loyalty.jpgJúniusi első rendezvényünkön a Loyalty to Art kezdeményezést mutattuk be, amely a tudatos művészetfogyasztókat, a vállalkozásokat és a művészeket tervezi összekötni az összes fél számára kedvező módon. Az eseményen a résztvevők megnézhették a program első eredményét, Grecsó Zoltán Willany Leó kollektívájának táncetűdjét is, amely a hiraeth fenntartható divatmárkával és a Szimpla Kert tehetségkutató programjával együttműködésben jött létre. A posztban a beszélgetés és maga az etűd is visszanézhető.

 

A projekt 2020-ban, négy ország – Magyarországon kívül Olaszország, Horvátország és Görögország – összefogásában, a Kreatív Európa támogatásával indult. Olyan módszertant dolgoztak ki, amely a helyi vállalkozásokat, a különböző művészeti ágakban alkotókat és a közönséget fogja össze. Lényege, hogy a közönség különböző szolgáltatásokra fordított kiadásaival támogathatja a művészeket.

 

 

Kovács Andrea, a Loyalty to Art menedzsere a 2020 őszétől zajló – és a világjárvány alatt lelassuló – a platformfejlesztés főbb állomásait, a három felet összehozó alkalmazás majdani mechanizmusát ismertette: egy zenész az alkalmazásban létrehozza profilját, és meghívja a helyi pékvállalkozást, akivel közös kampányt indít koncertjének promóciójára mindkettőjük közönsége körében. A zenészt nemcsak a koncerten való részvétellel tudják támogatni a rajongók, hanem úgy is, ha a pékségben vásárolnak. Így a pékség úgy szponzorálhat a számára kedves művészeti tevékenységet, hogy közben új fogyasztókat, ügyfeleket is nyer, a zenész több jövedelemre tesz szert, a kultúrafogyasztó közönség pedig tulajdonképpen művészi projektek társproducereivé válhatnak. Vagy ahogy Latorczai Balázs, a Loyalty to Art fókuszprogramjában szintén résztvevő Szimpla Kert képviseletében fogalmazott: „ki kellett dolgoznunk egy koncepciót arra, hogy ha valaki Görögországban megiszik egy sört, az automatikusan legyen jó egy általam kedvelt művésznek”.

 

A koncepciót a projekt fókuszművészei, Grecsó Zoltán (Willany Leó) és Lénárdt Laura (hiraeth) az improvizációs mozgástechnikákat népszerűsítő kollektíva és a fenntartható divat szellemiségében alkotó tervező konkrét együttműködésén keresztül mutatták be. A két márka képviselője hasonló értékrendjükről beszélt: a Willany Leó nem tervezi meg előadásait, hanem azok során, menet közben derül ki, mi válik az előadás témájává – és ez a megközelítés analóg a hiraeth koncepciójával, akik újrahasznosított alapanyagokból készítik kollekcióikat. Munkamódszerük a megszokott pont fordítottja: nem a tervezendő ruhadarabok ötlete születik meg először, hanem a felhasználandó alapanyagokból, sokszor second hand ruhákból indulnak ki. Az előadásokon a nézők átadhatják megunt ruháikat, megnézhetik az előadást – ezek egy részéből aztán a hiraeth jelmezeket vagy kellékeket készít a Willany Leónak, másik részüket pedig rászorulókhoz juttatják el.

 

A Willany Leó ez után be is mutatta „térspecifikus táncetűdjét” a hiraeth ruháiban, a Wave of Sound zenéjére – a produkció a projektben szintén résztvevő Szimpla Kert Lemming Programjának nyertese. A Club-Mateval és a Dalok.hu zenei fórummal együttműködésben rendezett Lemming Program nyolc zenekarnak adott fellépési lehetőséget, koncertvideót készítettek számukra és mentorálási segítséget is kaptak. Ez a modell is illeszkedik a Loyalty to Art koncepciójához – márkák, művészek, koncerthelyszín és közönség működik együtt, organikusan, kölcsönös előnyökkel.

 

 

A beszélgetés az alábbi videóban visszanézhető, a táncetűd körülbelül 31.30-nál kezdődik. A darabot követő beszélgetésben Lénárdt Laura, Grecsó Zoltán és Latorczai Balázs McMenemy Márkkal osztotta meg az alkotói folyamat kulisszatitkait. Emellett szóba került a kultúra és a kertészet, tánc és természet analógiája és a reklám rehabilitálása is. Klikk!

 

 

További képek a Flickr-oldalunkon.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4917859775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása