lengyel_etek.PNGEbben a hónapban egy lengyel – pontosabban lengyelországi tatár – finomságot mutatunk be nektek. Az étel a Balkán területeiről ismert börek / burek távoli rokona, csak elkészítéséhez jóval nagyobb türelem szükséges: a hagyományosan kézzel nyújtott rétestésztából készülő háromkilós tekercsnek csak a sütéséhez két óra kell… de megéri!  :)

 

A különlegesség, amely az EU eredetvédelmi oltalmát is élvezi, hagyományos különleges termékként (HKT) az északkelet-lengyel területeken élő tatár népcsoporthoz köthető. A tatárok a térségben a 14. század körül jelentek meg, és az iszlám vallást máig tartó kisebbség gazdag keleti kultúrát hozott magával. Lengyelország északkeleti határterületein évszázadok óta sokfajta kultúrához tartozó nép élt együtt: lengyelek, litvánok, oroszok, fehéroroszok, ukránok, zsidók és tatárok. A nagyobb városok és udvarok környékén letelepedő tatárok hagyományai a helyi kultúra részévé váltak. A tatár ínyencségek a kölcsönös kapcsolatok révén gyakorta eljutottak a lengyelek asztalára, így történt ez a pierekaczewnik esetében is. A rendkívül munkaigényes elkészítési mód miatt ritkábban kerül asztalra, mára leginkább csak a tatár háztartásokban készítik, az iszlám áldozati ünnepre, a bajrámra.

 

 

 

A sütemény külsőre csigaházra emlékeztet: ehhez hat vékony rétegben kisodort tésztát helyeznek egymásra, és ezek közé tölteléket (édeset vagy húsosat) szórnak, majd az egészet feltekerik. Az így megformázott tésztát kerek tepsiben sütik meg, így kapja a pierekaczewnik a kívánt formát. Az elkészült termék átmérője közel 30 centiméter, tömege körülbelül 3 kilogramm. A sütemény neve a készítési módjára utal: a szó ugyanis a perekatywat igéből származik, amely fehérorosz és orosz nyelven azt jelenti: kisodor. A lengyelesített pierekaczewnik szót kizárólag ezen ételre használják, amely lefordíthatatlan bármely más nyelvre. A pierekaczewnik hagyományos jellege szorosan kapcsolódik az évszázadok óta változatlan elkészítési módhoz, a tészta és a töltelék elkészítési folyamata egészében az évszázadok során nem változott.

 

Hozzávalók:

 

A tésztához

 

  • 1 kg sütőliszt
  • 5 közepes tojás sárgája
  • 4 dl víz
  • egy evőkanál növényi olaj
  • egy csipet só
  • 75 dkg olvasztott vaj a tésztarétegek megkenéséhez

 

A töltelékhez (húsos változat)

 

  • 1 kg darált birkahús (esetleg marha-, liba- vagy pulykacombhús)
  • 35 dkg hagyma, apróra szelve
  • só, bors, paprika ízlés szerint

 

A tészta elkészítéséhez keverd össze a tészta hozzávalóit, utána kézzel alaposan gyúrd meg mindaddig, amíg az homogén, rugalmas állagot nem kap. A meggyúrt tésztát osztd hat egyenlő részre, és minden egyes darabot sodorj kb. 70 cm átmérőjű, 1 mm vastag lappá, kézzel, vagy sima fa sodrófával. Ezután kézzel nyújtsd addig a tésztát, amíg az átlátszó nem lesz, gondosan ügyelve arra, hogy ne keletkezzenek lyukak vagy törések.

 

A tésztalapokat kisodrás után tedd félre úgy, hogy ne ragadjanak össze, és ne is száradjanak ki. Ezt követően a lapokat helyezd egymásra, és kend meg mindegyiket olvasztott vajjal.

 

A húsos töltelékhez a darált húst a hagymával és a fűszerekkel ízesítve süsd meg. (A süteménynek létezik többféle édes verziója is, ebbe kb. 1-1,5 kg-t tesznek szétmorzsolt túróból, aszalt szilvából vagy almából, esetleg mazsolát keverve még hozzá.)

 

Ezután a tölteléket egyenletesen oszlasd el az előzőleg egymásra helyezett tésztarétegek utolsó, legfelső rétegén. A megtöltött tésztát ezt követően tekerd fel, majd formázd csigaház alakúvá, olyan módon, hogy beférjen egy kerek, kivajazott bádog tepsibe. A tetejét szintén vajazd meg. A tésztát zárt sütőben, 180 °C-on süsd kb. két órán keresztül.

 

Smacznego, azaz jó étvágyat! :)

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

 

3 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2614870520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása