Az EU közös pénze az euró – a 11 kezdeti tagállam után – mára összesen 19 tagállam fizetőeszköze. Most elsősorban nem erről, hanem az eurozónán kívüli európai országok bankjegyeiről ajánlunk figyelmetekbe egy remek adatvizualizációs gyűjteményt. Érdekes és sokatmondó, hogy melyik ország kit vagy mit tesz a pénzjegyeire – ismert személyt, vagy nem személyt, nőt vagy férfit, állami vezetőt, művészt, vagy tudóst; tesz-e rá nemzeti tájat, épületet, vagy esetleg állatot. Ismerjétek meg az Átló zseniális összeállítását!

 

Egy kultúra lenyomata: mi kerül a pénzre?

 

Az euró idén már 22 éves születésnapját ünnepelhette, a közösség stabil valutájának gazdasági előnyeiről már mi is írtunk. Euróbankjegyekkel valószínűleg már mindenki találkozott – a közös papírpénzek minden országban azonosak, nincs nemzeti megkülönböztetés, ezért ezek illusztrálására valamilyen univerzálisat kerestek anno az euró tervezői. Így kerültek a bankók egyik felére ablakok és kapuk – az európai nyitottság és az együttműködést jelképezve –, hátoldalukra pedig hidak, amelyek az európai népek közötti kapcsolatot, kommunikációt szimbolizálják. Mindezt pedig a növekvő címletekkel egyre modernebb európai építészeti stílusok jellegzetességeivel megjelenítve (az öteurós a klasszikus stílust, a 200 eurós – ha találkoztatok már vele :-) – a XIX. századi építészetét, a vas és üveg korszakát idézi meg.

 

Az euróérmék ugyanakkor már viselnek nemzeti jegyeket: hátoldalukat az egyes eurzóna-országok tervezhették meg, feldolgozva fontos nemzeti szimbólumokat, bemutatva vezetőiket, illetve az országot jellemző egyéb sajátosságokat. Az eurót használó országok emellett évi kétszer limitált példányszámú emlékérméket is kibocsáthatnak, amelyekkel általában valamilyen fontos nemzeti eseményről emlékeznek meg. Érdemes ezeket is tanulmányozni, de mi most az eurozónán kívüli országok bankjegyeiről készített adatvizualizációs összeállítást javasolnánk nektek böngészésre.

 

Európa pénzei: képes elemzés 21 ország (+ az EU) bankjegyeiről

 

Az Átló a hazai adatújságírás zászlóshajója, amelyhez hasonló minőségű szolgáltatásokat Magyarországon talán senki más nem nyújt. Éppen ezért is örültünk, hogy nemrégiben Európa bankjegyeit dolgozták fel, izgalmas és nagyon könnyen áttekinthető és böngészhető formában. Kapcsolódó oldalukat itt tudjátok megnézni, az alábbiakban csak egy-két érdekességet gyűjtöttünk ki az anyagukból.

 

Tudtátok például, hogy Európában sehol nincs rajtunk kívül forgalomban húszezres címlet? De tízezresük is csak az izlandiaknak van a magyarokon kívül. Ugyanakkor egyes címlet sincs sok helyen, csak Bulgáriában, Romániában, Moldáviában és Ukrajnában. Nem gondoltuk volna, de a legkedveltebb szín a bankjegyeknél a lila, ezt követi csak a talán inkább klasszikus pénzszínnek gondolt zöld, kék és barna szín.

 

Az talán nem annyira meglepő, hogy az embereket – híres nemzeti személyiségeket – szerepeltető bankjegyek közt zömében férfiakat találunk: 101 férfire jut 17 nő. Az angol font itt kivételt jelent: ott minden egyes bankjegyen nő szerepel: mindegyiken ugyanaz, II. Erzsébet királynő. A legkiegyenlítettebb a nemi arányt a svédeknél találjuk, ott három férfi és három nő szerepel összesen a korona hat bankjegyén – a nők: Astrid Lindgren író, Greta Garbo svéd-amerikai színésznő és Birgit Nilsson operaénekes. A csehek szintén három nőt emeltek bankjegyükre nemzeti karaktereik közül: a 13. században élt Prágai Szent Ágnest, a cseh nemzeti mozgalom egyik fontos íróját, Božena Němcovát, valamint Emmy Destinn cseh operaénekest. Emellett még Macedóniában, Szerbiában, Ukrajnában, Svájcban és Izlandon került még nő a bankjegyekre, a többségnél azonban minden személy férfi volt.

 

Foglalkozásukat tekintve a legtöbb bankjegy korábbi uralkodók portréit ábrázolja (a forinton is ők vannak többségben), de hasonlóan sok íróval és költővel, illetve állami vezetővel találkozhatunk – itt használhatnánk az államférfi megnevezést is, mivel sehol nem találunk női politikai vezetőt a bankjegyeken. Érdekes, hogy Szerbiában – egyedüliként az országok közül – többségében tudósok képeit tették a bankjegyekre,.

 

A pénzek hátoldalán jellemzően épületek dominálnak, de különböző nemzeti jelentőségű tárgyak (pl. érmék, pecsétlenyomatok, címerpajzsok), tájak és nemzeti (címer)állatok (sas, griff, vagy épp aranylile) is megjelennek.

 

Jó böngészést!

 

Borítókép: Pixabay; szövegközi illusztráció forrása: https://atlo.team/europa-penzei, ATLO025; Inspiráció: Nyáry Krisztián; Adat: Galambosi Eszter, Mikola Bence; Adatvizualizáció, grafika és szöveg: Mikola Bence

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

 

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6416758246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása