cover_tunet.pngSzeptemberi programjainkkal az Európa gazdaságát fenntartható irányba terelő zöld megállapodás stratégiáját és a környezetvédelem témáját járjuk körül. Létezhet-e ma olyan társadalom, amely a nemnövekedést állítja középpontba? Hogyan válnak használati tárgyainkból hulladékok, és hogyan értéktelenednek el az emberéletek a fogyasztói társadalomban? Mije van, akinek semmije nincsen Afrikában? Válaszokat a kérdésekre most Vincent Liegey francia gondolkodótól, a Tünet Együttes különleges performanszától és Omar Sy egyik legutolsó filmjétől kaphatunk – mindezek mellett még egy csészényi spanyol irodalom is terítékre kerül a hónapban.

Csak biztonságosan!

Nagyon vártuk már, hogy újraindulhassanak programjaink az Európa Pontban, de a vírushelyzet ezt eddig nem tette lehetővé. Mi most úgy készülünk, hogy ebben hónapban újra visszaköltözünk az offline térbe is.

Ehhez természetesen minden szükséges  óvintézkedést megteszünk, hogy vendégeink biztonságban érezhessék magukat. Minden rendezvényünkön kötelező – a szájat és az orrot egyaránt eltakaró – maszk viselése! A helyszínt minden esemény előtt alaposan fertőtlenítjük, és amennyiben az időjárás engedi, maximálisan biztosítjuk a szellőzést a programok alatt is. Minden eseményünk regisztrációköteles, és a maximális befogadóképességnél kevesebb embert engedünk csak be. A helyszíni beléptetésnél mindenkit kérünk, hogy fertőtlenítse a kezét, illetve érintésmentesen lázat is mérünk.

Kérünk mindenkit, hogy amennyiben az elmúlt 14 napban bármilyen betegségre utaló tünetet észlelt magán, vagy találkozott olyan személlyel az elmúlt 14 napban, aki igazoltan koronavírus fertőzött, vagy koronavírus fertőzöttel találkozott, az ne jöjjön el személyesen programunkra. (Járványügyi intézkedéseinket itt tudjátok elolvasni.)

A járványügyi helyzet változása és az ahhoz kapcsolódó esetleges korlátozó intézkedések következtében rendezvényeink elmaradhatnak vagy későbbi időpontban kerülhetnek sorra – az aktuális helyzetről Facebook oldalunkon mindig beszámolunk. Mi mindenesetre több programunknál élő közvetítéssel is készülünk, ezeket jelöltük az események leírásánál.

Helyszíni és online programjaink a hónapban

cover_yao.PNGA hónap első programján, 10-én, Lumière Filmklubunkban az Életrevalók című filmmel világhírűvé vált Omar Sy egyik legutóbbi filmjét láthatjátok, a Yao utazását. A filmben Sy francia színészt alakít, Seydou Tallt, aki könyve népszerűsítéséért utazik Szenegál fővárosába, Dakarba. Bár innen származik, életében először jár itt. A kis faluban élő, 12 éves Yaónak a Tall iránti rajongásán kívül semmije sincsen, elszökik otthonról, hogy több száz kilométert utazva találkozhasson bálványával. A színész és a fiú közös útja segít abban, hogy a főszereplő felfedezze gyökereit.

A vetítést követően France Mutombóval, az Afrikáért Alapítvány elnökével beszélgetünk. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a yaoutazasa.eventbrite.com oldalon keresztül lehet.

cover_esp_lit.PNG

Afrika után, 16-án Spanyolország és spanyolajkú országok felé vesszük az irányt: Szederkényi Olga sorozatában, az Egy csésze Európában ezúttal a spanyol irodalomé lesz a főszerep. Kik olvasnak spanyol szerzőket és miért? Melyek a legnépszerűbb és a legklasszikusabb spanyol nyelven íródott könyvek? Szóba kerül majd Cervantes, Lope de Vega, Marquez, Borges, Vargas Llosa és Javier Marías, lovagregény-paródia, ibériai lélektani krimi és mágikus irodalom. Spanyol idegenvezetőnk az esten a budapesti Cervantes Intézet igazgatója, Javier Valdivielso Odriozola lesz.

Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet. A programot élőben is közvetítjük majd Facebook oldalunkon keresztül.

european-thinkers-vincent-liegey.jpgSzeptember 22-re igazán izgalmas beszélgetéssel készülünk. Európai gondolkodók sorozatunkban ezúttal Vincent Liegey-t látjuk vendégül, aki a nemnövekedés teóriájának és mozgalmának egyik ismert képviselője, egyébként egy budapesti biciklis-bioélelmiszeres-futáros profilú közösségi kooperáció, a Cargonomia egyik társalapítója. A nemnövekedés arra sarkall, hogy az emberek megkérdőjelezzék: a több szükségszerűen jobb. Vajon egy véges bolygón lehetséges a végtelen növekedés? Van-e egyáltalán értelme felépítenünk egy olyan társadalmat, amely a növekedéstől függ? A nemnövekedés mozgalma vitaindítónak szánja ezeket a kérdéseket, ugyanakkor megpróbál válaszokat és megoldási javaslatokat felkutatni a felmerülő kihívásokra.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a euthinkers.eventbrite.com oldalon keresztül lehet jelentkezni. A beszélgetést élőben közvetítjük Facebook oldalunkon keresztül.

te_szemet3.jpgA hónap végén, 23-án különleges utcaszínházi performansszal várunk benneteket: a Tünet Együttes Te Szemét! – Szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád című előadása a fogyasztói társadalom nemkívánatos melléktermékét, a szemetet állítja fókuszba. Az előadás a köztér különböző pontjain felbukkanó szemétkommandó vicces-megdöbbentő akcióiból áll. A humorral és melankóliával teli performansz nem csak a hulladék globálisan megoldatlan problémájára hívja fel a figyelmet, de a társadalom számára hasznavehetetlen, elértéktelenedett emberéletekére is. „Egy adott társadalom legbeszédesebb portréját az általa termelt szemét festi meg”. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: szemet.eventbrite.com.

Az Európa Pont szeptemberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8016195816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása