feta_1.pngEbben a tikkasztó hőségben jólesik valami frissítő, és az sem baj, ha nagyon egyszerű elkészíteni – érdemes kipróbálni a görögök egyik kedvelt édes-sós nyári salátáját, két igazán görög főszereplővel: görögdinnyével és feta sajttal. Elsőre talán szokatlannak tűnik az ízkombináció, de mindenképp érdemes egy próbát tenni vele, mennyei! ;) 

Görög-e a dinnye?

Ilyenkor nyár közepén itthon is nagyon népszerű a görögdinnye. Nincs ez másképp Görögországban sem – az ország jelentős dinnyetermelő, a tavernákban is igen gyakori desszert. Érdekesség, hogy mi magyarok e dinnyefajtát épp a görögökhöz kötjük neve alapján, ám ezzel egyedül vagyunk Európában. A legtöbb európai nyelvben ugyanis inkább a növény (a dinnye tökféle) igen magas víztartalmára utalva „vizes dinnyének” (pl. watermelon (EN), Wassermelone (DE), melon d'eau (FR), vesimeloni (FI)) nevezik. Két népszerű elmélet létezik a magyar elnevezésről. Az egyik szerint a kifejezés előtagja nem is a görög népre, hanem a gömbölyű dinnye görgethetőségére utal. A másik megerősíti a görög kapcsolatot: eszerint a dinnyeféle a bizánci birodalom területéről került hozzánk.

Mindenesetre jól csúszik…

Aki nem ódzkodik néha kicsit eltérni a megszokottól és szívesen kipróbál izgalmas ízkombinációkat – például aki szereti a mézédes sárgadinnye és a szárított sonka már eléggé bejáratott mediterrán kombóját –, annak tetszeni fog ez a recept is. Nincs is jobb, mint a hűsítő görögdinnye a melegben, valami különlegességgel feldobva. Ráadásul a hozzávalók a legtöbb hazai konyhában gyakori vendégek nyáron, ezt kell csak a fetával kiegészíteni.

A recept

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 kg görögdinnye darabokra vágva
  • 200 g feta sajt, kockákra vágva vagy morzsolva
  • egy csokor mentalevél apróra vágva
  • 1 kis lilahagyma, finomra szeletelve


Az öntethez:

  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál barna cukor
  • só és bors ízlés szerint


feta2.png

Elkészítés

Szeleteljük fel kis kockákra a dinnyét, tegyük bele egy nagyobb salátás tálba, tegyük ugyanezt a fetával is (de ezt akár simán morzsolhatjuk is).

A lilahagymát szeljük vékony cikkekre, és tegyük a többi hozzávaló mellé a tálba. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott mentaleveleket, és tegyük félre.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy kis tálban, állítsuk be ízlésünknek megfelelően a fűszerezést, majd öntsük a salátánkra és forgassuk össze.

További tippek:

A salátát gyakran gazdagítják felkockázott uborkával, olívabogyóval vagy rukkolával, esetleg paradicsommal. Van, aki a lilahagymát először kis citromlében pácolja, hogy elvegyen a csípősségéből – ízlés kérdése. A friss menta helyett remekül passzol a salátához a friss bazsalikom is.

Καλή όρεξη (kali orexi), azaz jó étvágyat! :-)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4517890891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása