik kedvelt desszertje, és a Magyarországon élő románok is őrzik hagyományát. Magyarcsanádon például a román családok újévkor sütöttek tökös rétest. Vékony mézeslapokat töltöttek meg reszelt sütőtökkel, és feltekercselés előtt annyi megmosott aprópénzt szórtak a tök közé, ahány családtag élt a házban. Sülés után az anya darabolta fel a rétest, és igyekezett úgy a tányérra tenni, hogy minden családtagnak jusson egy-egy pénzes rétesszelet.

Hozzávalók:

- 1 db kb 2 kg-os sütőtök

- 30 dkg cukor, plusz még egy kevés a tetejét megszórni

- 3 kis csomag vaníliás cukor (kb. 24 g)

- 1 teáskanál fahéj

- 1 teáskanál szerecsendió

- 1 csomag leveles tészta (15 lap)

- egy evőkanálnyi puha vaj

- egy csepp napraforgóolaj


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt körülbelül 200°C-ra.

Távolítsuk el a sütőtök héját, vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magokat, majd törjük össze egy nagy tálban.

Adjuk a kétféle cukrot és a fűszereket a sütőtökhöz, és jól keverjük össze.

Fektessük ki a lapokat egy sima felületre, kanalazzuk ki a sütőtökös keverék körülbelül egyötödét a felső lapra, és egyenletes rétegben terítsük el. Ezután emeljünk fel 3 lapot, és a hosszabbik oldalról tekerjük fel. Tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe/tálcára. Ismételjük meg ezt még négyszer. A tekercseket szorosan egymás mellé lehet tenni.

A tetejüket kenjük meg a vajjal, locsoljuk meg az olajjal, majd szórjuk meg cukorral.

Süssük körülbelül 50-60 percig, vagy amíg aranybarnára sül.

Minden tekercset vágjunk négyfelé, és ha kihűlt, tálaljuk. Porcukorral hintsük meg őket.


Poftă bună, azaz jó étvágyat!

three-cute-halloween-pumpkins-autumn-park.jpg

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2317967030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása