1_guer.jpgKontinensünk történetét évszázadokon át meghatározták a háborúk, a legújabb kori történelemben viszont egészen 2022. február 24-ig elképzelhetetlennek tűnt, hogy Európában ismét háború induljon két nemzet között, de aznap megtörtént az elképzelhetetlen. Európának és a világ nemzeteinek békére van szüksége, mihamarabb. Mostani gyűjtésünkben európai művészek háborúellenes alkotásaiból válogattunk. Legyen béke!



Háborúk: győzelmek és veszteségek

A II. világháború előtt az európai nemzetek történetében sokkal jellemzőbb volt a harc – akár birodalmak vagy nemzetek között, akár egy nemzeten belül –, ezért az európai művészek is gyakran foglalkoztak a háború témájával. A győztes csaták, hadvezérek megörökítése mellett sokan ábrázolták a háború pusztítását, értelmetlenségét – szomorú segélykiáltásként a megbékélés érdekében.

Talán a legnagyobb hatású és legismertebb ilyen, valóban ikonikus alkotás Picasso nevéhez fűződik, aki számos festményével állt ki a háború ellen. Guernica (1937) című képén a spanyol polgárháború borzalmait, Guernica baszk város lebombázását ábrázolta jellegzetes stílusában.

1_guer.jpg
Kép forrása: Wikipedia

Picasso egy másik alkotása, a fehér galambot ábrázoló La Colombe (1949) szintén a béke fontos jelképévé vált. E békegalambos litográfiát használta emblémaként az 1949. áprilisi párizsi Béke Világtanács. Egy példánya a Tate Gallery és a MOMA gyűjteményében található.

2_galamb.jpg

Kép forrása: Wikipedia 

 

Talán Picasso a legismertebb, de természetesen nem az első művész, aki alkotásával a háború borzalmaira kívánta felhívni a figyelmet. 1814-ből származik Francisco Goya alkotása, az 1808. május 3.: Madrid védőinek kivégzése (1814), amely jelenleg a madridi Pradóban található. A műalkotással Goya a Napóleon seregeivel szembeni spanyol ellenállásnak állított emléket – amelyet sokan az erőszak ábrázolásának egyik legmegrendítőbb képeként tartják számon.

 

3_majus.jpg

Kép forrása: Wikipedia

 

Salvador Dalí is több képén ábrázolta a háború szörnyűségét. Egyik legismertebb ilyen alkotása A polgárháború előérzete (Lágy szerkezet főt babbal), amelyet hónapokkal az 1936-ban kezdődő spanyol polgárháború előtt festett meg. A háború arca című festménye már 1940-ben készült, a II. világháború elején.

4_dali_bab.jpg

Kép forrása: Wikipedia

 

5_dali_hab.jpg

Kép forrása: Wikipedia

 

A Khioszi mészárlás (1824) Eugène Delacroix francia festőművész nagyszabású festménye, amely az ártatlan polgári lakosság 1822-es legyilkolását ábrázolja a görög szabadságharcból, amely a történelembe is „khioszi mészárlás”-ként vonult be. A Louvre-ban található festmény több mint négy méter magas.

6_delac.jpg
Kép forrása:
Wikipedia

A barokk korból is mutatunk egy mesterművet, Peter Paul Rubens A háború következményei című képét 1638-ban festette a harmincéves háború (1618–1648) által feldúlt európai kontinenst ábrázolva. A főalak, a Vénusznak ellenálló Mars körül számos allegorikus alak, antik és korabeli jelkép mesél a háború zűrzavaráról, pusztításáról.

7_rubens.jpg
Forrás:
Wikipedia

Természetesen számos magyar művészt is foglalkoztatott a háború ábrázolása. Az egyik legjelentősebb közülük talán Mednyánszky László, aki az I. világháború kitörésekor idős kora ellenére hadifestőként járt a háború pusztításainak nyomában. Nagyszámú háborús festményén és rajzán csataterek borzalmait, felégetett falvakat, magukat fáradtan vonszoló katonákat és hadifoglyokat, harctéri temetők megcsendesedett nyugalmát örökítette meg. Szerbiában (1914) című festménye az I. világháború borzalmait mutatja be két holtfáradt, szinte élő holttestként fekvő katona ábrázolásával a szerb frontról.

8_medny.jpg
Kép forrása:
Magyar Elektronikus Könyvtár

Az I. világháború borzalmai egy egész művészeti mozgalmat indítottak útjára az európai avantgárdban: a Zürichből induló dadaizmus gyakran szatirikus, nonszensz alkotásainak alapélménye az Európában pusztító háború volt. A közvetlenül a háború kitörése után induló mozgalom alkotói innovatív alkotói módszerekkel fejezték ki ellenérzéseiket az abszurditás és kegyetlenség ellen.

Egyik alkotójuk, Max Ernst 1919 és 1920 között egy sor kollázst készített, amelyeken katonai tárgyak illusztrációit kombinálta emberi végtagokkal és különböző kiegészítőkkel, ezzel különös hibrid lényeket hozott létre. A sorozat egyik képe (Halálosan női repülőgép, 1920) emberi karokkal ellátott, hatalmas repülőgépet ábrázol, amely egy nyílt mező felett repül, a jobb alsó sarokban két katona egy harmadik sebesült katonát cipel.

9_ernst.jpg
Kép forrása:
Wikipedia

Az utca kortárs művészete, a street art szintén fontos terepe a politikai üzeneteknek. A műfaj egyik legnagyobb klasszikusa, a személyazonosságát továbbra is jól elrejtő brit falfestő, Banksy is számtalan alkalommal készített háborúellenes anyagot, a világ jelentős konfliktusaira válaszként. Egy betlehemi falra készített falrajza, a Páncélozott galamb (2007) az izraeli-palesztin viszályra reflektál.

10_banksy.jpg
Kép forrása:
Wikipedia

Az azonnali kommunikáció, az internet és a mémek korában rengeteg ilyen hasonló, erős üzenettel rendelkező háborúellenes alkotás születik naponta, amelyek akár a napi történésekre is reagálnak, adott esetben pár óra alatt felhasználók millióit elérve. E mostani anyagunk természetesen csak nagyon rövid válogatás az európai alkotók háborúellenes műveiből, amelybe mi a legjelentősebbeket, számunkra legérdekesebbeket igyekeztünk összeválogatni.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3717791488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása