bauhaus_fbook.pngEgyüttgondolkodás, a jövőt formáló mozgalom, vitafórum, kreatív tervezési folyamat – mindez egyszerre az Európai Bizottság új kezdeményezése, az új európai Bauhaus, amelyben kreatív szakemberek és kreatív gondolkodású polgárok közösen tervezhetik meg Európa jövőjét. A folyamat elindult: már várják az ötleteket, és hamarosan indulnak a kapcsolódó pilotok és támogatások is. Ez az izgalmas kezdeményezés volt legutóbbi programunk fókuszában, ahol a témával foglalkozó neves hazai szakértőkkel beszélgettünk.

Vezérelvek: szép, fenntartható, közös

A nemrégiben útjára indított kezdeményezés – ahogy történelmi előképe, a 20. század egyik legmeghatározóbb, összművészeti és gondolkodást formáló mozgalma, a Bauhaus – új alapokra szeretné helyezni a környezetünkről, funkcionális építményekről, terekről és egyáltalán az együttélésről való gondolkodást. Ehhez pedig hidat képez a művészet, a kultúra, a tudomány és a technológia, továbbá a különböző generációk között. Az új európai Bauhaus célja, hogy az európai zöld megállapodás programját kulturális, emberközpontú, pozitív és konkrét eredményekre váltsa.

Kicsit konkrétabban, az új európai Bauhaus vitát és párbeszédet indít arról, hogy hol élünk, és milyen kapcsolatot ápolunk a természeti, nem beépített környezetünkkel. Olyan kérdésekre keresi a polgárok széles körű bevonásával a válaszokat, hogy milyen az új, ideális épület, milyenek a szép, fenntartható és inkluzív terek, milyen érzéseket és benyomásokat kellene kelteniük, milyen anyagokból kellene készülniük és milyen gyakorlati követelményeket kellene az épületek és terek kialakítása során figyelembe venni. Hogyan nézzenek ki és működjenek, milyen lenne bennük az élet? Mit takar közösségeinkben a jó minőség, a fenntarthatóság, az inkluzivitás és a megfizethetőség fogalma?

A párbeszéd elismert szakemberek bevonásával, és ezzel párhuzamosan – hangsúlyosan – a lehető legszélesebb közönség bevonásával zajlik, viták, közös online platformok segítségével. Ez a látszólag lazább struktúra ugyanakkor egy jól átgondolt, rendszerezett és hosszabb folyamat kezdete.

Az új európai Bauhaus kezdeményezés három szakasza

A kezdeményezés első, 2021 nyaráig tartó közös tervezési szakaszában magas szintű, bárki számára nyitott kerekasztal-beszélgetéseken kialakítják a koncepciót, a kezdeményezés keretét. Itt konkrét, modern példákat gyűjtenek a szervezők. Bárki elküldheti ötleteit, projekttervét (!), ezek az ötletek és hozzászólások formálják a vitát, sőt, a legjobbakat külön díjakkal is elismerik. Ezzel párhuzamosan az uniós intézmények a jelenlegi többéves pénzügyi kerettel összhangban a program megvalósítási keretét is kidolgozzák.

A második, megvalósítási szakaszban 2021 szeptemberétől elindulnak a kezdeményezés kísérleti projektjei, amelyeket konkrét pályázati felhívások támogatnak, nyomon követésük pedig „közösségi szellemben” történik, hogy az első kísérletekből levont tanulságokat meg lehessen osztani. Ez a szakasz leginkább a jó ötletek európai terjesztéséről, hálózatépítésről és tudásmegosztásról szól. A cél a nyílt, máshol is alkalmazható módszerek, megoldások és prototípusok feltérképezése lesz, hogy azok elérhetővé váljanak városok, települések, építészek és tervezők számára.

A harmadik, 2023 elején induló terjesztési szakaszban a hangsúly a megszületett ötletek és az elindított tevékenységek felerősítésén lesz. A módszer elsősorban itt is a hálózatépítés és a tudásmegosztás, de még szélesebb körnek, akár Európán túli célközönségnek.

 
Vegyél részt a tervezésben: küldd el ötletedet, meglátásaidat vagy hallgasd meg beszélgetésünket!

A kezdeményezés jelenlegi tervezési szakaszában tehát várják a fent leírt vezérelveket tükröző inspiratív, előremutató ötleteket, a hosszabb-rövidebb írásokat, esszéket, illetve  számítanak olyan szervezetek jelentkezésére is, akik szívesen bekapcsolódnának a tervezésbe egy-egy vitafórum lebonyolításával vagy akár a kezdeményezés hivatalos partnereként. Örömmel veszik az ösztönző példákat modern anyagokra, termékekre, szolgáltatásokra, terekre, gyakorlatokra, épületekre, illetve várják lokális vagy globális, kapcsolódó kihívások, szükségletek megfogalmazását is.

Emellett május 31-ig lehet jelentkezni az említett Új európai Bauhaus díjra az új kezdeményezés alapgondolatait tükröző szép, fenntartható, inkluzív helyekkel – legyen az már meglévő projekt vagy csak koncepció.

A kezdeményezéshez kapcsolódóan Európa-szerte számtalan online követhető eseményt tartanak, amelyek segítik elindítani a közös gondolkodást. Az egyik ilyet mi szerveztük az Európa Pontban, május 27-én 18 órától. Beszélgetőtársaink az új Európai Bauhaus kezdeményezéshez már csatlakozott neves hazai szakemberek voltak: dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese, Dávida Eszter, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kuratóriumi tagja és építésze, az új Európai Bauhaus kezdeményezés nagykövete, Matheidesz Réka, a MOME Pályázati Irodájának igazgatója és Petrányi Barna a Pro Progressione ügyvezetője. A beszélgetést Polyák Levente építész, urbanista, szociológus (KÉK – Kortárs Építészeti Központ) vezette.


A kb. másfél órás beszélgetés Facebook oldalunkon és itt is megtekinthető:


A beszélgetés az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat része.

További információ az új európai Bauhausról:

----

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, a Youtube csatornánkon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5616573054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása