tevhitek_cover.pngNem, nem költöztek vissza a delfinek Velencébe, a C-vitamin nem gyógyítja, az 5G és a migránsok pedig nem terjesztik a koronavírust, amit nem ember alkotott, és igenis kell kezet mosni. Mindez – sokszor Oroszországból – tudatosan terjesztett dezinformáció. Most, hogy életünk még nagyobb részét éljük online, még elővigyázatosabbnak kell lennünk a gyorsan terjedő valótlan információkkal. Van, ami csak ártatlan tréfa, de van, ami akár emberéletekbe is kerülhet.

Csak tiszta forrásból

Az egészségügy sajnos mindig is közkedvelt terepe volt a félretájékoztatásnak, nincs ez másképp a jelenlegi járvány alatt sem. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjon. Ehhez legmegfelelőbb felületek a nemzetközi egészségügyi és járványügyi szervezetek – például a WHO és az ECDC – oldalai, vagy az országok egészségügyi hatóságainak oldalai. Már az is sokat segít, ha kétes forrásokból származó, nem bizonyított valóságtartalmú információkat nem osztunk tovább.

Az Európai Bizottság folyamatosan tájékoztat a koronajárványról, és nagy erőt fektet abba, hogy a megjelenő álhíreket megcáfolja, többek között az EUvsDisinfo oldalon. Emellett szorosan együttműködik online platformokkal, hogy azok a tényellenőrzés során valótlannak ítélt – így veszélyes és illegális – tartalmakat távolítsák el vagy sorolják hátrébb a találatok között.

Mítoszok a tények tükrében

Az alábbiakban a Bizottság által gyűjtött leggyakrabban megjelenő hamis hírek cáfolataiból válogattunk:

tevhitek_infograf.png

Az EU támogatja a tagállamok járvány elleni küzdelmét

Nem igaz, hogy az EU nem kezeli kellőképpen a koronavírus-járvány okozta válságot. Mielőtt azonban minden megoldást az EU-tól várnánk, nem szabad elfelejteni, hogy az EU csak annyit tehet – és annyit költhet –, amennyit a tagállamok közösen jóváhagynak. Az egészségügyi döntések és szabályok meghozatala tagállami hatáskörbe tartozik, itt az EU csak támogat és koordinál. A közös költségvetést pedig alapesetben a tagállamok döntése alapján meghatározott célokra kell fordítani. Nincsen pluszpénz, csak a meglévő közös keret használható. Épp az ehhez szükséges rugalmasságot adta meg nemrég az EU: a közös büdzséből a még fel nem használt összegeket most a szigorú előírások ideiglenes felülírásával minden tagállam a koronavírus elleni küzdelemre irányíthatja. 37 milliárd euró mozgósítható így erre az uniós költségvetésből, ráadásul a tavalyi támogatások előlegével csak később kell elszámolni; az idei előleget pedig a szokásosnál hónapokkal korábban átutalta a Bizottság; és önrész sem kell majd a kapcsolódó projektek finanszírozásához.

Mindezek mellett az EU folyamatosan, számos formában támogatja az egészségügyi beruházásokat – eddig 140 millió eurót mozgósított a megfelelő terápia és az oltóanyag kifejlesztésére –, a kutatásokat és fejlesztéseket, illetve a vállalkozásokat is.

Nem közönséges influenza

Sokan úgy állítják be, mintha a mostani koronavírus-járvány nem jelentene komolyabb veszélyt egy szezonális influenzánál. Ez nem így van. A vírus roppant fertőző, az idősek és az alapbetegségben szenvedők nagyon veszélyeztetettek, a betegek viszonylag nagy része szorul életmentő kezelésre, amelyet tömeges megbetegedések esetén nem minden egészségügyi ellátórendszer lehet képes ellátni.

Nem lesz kötelező a tömeges oltás

Bár még nincsen védőoltás a betegség ellen, az EU nem tervezi kötelező tömeges oltások bevezetését. Ugyanakkor a terjedő oltásellenesség minden tudományos alapot nélkülöz, az EU aktívan kiáll a védőoltások hasznossága mellett.

Nem az 5G terjeszti a vírust

A rémhírterjesztők egyik kedvence, hogy a küszöbön álló új mobilhálózati technológia, az 5G terjeszti  a vírust. Az emberek gyakran félnek attól, amit még nem ismernek – ahogy a vezetékes telefonálás, a mikrohullámú sütő vagy a mobiltelefonálás nem életveszélyes, úgy ez a hit is teljesen téves, nincs összefüggés a Covid19 és az 5G technológia között. A koronavírus emberek között, cseppfertőzéssel (tüsszentéskor, köhögéskor, kilégzéskor) terjed. Az 5G a mobilhálózati technológiák új generációja, amely nem ionizáló rádióhullámokat használ. Az EU világszinten a legmagasabb fogyasztóvédelmi normákkal rendelkezik. Az 5G ezeknek kell megfeleljen, és nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen tekintetben káros lenne.

Az EU közös készletet hozott létre orvosi védőfelszerelésekből

A RescEU lélegeztetőgépekből, maszkokból és egyéb orvosi eszközökből álló stratégiai készletet kezel 100%-ban uniós forrásból és juttatja el oda, ahol nem rendelkeznek elég eszközzel a koronavírus-járvány kezeléséhez az EU-ban.

A magánélet és az adatvédelmi jogok sérthetetlenek

A digitális technológiák védelmet nyújthatnak és életeket menthetnek. A kontaktkövető alkalmazások – más intézkedéseket, például a tesztelési kapacitások növelését kiegészítve – kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a válságban. Ezek az alkalmazások segíthetnek megakadályozni a vírus terjedését azáltal, hogy figyelmeztetik a fertőzött személlyel érintkezésbe kerülő felhasználókat. Ugyanakkor a vírus terjedési mintáinak elemzésében csakis anonimizált és összesített mobil metaadatokat lehet használni, amelyben az egyes felhasználókat nem lehetséges beazonosítani.

Nem a migránsok hozzák Európába a COVID-19-et

A vírust nem érdekli sem a bőrszín, sem az útlevél. Mindenki ugyanannyira kiszolgáltatott a cseppfertőzéssel terjedő vírusnak. Bárki, aki fertőzött emberrel találkozott, megkaphatta a vírust és behozhatta Európába.

Mindenki teszi a dolgát

Az egészségügyi szabályozások és döntések tagállami hatáskörbe tartoznak. Ezekbe az EU-nak nincs beleszólása, de amiben tud, segít: támogatja és koordinálja a közös erőfeszítéseket.

Nem szűnik meg a schengeni térség

Bár a rendkívüli helyzetben számos tagállam ideiglenes határellenőrzést vezetett be, az uniós szintű ellátási láncok továbbra is működnek, az áruk és a kulcsfontosságú szolgáltatások áramlása is folyamatos. A különleges intézkedéseknek, például az úgynevezett zöldsávos határátkelőhelyeknek köszönhetően minden áruszállító jármű 15 percen belül átlépheti a schengeni belső határokat.

További információ a járványhoz kapcsolódó álhírekről és a valódi tényekről a Bizottság aloldalán, valamint az EU dezinformáció elleni oldalán.

Borítókép forrása: EU dezinformáció elleni oldala

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2715650616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása