clafoutis-cherry-pie-rustic-wooden-background.jpgItt a cseresznyeszezon! Ünnepeljétek meg a franciák egyik isteni, végtelenül könnyed és könnyen elkészíthető különlegességével, a clafoutis-val! A szezon gyümölcséhez most francia elnökség tiszteletére francia finomságot választottunk. A clafoutis-t mindenképpen érdemes kipróbálni – mondjuk miért!

Sült puding vagy lusta palacsinta?

A clafoutis különlegessége – amellett, hogy pillanatok alatt megvan – a tésztája: a megszokott piskótás / pités textúráktól eltérően a kevés felhasznált liszt és sok tej miatt nagyon könnyed, puha, pudingszerű, forrón kissé folyékonynak tűnik. Van, aki szerint ez tulajdonképpen lusta palacsinta – amikor a szülőknek nincs kedve vagy ideje egyesével kisütni a palacsintát, akkor valami finom otthoni gyümölccsel gyorsan elkészíthet egy clafoutis-t. Ez a „rezgős” tészta csodálatosan krémes, szinte olvad az ember szájában, langyosan, porcukorral meghintve a legjobb!

Hazája: Limousin

A clafoutis eredetileg a közép-franciaországi Limousin régióból származik, az ottani magozatlan, már-már feketére érett cseresznye sorsának lehető legjobb helyi beteljesedése. Megjelenése a XIX. századra tehető, egyes források szerint először 1864 körül említették egy helyi szövegben. (A cseresznyefa meglehetősen későn érkezett meg ebbe a térségbe, bár már a középkorból vannak bizonyítékok cseresznyeültetvényekről.)

A clafoutis szó az okcitán nyelvjárásból, a clafirból származik, amely azt jelenti, hogy megszórni, megtölteni, utalva arra, hogy az edényt cseresznyével töltjük meg. Egy francia nyelvész másik magyarázatot ad, az ételt a latin clavo figere kifejezésre vezeti vissza – ez annyit tesz: „szöggel rögzíteni”. Ez valószínűleg a sütemény kinézetére utalhat: a sötét cseresznyeszemek a tészta közepén bevert szögekre emlékeztethetnek.

A recept nem tartalmaz különleges összetevőket, és nem is túl édes: hagyja érvényesülni a friss gyümölcs finom ízét. Az autentikus recept szerint fontos, hogy minél feketébb, érettebb cseresznyét használjunk, illetve az, hogy a cseresznyét nem szabad kimagozni a süteményhez. A magok ugyanis a sütés folyamán egy kis mandulás aromával ízesítik a tésztát. Emellett a kimagozott cseresznyénél a gyümölcs leve eloszlik a tésztában, ezzel pedig elmulasztjuk azt az élményt, amikor a cseresznye a süteménybe harapva, a szánkban roppan szét és adja ki magából finom levét.

A tejpite eredeti receptje tehát friss, már jó fekete cseresznyével dolgozik, de ez ne korlátozzon minket semmiben. Bátran lehet bármilyen friss vagy akár fagyasztott gyümölccsel kombinálni a meggytől a sárgabarackon, szedren, áfonyán és az almán át egészen a rebarbaráig. Van mákos verziója is, de van, aki egy kis kakaót kever a tésztájába – a lehetséges variációk száma végtelen. :)

cherry-clafoutis.jpg

A clafoutis receptje

Hozzávalók 6 személyre:

  • Fél kg cseresznye
  • 100 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 3 tojás
  • 250 ml félzsíros tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • Csipet só
  • Vaj a kenéshez


A sütemény elkészítése

Vajazzunk meg és lisztezzük ki egy laposabb tortaformát (piteformát vagy akár jénait), és melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

Mossuk meg a cseresznyét, távolítsuk el a szárakat, majd helyezzük a szemeket a forma aljára. (Aki ódzkodik a magos cseresznyétől, nyugodtan magozza ki.)

Egy edényben verjük habosra a tojásokat a cukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Fokozatosan öntsük a tejet a keverékhez, és addig keverjük, amíg össze nem áll – szép, homogén, a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kell kapnunk.

Öntsük a tésztát a cseresznyére, és süssük kb. 30 percig. Ne ijedjünk meg, melegen lehet, hogy picit lágynak tűnik majd.

Kihűlés után szórjunk rá porcukrot.

Hozzá egy csésze Franciaország?

A francia konyha pár finomságát nálunk is megkóstolhatjátok szerdán, amikor ismét Franciaországba utazunk Egy csésze Európa sorozatunkban. A helyszíni részvételhez előzetes regisztráció szükséges (egycseszeeuropa@gmail.com), még pár hely kiadó, gyertek! ;-)

Bon appétit !


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7417845365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása