epk1.pngEgyedülálló, közvetlen eszközként minden uniós polgárnak lehetőséget biztosít arra, hogy egy számára fontos ügyet az uniós intézmények figyelmébe ajánljon – ez az európai polgári kezdeményezés (EPK). Ha elég támogató áll egy ügy mellé, akkor az Európai Bizottságnak mindenképpen foglalkoznia kell vele. Bár elég sok, egymillió aláíróra van szükség legalább hét tagállamból, több ügy már eljutott a döntéshozókig. Folyamatban van a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése a nemzeti régiók védelmében, és nemrégiben egyszerűsödött az EPK folyamata – az európai polgári kezdeményezés hetén ezért is érdemes áttekinteni, hogyan élhettek ezzel a jogotokkal.

Csak arról, ami az EU-ra tartozik

2012 óta az EP‑választásokon való részvétel mellett az EPK is rendelkezésünkre áll, hogy – ne feltétlenül csak ötévente – közvetlen befolyást gyakorolhassunk az uniós döntéshozatalra. Segítségével számunkra fontos közérdekű ügyek mellé állhatunk, összefogva másokkal az EU különböző országaiból. Lényeges problémákra irányíthatjuk a figyelmet, társadalmi vitát indíthatunk különböző ügyekben, megoldási lehetőségekre adhatunk javaslatot, sőt, konkrét jogi reformokat is beindíthatunk uniós szinten. Kérhetjük, hogy a Bizottság intézkedjen, akár új jogszabály hozatala vagy jogszabálymódosítás útján.

Fontos megjegyezni, hogy csak olyan ügyben indulhat aláírásgyűjtés, amely eleve az Unió hatáskörébe tartozik (valamint amely nem visszaélésszerű, komolytalan, zaklató jellegű vagy ellentétes az EU értékeivel). Ez elég logikus: felesleges megkérni olyasmire, amire nincsen hatása. Így EPK indítható például a környezetvédelem, a közlekedés, az energiapolitika, a fogyasztóvédelem, a foglalkoztatás- és szociálpolitika, az oktatás, a közegészségügy, az élelmiszerbiztonság vagy a mezőgazdaság témakörében. 2015 óta a javasolt kezdeményezések több mint 85 százalékát nyilvántartásba vették.

epk2.png


Az egyik legutoljára regisztrált kezdeményezés („Jog a gyógykezeléshez”) például azt szeretné elérni, hogy a szellemitulajdon-jogok és szabadalmak ne akadályozzák a Covid19 elleni oltóanyagok és kezelések elérhetőségét, hogy az uniós források kedvezményezettjei kötelesek legyenek megosztani a Covid19-hez kapcsolódó egészségügyi technológiákkal összefüggő ismereteket. Az EPK-t már regisztrálták, a támogatói aláírásokat november 30-án kezdhetik gyűjteni a szervezők.

Egymillió aláírás legalább 7 tagállamból – 12 hónap alatt

Az EPK elindításához létre kell hozni egy legalább hét fős szervezői csoportot, amelynek tagjai legalább hét különböző tagállamban élnek. Ezt követően a szervezőknek kérniük kell kezdeményezésük nyilvántartásba vételét. Ha minden stimmel, akkor maximum 4 hónap után hivatalosan is bejegyzik az EPK-t, és indulhat a neheze: egymillió aláírás összegyűjtése, legalább 7 tagállamból, 12 hónap alatt. A XXI. században persze már online is lehet támogatókat gyűjteni, szigorú adatvédelmi előírások betartásával. Az aláírásgyűjtés iszonyatos mennyiségű munkát és elkötelezettséget igényel. Ebben vitathatatlanul előnyben vannak azok a témák, amelyek eleve szervezett közösségekkel rendelkeznek sok országban (például a környezetvédelmi témák ilyen szempontból jó eséllyel indulnak). A kisebbségi nemzeti régiók ügyében indított már említett kezdeményezésnek például már sikerült összegyűjtenie az egymillió aláírást, de ezek csak öt országból jöttek össze – az érvényességhez emiatt jövő februárig még két országból kell megszerezni a szükséges számú aláírást.


epk3.png

A támogatók lakosságszám arányában meghatározott minimális száma kezdeményezésenként (forrás)

Eldől a kezdeményezés sorsa

Az összegyűjtött támogató aláírásoknál ellenőrzik, hogy legalább hét tagállamból megvan-e a megfelelő mennyiségű (a lakosságszám arányában meghatározott) aláíró, és a támogatók valós és aláírásra jogosult személyek-e. Ha minden rendben, akkor hitelesítik a kezdeményezést, amelyet 3 hónapon belül be kell nyújtani a Bizottsághoz. (A sajtó figyelme már ekkor megvan, ami bármelyik ügynek hatalmas nyereség.) A szervezők ezután egyeztetnek a Bizottság képviselőivel, és az EP előtt is elmondhatják véleményüket. Az EPK benyújtása után a Bizottság hat hónapon belül köteles reagálni: ismertetni, hogy milyen lépéseket tervez a kérdésben, és indokolt esetben dönthet úgy, hogy elindítja egy új jogszabály megalkotását (természetesen a hagyományos úton, együttműködve az EP-vel és a Tanáccsal).

Akiknek már sikerült

Mostanáig összesen több mint 9 millió polgár támogatott aláírásával EPK-t, és négy kezdeményezésnek sikerült ügyét a Bizottság elé vinni. Ezek számos hívet toboroztak az adott témáknak, és felhívták rá a lakosság és a politikai döntéshozók figyelmét is. A Bizottság ezen túlmenően egyes esetekben jogalkotási javaslatot is előterjesztett.

A legelső kezdeményezés a „A víz közjó, nem árucikk!” mindenképpen sikeresnek mondható, a Bizottság egy sor intézkedést fogadott el annak érdekében, hogy az EU-n belül mindenki számára biztosított legyen a tiszta ivóvíz és a csatornázáshoz való hozzáférés. Az „Egy közülünk” elnevezésű EPK azt akarta elérni, hogy emberi embriók megsemmisítésével járó kísérletek ne kaphassanak uniós támogatást – ebben az ügyben új jogszabályt nem kezdeményezett a Bizottság, de a témát behatóan megvizsgálta. Csakúgy, mint a „Stop vivisection” elnevezésű kezdeményezésnél, amely az állatkísérletek uniós betiltását szorgalmazta. A glifozáttartalmú gyomirtók betiltását szorgalmazó EPK hatására pedig a Bizottság javaslatot tett az uniós általános élelmiszerjog felülvizsgálatára. Ötödik kezdeményezésként a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelméről szóló Minority SafePack érte el a szükséges támogatottságot. Ez esetben a szervezők már ismertették javaslatukat az Európai Bizottsággal, és meghallgatásra is sor került az EP-ben (a Covid19-járvány miatt kb. fél évvel később az eredetileg tervezett időpontnál). Az EP plenárisa december 12-i ülésén foglalkozik majd a kérdéssel, a Bizottság pedig 2021. január 15-ig ismerteti válaszát és válaszlépéseit.

epk_infograf.png


Élj vele!

Egymillió aláírás rengeteg, de a példákból látszik, hogy nem lehetetlen összegyűjteni. Az pedig, hogy nem hoz új jogszabályt az EU, még nem jelenti azt, hogy a kérdés elbukott. Az eddigi tapasztalat szerint az EPK segítségével olyan kiemelt figyelmet kap sok téma, amelyet anélkül aligha érhettek volna el. A sajtó foglalkozik vele, folyamatosan további támogatókat szereznek az ügynek, a kérdést Brüsszelben és máshol is napirenden tartják. Az egyén számára pedig ez újabb lehetőség: kifejthetjük véleményünket, csatlakozhatunk fontos ügyekhez. Az EPK oldalán jelenleg is számos ügy várja a támogatókat (pl. a repülőgép-üzemanyag európai adómentességének megszüntetéséről, a méhbarát mezőgazdaságról, vagy épp a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről az EU egészében – amely témáról egy korábbi kezdeményezés már elbukott, és amely témáról egyik korábbi vendégünk sokat beszélt),  hogy megmozgassák velük egy kicsit a brüsszeli döntéshozókat.

Te melyik kezdeményezéshez csatlakoznál?

Új szabályok 2020. januártól

2017 szeptemberében a Bizottság javaslatot tett az EPK-t szabályozó szóló rendelet átdolgozására, amely megkönnyíti az eszköz használatát. Az új rendeletet 2019 áprilisában fogadták el, és 2020 januárjától kell alkalmazni.

Az új szabályozás főbb elemei:

  • Módosult, a szervezők számára kedvezőbbé vált az eljárás ütemezése.
  • Lakóhelyétől függetlenül minden uniós polgár támogathat kezdeményezéseket.
  • 16 évre csökkent a kezdeményezések támogatóira vonatkozóan előírt korhatár (az egyes tagállamok ennél magasabb korhatárt írhatnak elő).
  • Az előkészítéshez online együttműködési platform áll rendelkezésre, és lehetőség van arra, hogy a szervezők jogi személyt hozzanak létre.
  • A kezdeményezések nyilvántartásba vétele kétszakaszos eljárás, szükség esetén felülvizsgálható a javaslat.
  • Lehetséges a kezdeményezés részleges nyilvántartásba vétele, és a Bizottság a nyilvántartásba vett kezdeményezések szövegét ingyen lefordítja az EU minden hivatalos nyelvére.
  • A támogató nyilatkozatok gyűjtéséhez rugalmasan megválasztható a kezdeti időpont és csak kétféle formanyomtatvány létezik.
  • Létrehoztak egy központi online gyűjtési rendszert, amelyet a Bizottság bocsát rendelkezésre (2022-ig lehetséges saját online gyűjtési rendszer használata).
  • Mindegyik tagállamban lesznek kapcsolattartó pontok, akik ingyenes tájékoztatást és segítséget nyújtanak a szervezői csoportoknak.
  • A vizsgálati szakasz hat hónapig tart, amely lehetővé teszi a kezdeményezés által érintett felek szélesebb körét bevonó parlamenti meghallgatást, valamint több időt biztosít a Bizottságnak az érdekeltekkel való konzultációra és a kezdeményezés elemzésére.

 

Ideiglenes szabályok a járvány miatt

A Covid19-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes intézkedéseket fogadott el az európai polgári kezdeményezésre vonatkozóan. Az új szabályok meghosszabbítják a támogató nyilatkozatok gyűjtésére vonatkozó határidőt a koronavírus-járvány által érintett polgári kezdeményezések esetében.

 

További információ:

Az európai polgári kezdeményezések weboldala

Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Az európai polgári kezdeményezés hetének hivatalos oldala

Az eljárás szakaszai: A kezdeményezések menete

Jelenleg aláírásokat gyűjtő európai polgári kezdeményezések


-
--
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7816288952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása