apr1.PNGÁprilisban, ahogy a természet végre ébred, a növények zöldellnek és virágoznak, a Földet ünnepeljük, és számot vetünk azzal, hogyan áll kontinensünk a környezetvédelemmel. Online programjainkon vendégeink segítségével megvizsgáljuk, hogyan lehet a 21. században fenntarthatóbb módon utazni, és annak is utánajárunk, hogyan küzd az EU az eldobható műanyagok ellen. Egy csésze Európa sorozatunkban ezúttal Európa legnagyobb miniállamába, Luxemburgba ugrunk be egy kávéra.

apr2.pngAz éghajlatváltozást előidéző, az emberiség által a légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok jelentős része a közlekedéshez köthető. Egyre többen közlekedünk autóval, a filléres repjegyek korában kinyílt a világ a középosztály számára, hozzászoktunk, hogy Európa és a világ szépségei csupán pár órányi útra vannak. Egészen a Covid-válságig hihetetlenül pörgött a turizmus. Azonban mára sokan elgondolkodtak azon, hogy mi a személyes felelősségük az utazások okozta környezetkárosításban, és hogyan tudnának lelkiismeretfurdalás nélkül, fenntarthatóbb módon továbbra is ennek a szenvedélyüknek hódolni. Vannak rá megoldások és ötletek: április 15-én erről beszélget McMenemy Márk a talpalatnyi történetek blog szerzőpárosával, Németh Edvárddal és Kocsis Dórával, valamint a finn Santeri Lehtonennel, aki a Sail to the COP kezdeményezés tagjaként 2020-ban hajóval utazott el a chilei nemzetközi klímakonferenciára. Az esemény nyelve magyar és angol, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

muanyagok.png
Április 22-i programunkon
a műanyagmentes jövő lehetőségeit kutatjuk vendégeinkkel. Hosszas előkészítő munka után idén nyáron elkezdik kivezetni az egyszerhasználatos műanyagokat az EU országaiból. Mire elég ez? Mennyire lehet ettől valóban „műanyagmentes” az európaiak élete? Vajon tényleg lebomlik, tényleg környezetbarát a lebomlónak nevezett műanyag? Mennyire hatékonyak a médiában is népszerű tengeri műanyagmentesítési programok? Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a lakosság számára? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgatunk majd vendégeinkkel, a kérdés hazai szakértőivel állami, akadémiai és civil oldalról: Hizó Ferenccel (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Kitta Gergellyel (Klímapolitikai Intézet), dr. Aleksza Lászlóval (Szent István Egyetem) és Simon Gergellyel (Greenpeace).

lux.png
Április 28-án
Luxemburg felé vesszük az irányt: idén 35 éves az Egységes Európai Okmány, amelyet 1986-ban írtak alá Luxembourgban. Mit kell tudnunk Európa legnagyobb miniállamáról? Milyen szerepet játszik a Luxemburgi Nagyhercegség az Unió életében? Miért fontos az Egységes Európai Okmány? Miért lakik rengeteg magyar Luxemburgban? Mivel foglalkoznak, és hogyan tartanak össze? Miközben keressük a válaszokat ezekre a kérdésekre, nem felejtjük el bemutatni Luxemburg legszebb látnivalóit sem. Az est díszvendége Marc Ungeheuer, a Luxemburgi Nagyhercegség magyarországi nagykövete, vendégünk lesz még Papp Csaba, kultúraszervező, az Európai Unió Bíróságának munkatársa. Az est műsorvezetője és állandó házigazdája Szederkényi Olga, szerkesztő.

A járványügyi helyzetre való tekintettel minden programunkat online közvetítjük Facebook oldalunkon. Az Európa Pont áprilisi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8816500900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása