szec6.jpgAhogy hűvösebbre fordul az idő, egyre szívesebben kuckózunk be otthon – éljen a hygge :-) –, vagy ha elmegyünk otthonról, jól esik megmártózni valamilyen melegvízű fürdőben. Ebben Magyarország kedvező földtani adottságai miatt egyértelműen nagyhatalom, szerte az országban találunk nagyon jó minőségű hévizeket és rájuk épülő termálfürdőket. Érdemes egy kicsit kitekinteni is: a European Best Destinations ajánlása alapján a legizgalmasabb termálfürdőket mutatjuk be Európából.


Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda (Budapest)

Azért mégiscsak itthon kezdünk: a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda (becenevén Szecska) Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma. Gyógyvize 1246 méter mélyről, 76 °C hőmérsékleten érkezik a felszínre. Pest közgyűlése 1868-ban hagyta jóvá egy artézi kút fúrását a Városligetben, a fürdő építését 1909-ben kezdték, az első vendégek pedig 1913-ban mártózhattak meg a gyógyhatású termálvízben. Mára 21 medence várja a gyógyulni vagy kikapcsolódni vágyókat – vagy azokat, akik esetleg kipróbálnák az ikonikus fürdőzve sakkozást.

 


Friedrichsbad, Baden-Baden (Németország)

Baden-Baden Németország egyik leghíresebb fürdőhelye a francia határ közelében, a Fekete-erdő lábánál. A város már a 19. századtól Európa egyik fürdőfővárosa volt: a kontinens minden szegletéből érkeztek ide pihenni és gyógyulni írók, költők, festők, zeneszerzők. Gyógyvizeit 2000 méter mélyről jönnek a felszínre, a vízben oldott ásványi anyagok mindenféle (szív- és érrendszeri, reumás, ízületi vagy légzőszervi) megbetegedésekre is ajánlják. A sok helyi fürdő közül a római fürdőre épült Friedrichsbad talán a legnépszerűbb, ahol a fürdőzés pontos rituálé mentén, 17 állomás meglátogatásával történik, amelyben különböző hőmérsékletű termálvizes fürdőket, szaunákat próbálhatunk ki – természetesen hagyományosan mind meztelenül.

 

 

Bath termálfürdője (Egyesült Királyság)

„Fürdés-fürdés” után csak szimpla fürdés, angolosan Bathban, délnyugat-Angilában, Bristoltól nem messze. Itt van az Egyesült Királyság egyetlen természetes melegvíz-forrása. Ahogy a hely neve is mutatja, a város egyértelműen fürdőkultúrájáról híres, az itteni termálvizeket már közel 2000 éve hasznosítják. Bath a 17. századtól kezdve az angol királyi család és arisztokrácia divatos pihenőhelyévé vált. A hőforrások 46-49 °C fokosak, kb. 1500 méteres mélységből fakadnak. Legfőbb látványossága a Claudius császár által építtetett Római fürdő, modern, tetőtéri medencéjéből pedig csodálatos kilátás nyílik a városra. A város szerepel az UNESCO örökségvédelmi listáján is.

 

Aire de Sevilla (Spanyolország)

Spanyolországból az andalúziai Sevilla egyik népszerű helye, az Aire fürdő került a listára. A fürdő a város Santa Cruz negyedében található, néhány lépésre a sevillai katedrálistól. Az erős mór hatás alatt álló mudéjar stílusban a 16. században épült palotában található fürdőben különböző hőfokú medencéket találunk, és segítségével bepillantást nyerhetünk az arab fürdőkultúrába.

seville.jpg 

A miskolctapolocai barlangfürdő (Magyarország)

A European Best Destination listáján szerepel még egy különleges fürdő Magyarországról, méghozzá Miskolcról a barlangfürdő. A fürdő európai szinten is egyedülálló: a vendégek itt a természet alkotta barlangjáratokban fürödhetnek, amelyeket a víz több ezer év alatt vájt bele a mészkősziklákba. Európában karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található máshol. A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek kezelésére ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni. Mára a Barlangfürdő összesen medencével várja a fiatalokat és az idősebbeket.

 
tapolca_1.jpg

 

Kék lagúna (Izland)

Izland a szigeten munkáló geotermikus erőknek köszönhetően számtalan csodálatos és különleges helyszínnel rendelkezik. Egy ezek közül a Kék lagúna, amely nem természetes képződmény – egy geotermikus hőerőmű építése során jött létre –, ugyanakkor mesébe illően szép. A tó vize kékesfehér (a benne lévő kovától), kontrasztban a tavat körbeölelő fekte és barna lávakövekkel, iszapja fehér, amely nagyon jót tesz az ember bőrének: pikkelysömörre és ekcémára mondják hatásosnak. A lagúnában az édesvíz és a tengervíz elegyedik egymással, amely kb. 38 °C-os vízhőmérsékletet eredményez.



 

 Terme di Saturnia (Olaszország)

Toszkánában járva nemcsak a reneszánsz emlékeket, a csodálatos dimbes-dombos tájakat vagy a helyi finom borokat érdemes keresni – a régióban több termálfürdőt is találunk, amelyek közül  az egyik legkülönlegesebb a szabad ég alatt látogatható Terme di Saturnia. Manciano város közelében több forrás fakad, ezek táplálják a helyi fürdőket, amelyek vize kb. 35 °C-os hőmérsékletű. A fürdőben a víz vízesésszerűen csorog alá egyik természet alakította kőkádból a másikba. A rómaiak szerint a forrás úgy keletkezett, hogy Jupiter és Szaturnusz istenek heves vitába bonyolódtak, a szóváltásban pedig Jupiter villámot szórt Szaturnusz felé, amely célt tévesztve fakasztotta a kőből a forró vizet. A Terme di Saturniát már a rómaiak idejéből említik írásos emlékek.

 


Ez most csak egy szűk lista Európa – és Magyarország – különleges termálfürdőiről. Ti mivel egészítenétek még ki? :-)

Képek: Borítókép: Wei-Te Wong; Széchenyi Fürdő, sorrendben: Flickr / Elin B, Flickr / ann Caradec, François Philipp, Wei-Te Wong; Bath: Wikipedia, Flickr/profernity, Wikipedia ; Miskolctapolca: Flickr / Photodiary of an Endless Summer ; Kék lagúna: Flickr / Berit Watkin, Heather R, Bri ; Terme di Saturnia: Flickr / Jarne Refsnes, Flickr / August Brill


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6015185496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása