szodas.jpgÍrország legismertebb péksüteménye a szódás kenyér. Nevét az elkészítéséhez szükséges szódabikarbónáról kapta, ami a tészta lazítását szolgálja. Sem kovászt, sem élesztőt nem tesznek bele, így nem kell órákat pihentetni és hosszan dagasztani – sütéssel együtt egy óra alatt megvan. Az íreket eredetileg a kényszerűség vezette a szódakenyér felé, de mára nemzeti büszkeségük része. Mivel könnyű elkészíteni, a pandémia kényszerű karanténideje – és az élesztőínség – alatt világszerte sokmillióan megismerték és megszerették.

Az ír búza szódával kél

A speciális kenyérfajta elterjedését az ország földrajzi és klimatikus adottságai magyarázzák: a teleket és a nyarakat az Atlanti-óceánt átszelő Golf-áramlat enyhíti. Ez nem kedvez az Európa nagy részén elterjedt magas gluténtartalmú búzának, az alacsonyabb gluténtartalom miatt viszont az ír búzát a hagyományos kovász nem keleszti meg eléggé. A kelesztésre használt szódabikarbóna az amerikai kontinensről került át Írországba. A kenyérhez eredetileg írót is tesznek, amely azonnal reakcióba lép a szódabikarbónával, szén-dioxid szabadul fel, ami fellazítja a tésztát – ezért sem ajánlják a hosszas dagasztást. Érdekesség, hogy emiatt a szódabikarbónát Írországban nem az angol nyelvterületeken elterjedt baking sodaként („sütőszóda”), hanem bread sodaként („kenyérszóda”) ismerik.

Házi sütésre ideális – évszázadok óta

A kenyérfajta a XIX. század óta ismert és népszerű Írországban, legkorábban feljegyzett receptje 1836-ból származik. A kenyérkészítés a múltban a mindennapi élet szerves része volt szinte minden ír háztartásban. Bár ma a boltokban mindenhol lehet kapni szódás kenyeret, mostanra mintha Írországban is reneszánszát élné az otthoni kenyérkészítés. Ahogy a világ többi részén is – a kényelmesebb karanténpékek egy része valószínűleg csak eddig a szuperegyszerű kenyérfajtáig jutott el. Alapváltozatához mindössze négy összetevő kell: a liszt és a só mellett a térfogatnövelőként működő szódabikarbóna és az író.

A szódás kenyér elkészítése

Hozzávalók:

  • 450 g finomliszt (lehet teljes kiőrlésűvel is vegyíteni)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 dl író (vagy kefír, vagy élőflórás joghurt)
  • 2 tk só


Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hogy levegőzzön, beleszórjuk a sót és a szódabikarbónát. A száraz anyagokat jól elkeverjük, hogy a szódabikarbóna egyenletesen jelen legyen a tészta minden részében. A tál közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az írót. Már öntés közben elkezdjük lazán keverni, igyekezzünk minél kevésbé gyúrni vagy dagasztani. Amint nagyjából összeállt, cipót formázunk belőle, és rátesszük a sütőlapra.

A tetejét kereszt formában mélyebben bemetsszük, így könnyen tud növekedni a kenyér sülés közben (és a hagyomány szerint ez tartja távol a rossz szellemeket).

Ezután betesszük a sütőbe, és nagyjából 40 percig sütjük.

Jó étvágyat! :-)

A recept az ír közszolgálati média (RTÉ) leírása alapján készült, de remek receptvariációkat találtok például Limaránál, korábbi vendégünk, Mautner Zsófi egyik videójában vagy épp az Ír Szódás Kenyér Hagyományőrző Társaságának leírásában.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6316377762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása