Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete nemrég lezárult játékában az európai választásokhoz kapcsolódóan 7+1 kérdést tettünk fel uniós intézmények döntéseiről: arról, hogy valójában milyen intézkedéseket hozott az EU az utóbbi időben. Ezek helyes megfejtéseit olvashatjátok most.

Az uniós intézmények számos döntéssel hatnak mindennapjainkra: elősegítik, hogy uniós polgárként nagyobb biztonságban, fenntarthatóbb környezetben, jobb körülmények között, egy jól működő európai közösségben élhessünk.

 

 

1. Európai határvédelem

 

Az EU számos intézkedéssel igyekszik enyhíteni a közösség külső határaira nehezedő migrációs nyomást. Többek közt – a jelenlegi tervek szerint teljes kapacitással 2027-től – felállítanak egy tízezer határőrből álló új készenléti alakulatot, amely a tagállamokat támogatja majd határvédelmi munkájukban. Ez a készenléti alakulat az érintett tagállamok irányítása alatt, azok kapacitását és erőforrásait kiegészítve segít majd a személyazonosság-ellenőrzésekben, a beléptetések engedélyezésében vagy megtagadásában. Nincs szó tehát arról, hogy ez az új szervezet átvenné a határellenőrzést a tagállamoktól, vagy bármilyen módon műveleteket indítana vagy személyzetet rendelne ki EU-n kívüli területekre az érintett ország előzetes beleegyezése nélkül. A készenléti alakulat bevetésére 2021-től kezdődően kerülhet sor.

 

 

2. Környezetvédelem

 

Az uniós intézmények számtalan olyan kezdeményezést fogadtak már el, amelyek a fenntarthatóbb világ építését segítik. A Föld óceánjait és tengereit ellepő műanyaghulladék visszaszorítására az EU betiltja az olyan egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalát, amelyeket ki lehet váltani más, könnyen beszerezhető és megfizethető termékekkel. Ilyenek az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, vagy épp a műanyag fültisztító pálcikák. Az Európai Bizottság javaslatát márciusban megszavazta az Európai Parlament, amelyet a tagállamok kormányait tömörítő Tanács májusban megerősített. Így a szabályozás fontos intézkedései 2021-től léphetnek életbe.

 

 

3. Belső határok és akadályok felszámolása

 

Még emlékezhetünk rá, hogy uniós csatlakozásunk idején mennyire horrorisztikus árakon tudtunk csak hazatelefonálni mobiljainkkal – egy-egy percért esetenként 500-1000 forintot is kiszámláztak telefonbeszélgetéseink után egy másik tagállamból. Ez az unión belüli utazás egyik kellemetlen kísérője volt. Mára az EU elérte, hogy az európai mobilszolgáltatók nem vethetnek ki a korábbihoz hasonló extra díjakat az EU-n belül utazókra. Az elmúlt években több lépcsőben csökkentek a barangolási díjak, 2017 nyarától pedig a másik tagállamból indított mobilhívások és SMS-ek díja az otthoni tarifával megegyezik és ingyenes a hívásfogadás. Így már nem gond a kapcsolattartás az otthoniakkal, és például a navigációt is bátran használhatjuk egy másik uniós országban. Sőt, idén május közepétől a Magyarországról más tagállamba irányuló hívások és SMS-ek díjai is maximalizáltak.

 

 

4. Családtámogatás az EU-ban

 

Bár a szociálpolitika alapvetően tagállami hatáskör, az EU számos lépést tesz a nemek közötti jogegyenlőség biztosításáért, vagy azért, hogy az EU-ban minél inkább egyensúlyba kerülhessen a munka és magánélet. Egy új, még elfogadás alatt álló jogszabály komoly előrelépést tenne ebbe az irányba: az EU szeretné elérni, hogy minden tagállamban legalább tíz nap hosszúságúra emeljék az apasági szabadságot; azt az időt, amelyet az édesapák gyerekük születésekor családjukkal tölthetnek. Az új szabályokat az Európai Parlament már elfogadta, még a Tanácsnak rá kell bólintania. Azután a tagállamoknak három éve lesz arra, hogy alkalmazkodjanak a szabályokhoz.

 

 

5. Migráció

 

2050-re a Föld minden negyedik lakója afrikai lesz. Sokan a jobb élet reményében útra kelnek és Európában próbálnának szerencsét. Az egyre erősödő migrációs nyomás kezelésére az EU olyan megoldásokat kezdeményezett, amelyek helyben támogatják az afrikai országok lakosságát.  Ennek eszköze az új Afrika–Európa szövetség, amely megbízható és valós partneri viszonyt építene a  két kontinens között. Az új Afrika-Európa szövetség keretében az EU például garanciavállalással ösztönzi az afrikai és európai forrásokból származó magánberuházásokat, amelyeket többek között az oktatásra vagy a készségek fejlesztésére fordítanak. Erősíti az EU és Afrika közötti kereskedelmet, és fenntartható munkahelyek létrehozását támogatja.

 

A tervek szerint a szövetség révén megvalósított beruházások 10 millió munkahelyet teremtenek Afrikában a következő 5 évben, kb. 24 millió ember vehet majd igénybe minden évszakban járható utakat a közlekedési infrastruktúrába történő tőkeáttételes beruházások révén. 105 000 hallgató és tudományos dolgozó vehet részt az Erasmus+ programban 2027-ig, 750 000 ember pedig készségfejlesztő szakképzésben részesülhet, és közel 30 millió ember és vállalkozás jut majd villamos energiához.

 

 

6. Klímavédelem

 

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb kihívása. Az EU az éghajlatváltozás elleni küzdelem élharcosa, számos környezetvédelmi célkitűzése és programja példaértékű más térségek számára. A közösség rengeteg intézkedést hoz, amelyek hosszú távon elősegítik a globális felmelegedés visszafogását. A közösség többek között célul tűzte ki, hogy az 1990-es szinthez képest legalább 40%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását; a megújuló energiák részarányát 32%-ra növeli; az energiahatékonyságot pedig legalább 32,5%-kal javítja.

 

 

7. Európai választások – miért érdemes szavazni?

 

Az EU demokratikus alapokon működő közösség, amelynek működésébe – ahogy az egyes tagállamok működésébe – minden uniós polgárnak joga van beleszólni, akaratát kifejezni. Ennek egyik legfontosabb eszköze az európai parlamenti választás, amikor minden választókorú uniós polgár eldöntheti, kinek szavaz bizalmat a következő öt évben, kit támogat abban, hogy őt az EP-ben képviselje. Ezáltal nemcsak reménykedünk a jobb jövőben, hanem aktívan alakíthatjuk is azt. Az európai választásokon azért is érdemes részt venni, mert az intézmény olyan fontos és közös ügyekről dönt és alkot jogszabályokat, amelyek mindannyiunk életét befolyásolják. Emellett az EP választja majd meg az Európai Bizottság elnökét is, és a jóváhagyása nélkül nem fogadhatják el az uniós költségvetést sem, tehát annak eldöntésében is nagyon fontos szerepe van az EP-nek, hogy mire mennyit költ az EU.

 

 

+1. Európai választások – minden eddiginél nagyobb részvétel Magyarországon

 

Az előző három európai parlamenti választással összehasonlítva idén sokkal nagyobb számban vettek részt a szavazáson Magyarországról: a Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai szerint a magyarországi választóképes lakosság 43,48 százaléka ment el május 26-án szavazni.

A fenti helyes válaszok alapján az öt nyertest már értesítették a szervezők e-mailen keresztül. Gratulálunk a nyerteseknek és minden játékosnak!

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8014893110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2019.06.15. 06:23:49

Kifelejtették hogy orosz földünket is el akarják foglalni.

HUNGARIAN FIRST !!! 2019.06.15. 07:16:46

"Elmondjuk, mire készül Brüsszel"

Europa iszlamizaciojara keszulnek, a teljes behodolasra az araboknak.

_Ske_ 2019.06.15. 07:34:00

@HUNGARIAN FIRST !!!: Te magadtól vagy ennyire hülye, vagy súgnak?
Birkát legalább tudom, hogy tök beteg.

apro_marosan_petergabor 2019.06.15. 08:14:16

Az EU lagymatag, enervált és lassú.
Az intézkedései kétarcúak. 10000 határvédő - ezek fogják az az iszlamista migránsokat az EU-ba szállítani az afrikai partoktól?
A libero befolyás szétrohasztotta belülről az egyes szervezeteit.
Korrumpálás és a libero gyökerű sajtó általi megfélemlítés, amelyek az eszköztárába tartoznak. A mostani EU parlamenti választások ezen valamit javítananak majd, libero részről éles utóvédharcokra lehet számítani. Magyarországnak sok kellemetlenséget fog szerezni a 4 darab Apró-klán katona, de ezt ellensúlyozni fogjáka ígyurcsány hataloméhségéből levezethető buta poitikai lépséseik...
Fontos, hogy megmaradjon a V4-ek egysége, GBR kilépése, ha a Brexit pártiak nyernek végül - a konzervatív oldal erősödését eredményezi.
A V4-eknek az a feladata aza EU-ban, hogy felhívják és kormányozzák az EU-t abba aza irányba, hogy Mo-hoz hasonlóan mind anyagilag, mind ideológiailag- tudati sziten erősítse az európai gyerekvállalási hajlandóságot, és a kereszténység, keresztény kultura elfogadottságát, beemelje azt az alapértékek közé.

Fülig José 2019.06.15. 08:34:17

bazz, valami fityma-buli volt az éjjel, hogy itt hemzsegnek a debilek kora hajnalban? gyerekek az tiszta, hogy alapvető tényekkel sem vagytok tisztában, illetve buzog bennetek a kissebrendűségi komplexus de minek ezt reklámozni...? mennyetek jégkrémért oszt kuss legyen.

Blogolo Blogi 2019.06.15. 08:42:40

Kar, hogy az itthoni politika bevallott celkituzeseibol csak annyit lehet tudni, hogy soros.

Punxsutawney Mormota 2019.06.15. 09:09:58

@HUNGARIAN FIRST !!!: Látom, nagy iszlám szakértő vagy ;-) Most akkor az araboknak vagy az iszlámnak engednek. Jó lenne eldönteni, hogy kire köpködsz, plakáttudós barátom, mivel sokkal több nem arab iszlámhívő van, mint arab. De ezt gondolom, hogy nem mondták el a fejtágítón. :D

Punxsutawney Mormota 2019.06.15. 09:11:43

@Fülig José: +1 De az itt megjelent takonygerincesek rendjébe tartozó bértrolloknak hiába magyarázol... A legtöbbjének az az európai kultúra, hogy ők verik az asszonyt, nem valami migráncs.

felucca02 2019.06.15. 09:14:16

@apro_marosan_petergabor: Mondjad, még mondjad, hagy röhögjek!
Annyit legalább megtehetnél, hogy utánanézel az általad használt fogalmak jelentésének, hátha sikerülne csökkentened a hülyeségi rátádat...

Brix 2019.06.15. 09:29:57

@apro_marosan_petergabor: A gyermekvállalási hajlandóságot nem lehet sem ideológiai, sem anyagi eszközökkel jelentősen növelni Európában. A korszellem megváltozása nem visszafordítható , mivel a nyugati ember a saját önmegvalósításával kènyelmèvel foglalkozik, nem akar a nagycsaládos èletet magának. A tömeges, kontinensek közötti migráció valóban fontos problèma. Szerintem mèg csak a legelejèn vagyunk a folyamatnak, ha a demográfiai treneket nèzzük, ennèl csak komolyabb lesz...A "vigyük oda a segítsèget ", elviekben jó irány, de milliárdok èletviszonyait nem lehet Afrikában vagy Ázsiában az európaihoz konvergálni rövid úton. Migráció - illegális is ès tömeges - mindig lesz, mèg akkor is, ha százezreket vezènyelnek az európai határokra, mert a jobb èlet remènyèben elinduló, vakhit vezèrelte embertömegek valahogy mindig megtalálják a " pajzson a rèst" Másrèszt, sokan vannak olyanok Európában, akik a bevándorlást, valamennyire emberi jognak tekintik, így a túl brutális fellèpèst sem tartom politikailag kivitelezhetőnek. Európának már arra kell felkèszülni, hogy a multikulturális társadalom berúgta az ajtót, ès valahogy erre kell egy megnyugtató, hosszú távú megoldást kitalálni. Az illegális migráció ugyan most időlegesen csökkent, de más legális formákban özönlenek az emberek most is, aminek beláthatatlan következmènyei lesznek. A magam rèszèről - egyelőre- sem a globális ökológiai katasztrófa , sem a globális migráció valóban hatèkony csökkentèsère nem látok reális megoldást. Túl erősek a háttèr ellenfolyamatok, amelyek fenntartják ezeket a globális problèmákat. Az EU ès Magyarország is meg fogja szenvedni a következmènyeket..

_Ske_ 2019.06.15. 09:30:21

@apro_marosan_petergabor: Biztosan megártott neked a nagy meleg.
De inkább egy ideidézek releváns véleményt:
"Pedig nincs olyan, hogy keresztény Európa. Nincs olyan, hogy keresztény kultúra, nincs keresztény nemzet. A Biblia szerint nincs. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy keresztény nézőpontból ne lenne fontos a kultúra, vagy a nemzet. "
www.evangelikus.hu/kotoszo-kereszteny-kultura
Ízlelgesd. Bár megérteni biztosan nem fogod, te is csak egy agymosott idióta vagy, aki a fideszpropagandán él.

apro_marosan_petergabor 2019.06.15. 10:07:28

@Brix:
Kissé pesszimista és kishitü vagy. Ezeken a dolgokon lehet változtatni, akarat, idő és munka kell hozz. Sok munka, széllel szemben, s hit abban is, hogy ezeken a dolgokon lehet változtatni, javítani. A siker útja nincsen kikövezve, először ki kell jelőlni, azután végigmenni rajta. Az emberi tudatot nem egyzserű formálni, fe lehet. Nézd meg a német közgondolkodás megváltozását a 30-as évek közepétől máig. A nemzeti szocialista, Übermensch kliséktől a mai ultraliberális, önfeladó közgondolkodásig. Az inga kileng majd visszatér és túl megy a holtponton, a végén majd beáll egy normálisabb közgondolkodás. Ha a talajtalan libero píszínek sikerült ez sikerült ez atorz átformálás, miért ne sikerülhetne ez most - normális irányba?

apro_marosan_petergabor 2019.06.15. 10:09:51

@_Ske_:
Örülök, hogy megpróbáltál gondolkodni önállóan, de most csak ennyire sikerült. Nem baj, minden kezdet nehéz, ez különösen.
Legközelebb biztosan tovább jutsz. Sok sikert, ne add fel!

apro_marosan_petergabor 2019.06.15. 10:10:59

@felucca02:
Ennyire tellett csak?
Nosza, még egyszer!

felucca02 2019.06.15. 16:12:40

@apro_marosan_petergabor: Talajtalan libero píszí?
Miért kell neked olyasmiről beszélni, amiről nem tudsz? Tudod, Európát a liberalizmus miatt lett a világon a legjobb hely, és Európa államainak döntő többsége liberális alapelvek szerint működik, mindenki legnagyobb megelégedésére.
Többek között ezért vált Európa olyan vonzóvá és gazdaggá, hogy a világon mindenki ide akar jönni.
A magyar állampolgárok döntő többsége még nem élte át, hogy az általa természetesnek és kívánatosnak tartott liberális elveket valaki elkezdte volna nyírbálni, ahogy ez megtörténne, az illető azonnal megy a levesbe.
Többek között a liberális elvek dominanciájának köszönhető, hogy te itt bármilyen marhaságot következmények nélkül kommentelhetsz. Úgyhogy ez a talajtalanság baromira nem stimmel, sőt, talán ez a legjobban szervesült rendszer az összes többi között. Ennek az átalakítása eleve halva született ötlet, nemhiába nem tud a csúti geci fogást találni rajta, a szövegelésen kívül.

apro_marosan_petergabor 2019.06.15. 23:09:47

@felucca02:
"talajtalan libero piszi"
Most csak rövid lecke következik.
Pont a píszínek sok köze nincs az igazi liberalizmushoz. Az ugyanis a szabad véleménynynilvánítást alapelvei közé sorolta.
A píszí pedig szájzárat, véleményterrort, a valóság átfestését, agymosást és virtuális átnevelő tábort jelent.
A demokrácia teljes csődjét. A píszíből, illetve annak gyakorlatából azután szépen levezethetőek a következmnyek, a hírek átírása, avagy elhallgatása stb. Később gyártása. A píszí jegyében. Először gyártunk elméleteket, azután módosítunk, gyártunk hozzá "tényeket".
Hát ez nem teszi Európát naggyá, inkább leépíti, elég gyorsan...
süti beállítások módosítása