Itt a cseresznyeszezon! Ünnepeljétek meg a franciák egyik isteni, végtelenül könnyed és könnyen elkészíthető különlegességével, a clafoutis-val! A szezon gyümölcséhez most francia elnökség tiszteletére francia finomságot választottunk. A clafoutis-t mindenképpen érdemes kipróbálni – mondjuk miért!
Sült puding vagy lusta palacsinta?
A clafoutis különlegessége – amellett, hogy pillanatok alatt megvan – a tésztája: a megszokott piskótás / pités textúráktól eltérően a kevés felhasznált liszt és sok tej miatt nagyon könnyed, puha, pudingszerű, forrón kissé folyékonynak tűnik. Van, aki szerint ez tulajdonképpen lusta palacsinta – amikor a szülőknek nincs kedve vagy ideje egyesével kisütni a palacsintát, akkor valami finom otthoni gyümölccsel gyorsan elkészíthet egy clafoutis-t. Ez a „rezgős” tészta csodálatosan krémes, szinte olvad az ember szájában, langyosan, porcukorral meghintve a legjobb!
Hazája: Limousin
A clafoutis eredetileg a közép-franciaországi Limousin régióból származik, az ottani magozatlan, már-már feketére érett cseresznye sorsának lehető legjobb helyi beteljesedése. Megjelenése a XIX. századra tehető, egyes források szerint először 1864 körül említették egy helyi szövegben. (A cseresznyefa meglehetősen későn érkezett meg ebbe a térségbe, bár már a középkorból vannak bizonyítékok cseresznyeültetvényekről.)
A clafoutis szó az okcitán nyelvjárásból, a clafirból származik, amely azt jelenti, hogy megszórni, megtölteni, utalva arra, hogy az edényt cseresznyével töltjük meg. Egy francia nyelvész másik magyarázatot ad, az ételt a latin clavo figere kifejezésre vezeti vissza – ez annyit tesz: „szöggel rögzíteni”. Ez valószínűleg a sütemény kinézetére utalhat: a sötét cseresznyeszemek a tészta közepén bevert szögekre emlékeztethetnek.
A recept nem tartalmaz különleges összetevőket, és nem is túl édes: hagyja érvényesülni a friss gyümölcs finom ízét. Az autentikus recept szerint fontos, hogy minél feketébb, érettebb cseresznyét használjunk, illetve az, hogy a cseresznyét nem szabad kimagozni a süteményhez. A magok ugyanis a sütés folyamán egy kis mandulás aromával ízesítik a tésztát. Emellett a kimagozott cseresznyénél a gyümölcs leve eloszlik a tésztában, ezzel pedig elmulasztjuk azt az élményt, amikor a cseresznye a süteménybe harapva, a szánkban roppan szét és adja ki magából finom levét.
A tejpite eredeti receptje tehát friss, már jó fekete cseresznyével dolgozik, de ez ne korlátozzon minket semmiben. Bátran lehet bármilyen friss vagy akár fagyasztott gyümölccsel kombinálni a meggytől a sárgabarackon, szedren, áfonyán és az almán át egészen a rebarbaráig. Van mákos verziója is, de van, aki egy kis kakaót kever a tésztájába – a lehetséges variációk száma végtelen. :)
A clafoutis receptje
Hozzávalók 6 személyre:
- Fél kg cseresznye
- 100 g liszt
- 50 g porcukor
- 3 tojás
- 250 ml félzsíros tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- Csipet só
- Vaj a kenéshez
A sütemény elkészítése
Vajazzunk meg és lisztezzük ki egy laposabb tortaformát (piteformát vagy akár jénait), és melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Mossuk meg a cseresznyét, távolítsuk el a szárakat, majd helyezzük a szemeket a forma aljára. (Aki ódzkodik a magos cseresznyétől, nyugodtan magozza ki.)
Egy edényben verjük habosra a tojásokat a cukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Fokozatosan öntsük a tejet a keverékhez, és addig keverjük, amíg össze nem áll – szép, homogén, a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kell kapnunk.
Öntsük a tésztát a cseresznyére, és süssük kb. 30 percig. Ne ijedjünk meg, melegen lehet, hogy picit lágynak tűnik majd.
Kihűlés után szórjunk rá porcukrot.
Hozzá egy csésze Franciaország?
A francia konyha pár finomságát nálunk is megkóstolhatjátok szerdán, amikor ismét Franciaországba utazunk Egy csésze Európa sorozatunkban. A helyszíni részvételhez előzetes regisztráció szükséges (egycseszeeuropa@gmail.com), még pár hely kiadó, gyertek! ;-)
Bon appétit !
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.