1_1.jpgA mellrák világszerte a leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében, amely időben felismerve és kezelve jó eséllyel gyógyítható. A rendszeres szűrés a legbiztosabb mód a kór mielőbbi felfedezésére, ám Európában kevesen (és Magyarországon is sajnos egyre kevesebben) mennek el a szűrővizsgálatokra. Ennek ára pedig sok-sok emberélet évente. Lányok, járjatok szűrésekre!

A mellrák számokban

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rákos megbetegedés, nemcsak az EU-ban, de világszerte is. 2020-ban a leggyakrabban diagnosztizált ráktípus lett az egész világon (minden tizedik felismert daganatos betegség emlőrák), a világelsőséget a tüdőráktól tavaly vette át. Az IARC (a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége) becslése szerint 2020-ban világszerte több mint 2,26 millió új mellrákos megbetegedés, és közel 685 000 mellrákos haláleset fordult elő.

Az Európai Rákinformációs Rendszer (ECIS) statisztikái szerint 2020-ban csak az EU 27 tagállamában több mint 350 000 új mellrákos esetet diagnosztizálnak, ami a nőknél diagnosztizált összes új rákos megbetegedés közel harmada (29%). Uniós statisztikák szerint az EU-ban minden tizenegy nőből egynél 74 éves kora előtt kialakul a mellrák, közülük 20 százaléknál még mielőtt az 50. életévét betöltené.

(A képeken: Az előző két évben mellrákszűrésen (mammográfián) megjelent, 50-69 kor közötti európai nők aránya, 2017, forrás: Eurostat; az előző két évben mellrákszűrésen (mammográfián) megjelent, 50-69 kor közötti magyar nők aránya, forrás: Eurostat; rosszindulatú emlődaganat miatt kezelt betegek száma életkoronként Magyarországon, 2019, forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)

 

Hogyan lehet elkerülni a mellrákot?

Az emlőrák kialakulásában szerepet játszanak a genetikai tényezők: hajlamosabb lehet rá az, akinek a családjában előfordult már ilyen vagy más típusú rák. A rizikót jelentősen fokozza az életkor, a kihordott terhesség hiánya 30 éves korig, a petefészekhormonnak való kitettség (korai első menstruáció, késői menopauza, ösztrogénpótlás, az első kihordott terhesség előtt hosszú ideig tartó fogamzásgátlószer-szedés). Az emlőrák kockázata csökkenthető, de nullára nem mérsékelhető. A WHO az életmódbeli tényezők közül a túlsúly elkerülését (a meglévő túlsúly leadását), a rendszeres fizikai aktivitást, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzését javasolja, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend tartása mellett.

Mit tesz az EU?

Az egészségügyi politika a tagállamok hatáskörébe tartozik, ugyanakkor az EU igyekszik a maga eszközeivel támogatni az országokat. A közösség évtizedek óta aktívan kiveszi a részét a rák elleni küzdelemből. A Bizottság jelenleg is az erősebb európai egészségügyi unió kiépítésén dolgozik, amelynek célja a biztonságosabb, felkészültebb és ellenállóbb EU. Ennek nagyon fontos eleme a nemrégiben ismertetett rák elleni küzdelem erősítését célzó terv, amely négy fő cselekvési terület (megelőzés, a rák korai felismerése, diagnózis és kezelés, illetve a betegek és a túlélők életminőségének javítása) köré épül. Célja, hogy 2025-re az emlőrákszűrésre (de ugyanígy a méhnyak- és vastagbélrákszűrésre) jogosult uniós népesség 90%-a vegyen részt vizsgálaton. E célkitűzés elérése érdekében hamarosan az EU által támogatott új rákszűrési program indul.

Új iránymutatások készülnek a mellrák vizsgálatához és diagnózisához

Emellett az EU az Európai Bizottság emlőrák elleni kezdeményezésével (ECIBC) most véglegesíti a mellrákszűrésre, -diagnózisra és -ellátásra vonatkozó új európai iránymutatásokat és minőségbiztosítási rendszert is. A rendelkezésre álló legfrissebb tudományos bizonyítékokon alapuló ECIBC célja, hogy az egészségügyi szolgáltatók és a nők számára világos és független iránymutatást nyújtson a szűrés és az ellátás terén. A 35 ország egészségügyi szakembereinek, kutatóinak és a betegek érdekvédői szervezeteinek részvételével kialakított ajánlások többek közt a szűrések gyakoriságára és korcsoportjára, az emlőrákszűrési programok szervezésére és a sebészeti kezelés megtervezésére adnak javaslatokat.

Ez alapján az ECIBC például nem ajánlja a 40-44 éves nők mammográfiás vizsgálatát (hacsak nem tartoznak veszélyeztetett csoportba). A 45-49 éves nőknek 2-3 évente, az 50-69 éves nőknek 2 évente, a 70-74 éves nőknek pedig 3 évente javasolja a vizsgálat elvégzését – (ez jelenleg némiképp eltér a magyar ajánlásoktól).

Lányok, menjetek el rendszeresen szűrésre! Ez tényleg életet menthet…


További statisztikák, adatok és ajánlások a betegségről (forrás: WHO, EU)


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9916737646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása