resceucover.jpgAz EU számos fronton segíti a tagállamok járványellenes erőfeszítéseit. Most egy lélegeztetőgépekből, maszkokból és egyéb orvosi eszközökből álló stratégiai tartalékot hoz létre, 80 millió euró értékben. Ebből azok a tagállamok részesülhetnek, amelyek nem rendelkeznek elég eszközzel a koronavírus-járvány kezeléséhez. Az eszközöket 100%-ban az EU állja.

Vészhelyzet a tagállamokban: az EU támogat

Az Európába is begyűrűző koronavírus-járvány kapcsán az EU mindent megtesz azért, hogy a kialakuló válság kapcsán mindenben segítse a tagállamok küzdelmét. Az EU ebben a helyzetben sem mindenható: a közösségnek kizárólag arra terjed ki a jogköre, amire a tagállamok felhatalmazást adnak neki, és amelyhez közös forrásokat is rendelnek. Ez pedig a szerződésekben nagyon pontosan rögzítve van – az EU cselekvőképessége így ilyen helyzetben is korlátozott.

Az egészségügyi ellátórendszer működtetése, az állampolgárok külföldi védelme és adott esetben hazaszállítása, a recesszió kezelésére tőkejuttatás a gazdaságba – ez mind a tagállamok felelőssége. Az EU maximum támogathatja ebben az országokat, ahogy ezt teszi is: az EU belső piacán az állami támogatások szigorú korlátozását a rendkívüli helyzetre való tekintettel már feloldotta, és a harmadik országokban rekedt uniós polgárok hazaszállítását pedig folyamatosan segíti (eddig összesen 50 magyar állampolgár hazautaztatásában segédkezett Kínából, Marokkóból és a Fülöp-szigetekről). (Az erre szánt költségvetés növelését épp a napokban kezdeményezte a Bizottság.)

Mindezek mellett az EU folyamatosan összehangolja az egészségügyi hatóságok munkáját, hatalmas forrásokat csoportosít át a tagállamok részére a közös költségvetésből, és egyebek mellett uniós hitelgarancia formájában pedig vakcinafejlesztő cégeknek nyújt támogatást.

Arról, hogy pontosan miben segítheti és miben segíti az EU a tagállamok munkáját itt olvasható egy összefoglaló.

Stratégiai tartalék egészségügyi eszközökből

Most pedig az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében, a tavaly életre hívott rescEU-n keresztül életmentő egészségügyi eszközökből (pl. lélegeztetőgépekből, védőfelszerelésekből, laboratóriumi kellékekből) álló „stratégiai tartalékot” hoz létre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek megvásárlását – például közös közbeszerzés keretében – támogatja. Az eszközök a betegek ellátására, az egészségügyi dolgozók védelmére és a vírus terjedésének lassítására szolgálnak. A készletet egy vagy több tagállamban helyezik el, az eszközök beszerzéséért a fogadó állam felelős, de a költségeket 100 százalékban az EU állja. Az eszközök elosztását a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd annak érdekében, hogy az eszközök oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A rescEU-készletet fogadni kívánó tagállamok közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól. Az eredeti elképzelés 50 millió eurós keretet szánt a készletnek, de a legújabb javaslat már 80 milliót szán erre.

Az EU koronavírus-járvány kapcsán tett lépései, a legfrissebb hírek és információk megtekinthetők a Bizottság ezen oldalán.

 

Háttér

A rescEU az Unió polgári védelmi mechanizmusának része, amely szorosabb polgári védelmi együttműködést tesz lehetővé a tagállamok között. 2019-es létrehozása óta az EU közvetlenül segítséget tud nyújtani a katasztrófasújtotta tagállamoknak, ha egy veszélyhelyzet nagyságrendje meghaladja az adott ország reagálási képességeit. Az uniós polgári védelmi mechanizmust korábban földrengések, hurrikánok, áradások nyomán használták ki életmentésre, de a legutóbbi görögországi erdőtüzeknél is segített. A rescEU eszköztartalékában jelenleg tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek találhatók, most először használják  egészségügyi felszerelések beszerzésére a rendelkezésre álló uniós forrásokat.

akciok.jpg

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8015569142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd · http://kocs.ma 2020.03.30. 14:09:28

én közben nagyon viccesnek találom hogy akiket ezért fizetnek, azok tapsikolnak az oroszországból meg kínából pénzért érekző ipari hulladéknak és selejtnek.
süti beállítások módosítása