strand_cover.pngAz EU-ban a fürdővizek minősége továbbra is nagyon jó: 2022-ben a fürdőhelyek 85,7 százaléka megfelelt az EU legszigorúbb, „kiváló” vízminőségi osztályú előírásainak. Az utóbbi évtizedekben rengeteget javult a természetes fürdőhelyek vízminősége szerte Európában, de azért érdemes nyaralás előtt tájékozódni, melyik európai strandon mire számíthatunk.

Mikroszkóp alatt Európa fürdővizei

Aki strandolt már Cipruson, Ausztriában, Görögországban vagy Horvátországban, valószínűleg nem lepődik meg, hogy ezek a kristálytiszta vizű strandok számítanak a legtisztábbnak Európában – ezekben az országokban kimagaslóan jó minőségű víz várja a fürdőzőket. A lista másik végén Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot találjuk – amit részben magyaráz, hogy ezekben az országokban magasabb arányban vagy kizárólagosan nem tengerparti fürdőhelyeket vizsgáltak. A tengerparti vizek minősége ugyanis a gyakoribb megújulás és a nagyobb öntisztulási kapacitás révén általában jobb, mint a folyóké és tavaké. 2022-ben az EU-ban a tengerparti fürdőhelyek 88,9, míg a belvízi fürdőhelyeknek csak 79,3 százaléka kapott kiváló minősítést.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által az Európai Bizottsággal együttműködésben összeállított értékelés alapján az EU tavaiban, folyóiban, tengerparti fürdővizeiben nagyon alacsony a fürdőzés egészségügyi kockázata: 2022-ben a rossz vízminőségű fürdőhelyek az EU összes fürdővizének csak 1,5 százalékát tették ki.

A vizsgálatba 2022-ben 21 658 fürdőhelyet vontak be, ebből 279-et Magyarországon, és az uniós tagállamok vizei mellett albán és svájci fürdővizeket is elemeztek. Magyarországon a fürdőhelyek 63,1 százaléka kapott kiváló minősítést, ami sajnos a legalacsonyabbak közt van, ugyanakkor a számok javuló tendenciát mutatnak: ez 3 százalékponttal több, mint egy évvel korábban.

vizminoseg_2022.png

Vízminőségi szabályok az EU-ban – mit vizsgálnak ilyenkor?

A fürdővizek minőségére igen szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek betartását az EU minden évben alaposan megvizsgálja. Az emberi fürdésre kijelölt természetes vízpartoknál megfelelő módon elkülönítve kezelik a szennyvizeket, így mára sokkal több helyen találkozunk kiváló minőségű fürdővizekkel. A kifogásolt minősítésű vizek problémáját az adott országoknak kezelniük kell: lépéseket kell tenniük a vízminőség javítása érdekében, de legalábbis jelezniük kell, hogy az adott partszakaszon a fürdés nem javasolt vagy tilos. Ha szükséges, a rossz vízminőségű (pl. baktériumokkal fertőzött) strandokat bezáratják – erre azonban az éves felmérések kezdete óta szerencsére egyre kevesebbszer kerül sor.

strand1.pngA fürdővizek minőségéről szóló irányelv alapján végzett értékelés két baktérium – a fekális eredetű Enterococcus és az Escherichia coli – jelenlétét vizsgálja. Ahol ezek a szennyvízből a fürdővízbe kerülnek, ott a strandolók fokozott egészségügyi veszélyeknek vannak kitéve.

A tájékoztatáshoz az EU területén egységes jelölést is bevezettek – ha az alábbi táblával találkoztok valamelyik európai fürdőhelyen, akkor biztosak lehettek benne, hogy az adott helyen az uniós előírások alapján kiválónak találták a vízminőséget. Keressétek a három csillagot!

Interaktív térkép a fürdőhelyek vízminőségéről

Az Európa-szerte egységesített vizsgálatok eredményeit egyszerűen, könnyen áttekinthető formában meg is tudjátok nézni. Ennek legfontosabb eszköze az interaktív térkép, amelyen kikereshetitek azt a vízpartot, ahol csobbannátok, és ellenőrizhetitek, megfelelő-e ott a víz minősége. A térképet ide kattintva tudjátok böngészni – a képbe zoomolva láthatóvá válnak az egyes strandok minősítései.

Jó strandolást! :)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr518149388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása