money.jpgJelentős a szórás a tagállamok között a minimálbérek tekintetében: több mint hatszoros a különbség a legalacsonyabb garantált bérszintet biztosító Bulgária (havi 399 euró) és a legmagasabbat kínáló Luxemburg között (2508 euró). Magyarország a lista alján helyezkedik el: csak három olyan tagállam van, amely alacsonyabb minimálbért biztosítana munkavállalóinak. Körkép a kötelezően biztosítandó miniámálbérekről.

Nemzeti ügy

A szociális és munkaügyek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, és az is, hogy mely ország milyen általános, vagy esetleg szektorális minimálbéreket ír elő. Van olyan ország – például Németország is egészen sokáig ilyen volt – ahol nincs törvényileg előírt minimumbér. Ezen a területen az EU-nak csak kiegészítő szerepköre van – intézkedéseivel igyekszik támogatni például, hogy a tagállamokban a minimálbérek az egész EU-ban tisztességes életszínvonalat biztosítsanak. (Nemrégiben fogadtak el egy uniós jogszabályt éppen ennek biztosítására: kötelező minimumot ez sem ír elő, de többek között ösztönzi a kollektív tárgyalásokat és a minimálbérek által nyújtott védelemhez való hozzáférést kívánja segíteni. Az irányelvet 2024. november 15-ig kell átültetnie minden tagállamnak a saját nemzeti jogába.)

Az Eurostat évente két alkalommal (minden év január 1-jei és július 1-jei állapot szerint) teszi közzé a nemzeti minimálbéreket. Mostani összefoglalónk a legutóbbi, idény nyáron közzétett adatokon alapul. Ekkor a 27 uniós tagállamból 22-ben alkalmaztak nemzeti minimálbért. Az alapító uniós tagállamok némelyike nagyon hosszú idő óta garantál nemzeti minimálbért a munkaerőpiac rosszabbul fizetett szegmenseiben elhelyezkedő munkavállalóknak. Ezzel szemben néhány tagállam – többek között Németország, Írország és a 2004-ben vagy azt követően csatlakozott tagállamok többsége – csak nemrégiben léptetett hatályba a minimálbérre vonatkozó jogszabályokat, mint legutóbb Ciprus, 2023 elején. Jelenleg nincsen államilag garantált minimálbér a három északi tagállamban (Finnországban, Svédországban, Dániában), valamint Ausztriában és Olaszországban.

minimalber_mo.png

 

Mit mutatnak az adatok?

Az Eurostat által közzétett minimálbér-statisztika a nemzeti minimálbéreket veszi alapul. A nemzeti minimálbér általában minden munkavállalóra, vagy legalábbis az adott ország munkavállalóinak jelentős többségére vonatkozik, és azt – gyakran a szociális partnerekkel folytatott egyeztetést követően – jogszabály (a kormány) állapít meg, vagy közvetlen módon nemzeti ágazatközi megállapodás ír elő. A minimálbért általában a havi bruttó jövedelem (azaz a munkavállaló által fizetendő jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok levonása előtti munkabér) formájában határozzák meg. Fontos megjegyezni, hogy az eltérő adózási, társadalombiztosítási és egyéb szabályok miatt a levonandó tételek is változnak országonként.

Fontos megjegyezni, hogy a törvényileg rögzített minimálbér csak egy nézet, amely ugyan összefüggésbe hozható az adott tagállam gazdasági teljesítőképességével, a munkavállalók szociális védelmével, ugyanakkor a teljes kép ismeretéhez fontos nézet még a minimálbérek vásárlóerő-egységben kifejezett értéke, a minimálbér havi bruttó átlagbérhez viszonyított szintje, vagy épp a minimálbérből élők aránya.

 ---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7018234089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.10.16. 19:15:21

A svédeknél olyan 1500-1600 ojrót saccolok, a dánoké és a norvégoké ennél biztosan magasabb.A finneket meg totál passzolom.
:-)
süti beállítások módosítása