kom1.pngSzeptember harmadik hétvégéjén szerte Európában különleges programokkal várják az érdeklődőket a kulturális és történelmi jelentőségű épületek, múzeumok, emlékhelyek és műemlékek. Ilyenkor, az Európai Örökség Napokon még egyébként nem látogatható helyek is megnyitják kapuikat. Idén sem lesz ez másként, rengeteg izgalmas program közül válogathattok a fővárosban és vidéken is. Izgalmas sétákkal várnak többek között a Wekerle-telepen, a Várkert Bazárban vagy a Sándor-palotában, de aki a matyó öltéseket szeretné megtanulni, vagy épp a hazai szecesszió remekei érdeklik, az is találhat magának programot a hétvégére. Mutatjuk a kedvenceiket!

Nyitott kapuk hétvégéje: hazánkban, az EU-ban és azon túl is

kom2.jpgA Kulturális Örökség Napjai egy eredetileg nem is az EU-hoz, hanem az Európa Tanácshoz köthető kezdeményezés. Sőt, az elődnek számító legelső hasonló programot még Franciaországban tartották, 1984-ben, Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel. Ezt karolta fel egy évvel később az Európa Tanács, az EU pedig 1991-ben intézményesítette, ekkor indította útjára már Európai Örökség Napok (European Heritage Days) néven mostani rendezvénysorozatát. Mára e rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig közel 50 országban ünneplik minden szeptemberben, az Unión belül és kívül egyaránt. A rendezvénysorozatnak kiemelt célja egyrészt, hogy minél szélesebb körben megismertesse a kezdeményezésben részt vevő intézményeket; európai perspektívából nézve pedig, hogy bemutassa az európaiaknak kontinensünk gazdag kulturális örökségét, hogy erősítse a látogatókban a kulturális örökség megóvásának igényét.

Érdekesség a magyar programokkal kapcsolatban, hogy épp másfél évszázada jött létre a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményünk, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága. Ezért az idei hazai programkínálat egyben az idén 150 éves magyar műemlékvédelem előtt is tiszteleg, számos program kapcsolódik az évfordulóhoz.

Európai Kulturális Örökség Díja és az Európai Örökségi Cím

A sokszínű európai örökséget több más kezdeményezés keretében is ünnepli – ismerteti és védi – az EU. Az Europa Nostra díj (az Európai Unió Kulturális Örökség Díja) például az egyik legfontosabb örökségvédelmi elismerés, amely azokat az építészeket, tervezőket, üzemeltetőket és megrendelőket díjazza, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak az európai kulturális és természeti örökség megóvásához. Emellett másik kezdeményezés az Európai Örökségi cím (European Heritage Label), amely pedig az európai integráció számára szimbolikus jelentőséggel bíró helyszíneket díjazza, és védi (az UNESCO világörökségi díjához hasonló módon).

 

Izgalmas programok országszerte – válogassatok!

A mostani hétvégén, szeptember 17-18-án számtalan műemlék kulisszái mögé leshettek be, Magyarországon idén összesen 461 regisztrált helyszín közül választhattok.

kom3.png

Budapesten, ha az Európa Pont közelében keresünk programot, például a hazai Bauhaus egyik kiemelkedő hazai épületében, a Nagy Imre emlékházban a budai hegyek benépesüléséről hallhattok egy nagyon érdekes előadást Katona Csaba történésztől, de az idén 110 éves, legendás Áldás utcai Iskola is különleges programokkal várja az érdeklődőket. Kicsit messzebb a Lövőház utcai  epicentrumunktól bejárható lesz a ritkán látogatható, budavári Sándor-palota, de különleges sétát lehet tenni például a Vigadóban, a jelentős uniós forrásból megújult Rudas Gyógyfürdőben, vagy a szintén jelentős uniós támogatással felújított Várkert Bazárban is. Időutazó sétára várják a Tabán ikonikus helyszínei után érdeklődőket – kiskocsmákon innen és túl. Az Országos Széchényi Könyvtár egy játékos nyomozásra vár mindenkit a Széchényi család kulturális öröksége után, de ugyanitt a hazai plakátkészítés legnagyobb művészeinek alkotásait is meg lehet lesni majd vezetéssel. Emellett meg lehet majd nézni a Landerer-Heckenast Nyomdagépet, de a japánkertek hazai történetét is megismerheti most, akit érdekel. Lesz séta a Wekerle-telepen, a Vajdahunyadvárban, a szecesszió szerelmesei pedig bejárhatják többek között a Zeneakadémia központi épületét, vagy Sonnenberg házat.

A fővároson kívül is sok érdekesség vár: Kecskeméten például a felújítás alatt álló Cifrapalota várja az érdeklődőket, de Kecskeméten a Nemzeti Színház kulisszái mögé is be lehet majd lesni. A 365 ablakú, 52 szobás, Ybl tervezte, békés megyei szabadkígyósi Wenckheim-kastély is várja a hétvégén a látogatókat, Mezőkövesden a Matyó Múzeumban pedig a matyóhímzés alapöltéseivel lehet megismerkedni. Szeged is rengeteg programmal készül: a Dóm tér másfélórás sétáján a tér történetét és a Nemzeti emlékcsarnok szobrait lehet megismerni, de ugyanitt lesz árvízi emlékséta az 1879-es Nagy Árvíz nyomában, a város formabontó épületeit is be lehet barangolni, de lesz kimondottan szecessziós séta is Szegeden. Győrben a Kőtárban felfedező játékra várják a családokat, de be lehet majd járni a Szent Ignác Bencés Templomot is, ahogy Győr egyik legszebb barokk palotáját, az Apátúr-házat is.

Érdemes ellátogatni a programokra, hiszen – ahogy az esemény mottója is mondja – „csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is”. Az idei programok közt itt tudtok böngészni.

Képek (montázsok) forrása: A kulturális Örökség Napjai honlapja

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2217933049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adi21 2022.09.20. 10:06:30

Az ilyen programajanlokat erdemes az utolso utani idopontban posztolni. Nagyon zavaro lenne, ha lenne ido naptarba illeszteni, netalantan utana nezni, hogy mi erdekel. Igy jo, mert nem lesz nagy tomeg. Csak akkor mi ertelme cikkezni errol?
süti beállítások módosítása