ffi_no.pngSoha nem volt még ennyire egyszerű az adatvizualizáció: az EU statisztikai portálja, az EUROSTAT nemrégiben két új eszközt mutatott be, amelyek segítségével a – szinte feneketlen – uniós statisztikai adatbázis bármelyik adatsorát bárki pillanatok alatt, könnyen áttekinthető és megérthető képi formában elő tudja állítani. Az adatok ilyen látványos, egyszerűen megérthető vizualizációja nagyon fontos és érdekes összefüggésekre tud rámutatni. Mi is teszteltük Az Eurostat új, IMAGE és „Országom buborékban” szolgáltatását.

Az IMAGE

Az IMAGE (Interactive MAp GEnerator) egy olyan interaktív webalapú térképgenerátor, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan professzionális statisztikai térképeket készítsünk különböző képi elrendezésben. Hozzáadhatjuk saját adatainkat is, de közvetlenül az Eurostat adatbázisából is betölthetünk bármilyen mutatót.

A térképgenerátor sokféle lehetőséget kínál: lehet nemzeti és regionális szintű térképeket készíteni az EU-ról, de az egyes tagállamokról, vagy akár a világ országairól is előállíthatunk térképet. Választhatunk több különböző megjelenítési forma közül is, például olyanokat is, amelyek a sűrűségek, arányok és a változás mértékét tudják jobban megmutatni. Választhatunk rengeteg színsablon közül, szabadon átírhatjuk a térképek címét, rátehetjük az országok feliratait, kódjait, vagy épp a szélességi és hosszúsági köröket.

Az elkészült képeket többféle formátumban tudjuk letölteni, az oldal ellenőrzőkérdésekkel és mintákkal segíti, hogy a megfelelő térképtípust használjuk adatainkhoz.

Néhány érdekes példa az oldal segítségével előállított grafikákból:

 

„Az országom buborékban

A másik adatvizualizációs online platform egy kicsit játékosabb, a készítők „belépő szintű” adatvizualizációs eszköznek szánják, leginkább iskolai használatra, de persze azon túlmenően is tökéletesen használható. Segítségével az IMAGE-nél korlátozottabb (de így is számos terület lefedő) statisztikai adattárból válogathatunk témaköröket a népességtől a gazdaságon át a környezetig. Az oldal adott téma vonatkozásában látványos buborékokkal rangsorolja az országokat, amelyek között kiválaszthatjuk a „kedvencüket” is, amelyet kiemelve jelenít meg a vizualizáció során.

A feliratokat sajnos itt nem lehet szerkeszteni, így egyelőre azokat csak angolul tudjuk szerepeltetni a grafikákon (ellentétben az IMAGE-dzsel).

 

 

 

 



Az Eurostat emellett számos hasznos adatvizuális eszközt kínál az érdeklődőknek, akit jobban érdekelnek ezek a lehetőségek, itt érdemes szétnéznie.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2718231837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása