korf1.jpgA jelen járványügyi helyzetben kevés figyelmet kapott, ugyanakkor óriási jelentősége van Európa jövőbeli gazdasága számára, hogy a Bizottság kihirdette a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét. Az EU ezzel igyekszik elérni, hogy a termékek folyamatos lecserélésével pörgetett növekedésről Európa környezetbarát és gazdaságos, valóban fenntartható modellre álljon át. Ebben pedig mindenkinek szerepe lesz a termékeket tervezőktől az értékesítőkön át egészen a fogyasztókig.

A körforgásos gazdaság

Mi is többször írtunk arról, hogyan működik a gyakorlatban (kicsiben) mondjuk Finnországban vagy Svédországban a  körforgásos gazdaság. Az átállás már folyamatban van, az első erre vonatkozó uniós cselekvési terv még 2015-ben készült. A mai, lineáris gazdasági modellben sok termék túlságosan könnyen elromlik, nem használható fel újra, nem javítható vagy újrafeldolgozható, vagy eleve csak egyszeri használatra készült. Ennek a – kimondatlanul sokszor már a tervezési folyamatban beépített „tervezett elavulás” által dominált – gazdasági modellnek kínál fenntartható alternatívát az EU. A „kinyer–legyárt–fogyaszt–ártalmatlanít” lineáris növekedési minta az ipari forradalom óta jellemzi az európai gazdaságokat. Ennek óriási hibája, hogy feltételezi: az erőforrások bőségesen rendelkezésre állnak, könnyen beszerezhetők és olcsón ártalmatlaníthatók. A Föld készleteit tekintve jelentősen több nyersanyagot használunk fel, mint amennyi újratermelődik, így egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a minta fenntarthatatlan, és veszélybe sodorja Európa versenyképességét.

Ahhoz, hogy  a javíthatóságot, újrahasznosítást és adott esetben a megosztásra épülő felhasználást középpontba helyező új modell elterjedjen, egészen az alapoknál kell belenyúlni a gazdasági folyamatokba. Az EU új szabályaival azt kívánja elérni, hogy már a termelési folyamat legeslegelején, a tervezésnél biztosítva legyen a fenntarthatóság. Emellett a fogyasztók tájékoztatása is kulcsfontosságú, hogy kellő információkkal rendelkezzenek a döntések meghozatalához, amelyekre saját maguk és a környezetük védelme érdekében van szükség. Csakis ilyen mindenre kiható intézkedések által tartható az EU vállalása, hogy legkésőbb 2050-ig klímasemlegessé teszi a kontinenst – így ez a cselekvési terv Európát fenntartható növekedési útra terelő európai zöld megállapodás sarkalatos pontja.

korf2.png

A legfontosabb intézkedések

  • A fenntartható termékek általánossá tétele az EU-ban: új jogszabály fogja biztosítani, hogy az uniós piacon forgalomba hozott termékek hosszabb ideig tartsanak, könnyebben újrafelhasználhatók, javíthatók és újrafeldolgozhatók legyenek, és a lehető legnagyobb mértékben tartalmazzanak újrafeldolgozott anyagokat.

  • A vásárlók alapos tájékoztatása: új jogszabályok fogják előíni, hogy vásárláskor megbízható és teljeskörű képet kapjunk a termékekről, várt élettartamukról és környezeti teljesítményükről. A „javításhoz való jog” alapelv lesz.

  • A legnagyobb erőforrásigényű ágazatokban külön szabályok biztosítják majd a fenntarthatóságot:

    • - elektronika és infokommunikációs technológiák – intézkedések például  a hosszabb élettartam és a jobb hulladékgyűjtés és -kezelés érdekében;
    • - akkumulátorok és járművek – az akkumulátorok fenntarthatóságának fokozása (begyűjtés és újrafeldolgozás támogatása) és körforgásos potenciáljának javítása;
    • - csomagolás – a (túl)csomagolás csökkentése azzal a céllal, hogy az uniós piacon forgalomba hozott valamennyi csomagolás 2030-ig újrafelhasználható vagy újrafeldolgozható legyen;
    • - műanyagok – új kötelező követelmények az újrafeldolgozott tartalomra, mikroműanyagokra, bioalapú és a biológiailag lebontható műanyagokra;
    • - textiltermékek – versenyképesség és innováció fokozása, a textilhulladék elkülönített gyűjtése, az uniós textil-újrafelhasználási piac fellendítése;
    • - építőipar és épületek – átfogó stratégia az építőipar fenntarthatóvá tételére;
    • - élelmiszerek – az egyszer használatos csomagolások, edények és evőeszközök újrafelhasználható termékekkel történő helyettesítése.

  • Kevesebb hulladék: alapvető cél a hulladékkeletkezés elkerülése, de legalábbis a hulladék másodlagos erőforrássá alakítása. Megvizsgálják az uniós szintű hulladékszortírozási és címkézési rendszer bevezetésének lehetőségét is, és minimalizálják az illegális hulladékszállítást és uniós hulladékexportot.


A cselekvési tervben foglalt konkrét célkitűzéseket többtucat új uniós jogszabály biztosítja majd, ezeket előre beütemezve 2020 és 2022 között fogadják el az uniós intézmények. A tervet és az abban foglalt kezdeményezéseket az üzleti világ és az érdekelt felek közösségének szoros bevonásával dolgozzák ki. A konkrét jogszabály-javaslatok listája és időzítése megtalálható a cselekvési tervben.

További információ a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervről


----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7715596954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.04.07. 19:49:06

Jobb später, mint Erzsébet.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.07. 22:12:59

Egyenes uborka, kör alakú koronavírus, így EU konform

clemens 2020.04.08. 05:33:49

Nem látom benne a "fogyassz kevesebbet" ajánlást, pedig a fogyasztás mozgatja a teljes folyamatot.
Amit nem akarsz elfogyasztani, azt nem kell megtermelni, így szemét sem keletkezik belőle. Európa nagyobb része - benne Mo kisebb része is - a túlfogyasztás állapotában van.

midnight coder 2020.04.08. 06:13:45

@clemens: Igazából fogyasztás = régi termék eldobása és új vásárlása. De a fűnyírógépedet, mosogatógépedet, mosógépedet, stb. nem öncélúan veszed meg újra, hanem azért mert szarrá ment, és a javíttatása drágább lenne mint újat venni.

Amúgy a dolog másik oldala, hogy ha nem kell mindent rendszeresen újragyártani, akkor sokkal kevesebb melós is kell, és valahogy azt is meg kellene oldani, hogy a melósok ne haljanak éhen.

midnight coder 2020.04.08. 06:15:03

@clemens: Amúgy pedig a gond igazából nem a fogyasztással, hanem a szaporodással van. 30 éve még csak fele ennyi volt az emberiség létszáma. Talán nem kellene úgy szaporodni mint a tetvek.

chrisred 2020.04.08. 06:58:16

@midnight coder: Termelő típusú melósból kevesebb kell, szolgáltató típusúból viszont több.

chrisred 2020.04.08. 07:00:13

@midnight coder: Ez a létszámnövekedésnek csak az egyik fele. A másik, hogy bő száz év alatt az emberiség átlagos élettartama megduplázódott.

Larrikin 2020.04.08. 07:39:11

@midnight coder: ezek pont azok a termékek, amik a nevükhöz méltóan tartósak.

midnightcoder2 2020.04.08. 07:53:59

@Larrikin: Ja, van 35 éves Hajdu, de a mai mosógépek szerintem nemigen fogják addig húzni. Ahogy a mai autók sem feltétlenül...

De én a legnagyobb pazarlást a csomagolásban látom. Egész komplex, anyagigényes dolgokat legyártunk csak azért, hogy megegyünk belőlük egy falat kaját.

Kánikula 2020.04.08. 07:59:17

@midnight coder:így van. Illetve egy mosógép azért kerül 80-100e forintba, mert nem az örökkévalóságnak készül.

Ha az emberek kevesebbet vesznek pl. a mosógépet nem 10-15 hanem 20-30 évente cserélik, akkor a gyártónak kevesebb bevétele lehet, kevesebb munkás kell, kisebb lesz az innováció, a mosógép ára viszont 200-500e forint lesz.

mondjuk itt jön a kikényszerítés ereje és az aki életben akar maradni alkalmazkodni fog. Cserélhető alkatrészek miatt utángyártás beindítása, saját szervízhálózat, saját "zöld" mosószer gyártása, újrahasznosított saját termékek stb.

Kánikula 2020.04.08. 08:04:10

@Larrikin: mondjuk igaz, de pörgetjök azért, újabb telefon, újabb tv, újabb mosogatógép.
kérdés, hogy van-e értemle legyártani egy mosógépet 35 évre (lásd Hajdú) ami többszörös energiát fogyaszt, mint egy új.

pl. "fast fashion" minek évi 8X kollekciót váltani? 1000 forintos polónak nincs értelme, vagy a csomagolás, minden 6 paradicsomot becsomagolunk műanyagba stb.

midnightcoder2 2020.04.08. 08:52:49

@Kánikula: Igen, és persze kérdés, hogy hogy fogja megvenni az 500 ezer forintos mosógépet az a polgár, akinek nincs munkája. Persze lehet kamu munkákat csinálni, lásd mindenféle coachok, pszichomókusok, stb, kérdés hogy ki veszi ezt igénybe ?

GyMasa 2020.04.08. 09:39:41

Én arra leszek majd kíváncsi,hogy hogyan kívánja a bölcs EU megrendszabályozni a 200+milliárd USD készpénz tetején csücsülő Apple-t, hogy feladja az eddig kiválóan tejelő üzleti modelljét...

Josagos 2020.04.08. 10:04:54

@midnight coder: a fogyasztás is gond, borzasztóan nagy pazarlás egyes műszaki eszközök párévenkénti, ismétlődő legyártása stabilabb, jobb minőségű és alig drágábban gyárthatók helyett.
Most vettünk új mikrót, mert a javítás annyi lett volna, mint az új volt, a drága alkatrészár és a szerelő magas közterhei miatt.

steery 2020.04.08. 10:16:05

Kimaradt a tervezetből négy fontos, ide tartozó dolog:

1. A termékfajták gyártó és típus szerinti inkompatibilitásának felszámolása, ami egyetlen gyártónak sem érdeke. Például jelenleg több ezer különféle személyautót (mobilt, tévét, hűtőt, akármit) gyártunk, amik összes alkatrésze nem kompatibilis a többi típuséval. Tehát nem lehet átrakni egyikből a másikba. Nemcsak a különböző gyártók között, de egy gyártó különböző típusai között sem lehet átvinni az alkatrészeket. Így a vevő teljesen ki van szolgáltatva a gyártónak, illetve a márkaszerviznek. Ha pedig megszűnik az alkatrész utánpótlás vagy a termék gyártása, a meglévő eszközt nem lehet tovább javítani, az egészet ki kell dobni emiatt és újat kell venni.

2. A legtöbb termék kézzel, szerszámok nélkül való javíthatósága. Mintha legóból lenne: megfogod, szétszeded, a hibás alkatrész helyére beraksz egy másikat, összerakod, működik. Életszerűtlen az, hogy minden probléma miatt mindenkinek, állandóan szerelőhöz meg szakemberhez kell rohangálnia, illetve speciális eszközök, szerszámok és magas szintű ismeretek szükségesek a javításhoz. Legyen minden egyszerű. Az iskolai alapoktatás kötelező része legyen az egyszerű dolgok javítása, a működésük megértése.

3. Az alkatrészek házilag történő kinyomtathatóságának engedélyezése és támogatása. Hogy ne kelljen megvenni őket, amit vagy kapni lehet vagy nem. Minden termék leírásában szerepeljen, honnan lehet ingyen letölteni az összes cserélhető alkatrész 3D-s nyomtatási tervrajzát.

4. A háztartásban keletkező hulladékok házilag történő újrahasznosítása: nyomtatási alapanyaggá alakításukkal. Meg kell oldani, hogy a nyersanyagból a nyomtató alkatrészt készítsen, majd a hulladék alkatrészből az újrahasznosító nyersanyagot készítsen. A kör ekkor zárul be igazán.

HaCS 2020.04.08. 10:28:14

@midnightcoder2:

Gondold azért végig! A gyártás összességében nem lesz
kevésbé erőforrásigényes, sőt!
Amennyivel kevesebben lesznek a gyártósoron, annyival többen kellenek a javító, felújító, újrahasznosító szegmensben.

Hogy élő példát mondjak rádió-adótornyokat sem bontanak le, és építenek újra az 5G-miatt. Csak cserélik a megfelelő moduláris részegységeket...
A mozdonyokat kb. 4-szer építik teljesen újra élettartamuk során (motor, hajtómű, vázkeret...).
Az ipari felhasználásban általánosan bevett költséghatékony módszerek ezek hosszú élettartamú, változatlan feladatkörű termelőegységeknél.

A lakosság kevésbé költségtudatos, és kevésbé is választ körültekintően az eszközberuházásoknál. Mondjuk a polgárnak nincs is választása, mivel lobbiereje sincs. Legalábbis egyénileg. Közösségi szinten viszont változhatnak a dolgok.

Pierr Kardán 2020.04.08. 10:43:39

Nekünk van egy NDK robotgépünk (nem a levehető ajtós, hanem csak a keverőszáras), na az 40 éve rendíthetetlenül működik.

Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy az NDK vezetőit nem hívták meg a tervezett avultatást bevezető világkonferenciára, ezért sértődöttségből az NDK vezetői utasításba adták, hogy náluk csak nem elromló gépeket szabad gyártani :-)

midnightcoder2 2020.04.08. 11:11:54

@Pierr Kardán: Inkább arról lehet szó, hogy egy csótány mindig túléli a ciánozást. A szocialista ipar termékei általában nagyon nem a megbízhatóságukról és a tartósságukról voltak közismertek.

Fikalnyik Eugén 2020.04.08. 11:19:00

@midnightcoder2:
"A szocialista ipar termékei általában nagyon nem a megbízhatóságukról és a tartósságukról voltak közismertek. "

Mint a kalasnyikov?

GyMasa 2020.04.08. 11:33:11

@midnightcoder2:
Hát, én egyszer látam egy riportot, pont a tervezett avultatásról, amiben éppen egy NDK-s hűtőt hoztak fel példának, ahol valami olyan elvárás volt, hogy az izzónak a hűtőben legalább 20 évet ki kell bírnia.

midnightcoder2 2020.04.08. 11:49:28

@Fikalnyik Eugén: Haditechnikában speciel elég jók voltak - legalábbis egyes területeken. De nem szeretnél elindulni európai körútra egy régi Dacia 1300-zal. Hacsak nem vagy autószerelő...

midnightcoder2 2020.04.08. 12:05:45

@GyMasa: Én a szocializmusban nőttem fel anno, és elég sok béketáborban készült termékkel találkoztam. Nem sok olyan volt, ami már legyártáskor nem az ipari hulladék kategóriában mozgott. Talán a hűtők és a mosógépek voltak az akkori technológiai szinten versenyképesek. Nem véletlenül mentek anno a népek a Bécsi út túloldalára bevásárolni a család valutakeretével. És az, amit ott venni tudtak kb. a mai leggagyibb kínai áru szintjén volt: az osztrák átlagpolgár nem a noname "musiccentert" vette ha hi-fit akart.

2020.04.08. 12:22:32

@midnightcoder2: szerintem a mostani termékek között is vany olyan, ami hasonló ideid fogja húzni. Nekem van például 21 éves LG mikróm és Zanussi hútőm, 18 éves Gorenje mosogatógépem, kb 10 éves Electrolux porszívóm, mindegyi jól működik. Ja, most jövök rá, hogy ezek sem mai gépek. Bocsi :)

2020.04.08. 12:25:04

@Josagos: ilyen javítási mizériával nagyapám már a nyolvcanas évek közepén szembesült, amikor bevitte a kávédarálóját a Gelkába.

2020.04.08. 12:26:14

@Pierr Kardán: például Tabantot :)))

2020.04.08. 12:29:01

@Fikalnyik Eugén: csak jelzem, hogy a Kalasnyikov nem tartós (tapasztalat). Sok jó tulajdonsága van, de a tartósság (olyan értelemben, hogy xezel lövés után is viszonylag pontos legyen) nem tartozik közéjük.

Josagos 2020.04.08. 13:00:14

Azóta sokkal rosszabb. Az otthoni 3D nyomtatók hozhatnak javulást ebben évek alatt.

Fikalnyik Eugén 2020.04.08. 13:11:55

@midnightcoder2:
"De nem szeretnél elindulni európai körútra egy régi Dacia 1300-zal"

Ez aljas húzás volt.
Tudtam, hogy jön a Jolly Joker :)))))
Nyertél.

Fikalnyik Eugén 2020.04.08. 13:16:22

@a szürkebarát ötven árnyalata:
"de a tartósság (olyan értelemben, hogy xezel lövés után is viszonylag pontos legyen) nem tartozik közéjük."

Az már az első pillanatban pontatlan ;)
Viszont három emberen is átmegy szemböla lövedék :)) Ja és 5-15000 lövés élettartammal nem hiszem, hogy olyan rossz lenne.
Mezei honvédként inkább egy Kala a hónam alá, ha ledobnak a dzsungelba, mint egy M16.
Bár akkor inkább tábornok lennék, ha már lehet választani ;)

midnightcoder2 2020.04.08. 13:29:50

@Fikalnyik Eugén: Kismillió más hasonló termék volt. Pl. a szovjet kismotorok (Riga, Verhovina) is emlékezetes műszaki színvonalat képviseltek. Vagy Pl. a szovjet ESZR nagyszámítógépek. Vagy a hazai fejlesztésű Primo számítógép. Vagy az MK27 magnó. Szovjet színes TV...

2020.04.08. 13:37:25

@Fikalnyik Eugén: végül is ... igen, de én nem a hónom alá venném :)

Fikalnyik Eugén 2020.04.08. 13:51:27

@midnightcoder2:
Ezek mind működnek a mai napig. Az élvezeti értékük persze nulla volt, de nem is ez volt a lényeg, ez legjobban a formaterveken jön le. És javíthatóak voltak, nem a cserére hajtottak a gyártók. Bár igaz, a kortárs nyugati dolgok is hasonlóan sokáig bírták. Én persze nem vagyok teljesen a tervezett avulás ellen, mert a használati tárgyaknak biztosít egy jól kalkulálható élettartamot, tudom mikor kell cserélni, és nem lesz váratlanul szar. Ha meg tovább bírja, még örülhetek is.

midnightcoder2 2020.04.08. 13:58:29

@Fikalnyik Eugén: Ezek a cuccok már gyárilag olyan szarok voltak, hogy ma ha bármilyen használati tárgy olyan megbízhatóság mellett azonnal menne a kukába.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.04.08. 16:11:21

Az EU előírhatná a hosszabb garanciaidőket a jelenlegi 1 év helyett. Ha 10 évente nőne egy évvel a kötelező élettartam, akkor a gyártók is tartósabb termékeket gyártanának. Drágábbak lennének, de ritkábban is kellene cserélni őket.

nyelv-ész 2020.04.08. 17:41:43

"...Riga, Verhovina is emlékezetes műszaki színvonalat képviseltek..."

De még milyen emlékezeteset! Már új korukban is szarok voltak. Nulla anyagminőség, trehány összeszerelés. 2-3 nyár alatt tropára mentek.

2020.04.08. 18:04:50

@Fikalnyik Eugén:

"Az már az első pillanatban pontatlan ;)"

Hát, nem tudom, az első csúzlim, egy szétkopott csövű AK volt. Vitt az minden felé.
Aztán kaptam egy viszonylag újat, na azzal kiválót lőttem egyből, na meg leszedtem a céltáblákat megvilágító lámpát, amit mindenki letagadott. Én is :)))

2020.04.08. 18:24:55

Hát, sokkal átfogóbb tervre lenne szükség.
Egyenlőre, a multiknak, meg a nagybefektetőknek a folyamatos növekedés a célja. Aminek lényege a fogyasztás növekedése. Ennek régóta bevált eszköze az az olcsó tömegtermelés, gyároriásokban. Magyarul hugyér szarér gyártás, ami meg a minőség rovására megy. A megoldást nem lehet uniós szinten kezelni, globális modell kellene. A 3D nyomtatás továbbfejlesztése viszont óriási lehetőségeket kínál.
Gond még az is, hogy mondjuk egy számítógép meddig legyen tartós. pár év alatt elévül. Az újrahasznosítható része max a gépház, vagy a hűtőventillátor.
Esetleg a nemesfémeket félvezetőket ki lehet még nyerni, a többi kuka.
Ami most még újrahasznosítható, 5-10 év múlva már nem, mert túllép rajta a technológia.
A PET palackok helyett kéne valami újrahasznosíthatót kitalálni.
Jut eszembe, a Polietilént nem lehet újraextrudálni ? Visszaválthatóvá kéne tenni, aztán bezúzni, újraextrudálni.

nemecsekerno_007 2020.04.08. 20:09:19

Ez nagyon szép terv. Már csak azt kell, hogy kiszervezzük a környezetszennyező iparágakat Kínába :))))))

És el is jött a világbéke :D

2020.04.08. 20:14:17

Nem tudom, a posztoló mit szív, de EZZEL a emberi fajjal ilyen álmokat szőni...

Még ebből sem tanulunk bakker.
Sem a szociális, sem a gazdasági/pénzügyi szektor nem fog egy fikarcnyit sem változni. Most jön van a járványra való hivatkozás, azután a helyreállítás lesz az indok, majd pedig el is felejtjük.

Hiszen vissza kell - sőt! még többet és még többet - szerezni a javakból.
A világ a gazdasági/politikai/pénzügyi
hatalom - amely nem tesz ki 3%-ot - birtokosai hülyék lesznek lemondani az ebben az évben elmaradt profitról.

Vastagon és nagy ívben leszarják mind a jövőt, mind pedig a rabszolgákat, amik ugye mi lennénk. Nekünk egy dolgunk van:

Fogyasztani, fogyasztani rogyásig...

Gerardus A. Lodewijk 2020.04.09. 00:25:50

@Pierr Kardán: Talán paradox, de az NDK népgazdasága egyáltalán nem engedhette meg magának a tervezett (v. akár csak komolyabban eltűrt) avulás miatti plusz fogyasztás formájában jelentkező pazarlást, ezért törekedett a lehető legtartósabb termékek gyártására. Mert hiány volt ott szinte mindenből: alapanyagból, gyártási kapacitásból, munkaerőből, stbstb. Ez a megközelítés természetesen alapból kizárt mindenféle érdemi innovációt, hiszen minden új termék új keresletet támasztott volna, és az akkori tervhivatal kevés dologtól volt jobban berezelve, mint a kereslettől, mert az az adott körülmények között szükségszerűen kielégíthetetlen volt.

Ebből a - ma már történelmi - tapasztalatból pedig szerintem az következik, hogy a posztban leírt modell megvalósításához valószínűleg az egész EU-nak vissza kellene térnie az NDK rendszeréhez, először gazdasági, majd minden más tekintetben. Amit nem tartok túl reálisnak.

Larrikin 2020.04.09. 07:08:23

@GyMasa: a tervezett avulás jellemzően az ellenkezőjét jelenti, mint az összeesküvés elméletekben. Amelyik terméknél az ár és a tömeg számít, az aligha lesz örökéletű. Az 'örökéletre' tervezés ráadásul ökológiai szempontból sem optimális, hisz a felhasznált extra anyag és energia nem hasznosul - mivel idővel minden termék elavul. Az, hogy melyik termék melyik komponensének mennyit kell kibírni, kőkemény optimalizációs feladat, ahol mérnöki és pénzügyi szempontok egyaránt szerepet játszanak.

Az viszont jogos elvárás, hogy ahol a javíthatóság biztosítása pusztán szándék kérdése (pl. hogy egy relatíve olcsó kopó/fogyó/elhasználódó alkatrész miatt ne kelljen az egész terméket cserélni), ott az üzleti szempontok ne írják felül a ökológiai szempontokat.

Larrikin 2020.04.09. 07:11:20

@GyMasa: "hogyan kívánja a bölcs EU megrendszabályozni a 200+milliárd USD készpénz tetején csücsülő Apple-t"
Ahogy eddig, meg ahogy a Microsoftot, a Facebookot és a Google-t. A piaca negyedéről senki nem mond le olyan vidáman.

Larrikin 2020.04.09. 07:15:09

@Gerardus A. Lodewijk: így aztán szegény Trabant hiába jelentkezett rendszeresen prototípusokkal, nem kaptak engedélyt az új modellekre.
süti beállítások módosítása