videk_cpver.pngEgyre gyakoribb, hogy fiatalok – de akár középkorúak is – pörgős városi életüket hátrahagyva vidékre költöznek. Mi motiválja őket, hogy kilépjenek komfortzónájukból, feladva addigi megszokott kényelmüket? Vagy valamiért épp csak ott tudják megtalálni a harmóniát?  Két „kiköltöző” osztotta meg velünk gondolatait erről: Nagy Alexandra színésznő, aki tíz év hiperintenzív budapesti pörgést cserélt egy 160 fős falu nyugalmára nem olyan rég Nógrádban, és Kollár-Klemencz László, aki már jó ideje egy Szentendre melletti tanyán él családjával és állataival.

videk2.jpg

Az ember természeti lény, szüksége van a természettel való kapcsolatra

Kollár-Klemencz László szerint az ember alapvető természeti lény, és csak akkor tud harmóniában élni, ha erős kapcsolata van a természettel. A városi életforma így számára nem természetes közeg, amelyben nem is tud teljesen önmaga lenni. Valaki erre szerinte érzékenyebb, és muszáj váltania a boldogságához, de van, aki megtanul könnyebben ezzel együtt élni. Ő bármerre is élt, élete minden szakaszában kereste a kapcsolatot a természettel.

Bár nem vidéken született, de meghatározó élmények kötik nagyszülei tanyájához, ahol kisgyerekként sok időt töltött. Ott, nagyapját megfigyelve fogalmazódott meg benne először az, ami máig meghatározza gondolkodását és a természethez, vidékhez való viszonyát: a vidéki életforma a maga meghatározott feladataival mennyire megadja az élet ritmusát, és ez milyen jó hatással van a pszichére, testre: kiegyensúlyozottságot és harmóniát tud biztosítani az ott élőknek.

Bár lélekben vidéken találta meg a békéjét – harmincas éveiben jelentkező pánikbetegségére is gyógymódként –, mégis úgy érzi, határmezsgyén, kettős életet él, ahogy továbbra is vonzza a lüktető de fárasztó város, pezsgő kulturális életével, izgalmas találkozóhelyeivel, de már csak a biztos vidéki bázisról.

videk3.jpg

A hely, ahol le lehet lassulni

Nagy Alexandra extrán pörgős életet élt nagyjából tíz éven át, amikor az egyik kereskedelmi televíziónál dolgozott – 5:30-tól éjfélig szinte megállása nem volt, ahogy lehetősége sem kapcsolódni a természettel, sétálni napközben, vagy akár csak „egy mélyet lélegezni”. Ebben a mókuskerékben fáradt ki teljesen, és innen váltott hatalmasat, amikor a fővárostól távolabb, egy nógrádi faluban találta meg jelenlegi otthonát. Ennek előképe már megvolt az életében: ő a keresztmamájánál töltött sok időt nyaranta, amelyre mindig kellemes nosztalgiával gondol vissza.

Szerinte van olyan, aki a városban, a városi életben is meg tudja találni a nyugalmat, és le tud ott is lassulni, de neki ez nem sikerült, ezért volt muszáj váltania. Ahol most él, nem tud nem lelassulni, mert ott minden eleve lassú. Kiköltözése, többek között a háza felújítása ráébresztette, milyen erősségei vannak, mert a munkálatokból maga is alaposan kivette a részét, mindenféle szerelésektől egészen a kútja vízvezeték-ásásáig. Biztonságérzetet ad számára, hogy ottani életében önellátó tud lenni, és magát is el tudja látni, ha kell: vize a kútból, étele a kertjéből meglehet. 

Mindezekről, és még sok kapcsolódó kérdésről beszélgetett vendégeinkkel Forró Bence – többek között arról, hányféle „kiköltöző” típus létezik Kollár-Klemencz szerint, ő magát melyik csoporthoz sorolja; mennyiben korrekt a saját vidéki életbe belekényszeríteni másokat, akár párkapcsolatról, akár gyerekekről van szó; de megtudtuk azt is, mennyire lehet művészként vidékről alkotni.

A beszélgetés videófelvételét itt lehet végignézni:

Podcast változatban pedig itt éritek el (de megtaláljátok az összes jelentős ismert podcast platform saját felületén is, csak keressetek rá az Európa Pontra):


videk4.jpg

videk5_1.jpg
 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr318251197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása