olie1.pngOliebol, azaz „olajgolyó” – a németalföldiek őszinte elnevezésű fánkvariációja a farsangi szezonra: édes, kelt tésztás energiabomba a hideg utolsó napjaira. Ismerjétek meg a hollandok kedvelt téli édességét!

Ilyenkor tavasz előtt kevés dolog van, ami feldobja az embert – bár a sötétség fokozatos rövidülése, a napsütéses időszak egyre hosszabbra nyúlása és a farsangi ünnepségek azért lopnak némi vidámságot az egyébként hideg, gyakran ragacsos-szürkés hétköznapokba. A farsang és a hamvazószerdáig (idén március 6.) tartó karneváli időszak egyik elengedhetetlen étele, édessége itthon a forró olajban kisütött fánk – de nincs ez másképp Európa több más országában sem.

A Magyarországon is ismert és kedvelt fánk németalföldi rokona, az oliebol, illetve annak elődje már a 17. században kedvelt étel volt a mai Hollandia és Belgium területén. Egyik első receptje – még oliekoek néven – már az 1668-es De verstandige kock című szakácskönyvben szerepelt. Klasszikus fánktésztájába a hollandok gyakran kevernek valamilyen szárított / aszalt gyümölcsöt (mazsolát, ribizlit), esetleg kandírozott citrushéjat, almát, néha sört; a tetejét mindig porcukorral díszítik. Téli vásárok elengedhetetlen finomsága a németalföldi területeken. Az édesség eredeti flamand (belga) változatát hagyományosan nem forró olajban, hanem zsírban sütötték ki (ez a smoutebol).

Íme egy hagyományos recept az oliebol elkészítéséhez:

Hozzávalók

  • 1 teáskanál cukor
  • 4-5 teáskanál száraz (instant) élesztő
  • 50 g cukor
  • 400 g liszt
  • 2 nagy tojás
  • 5 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 2 l olaj (a sütéshez)
  • porcukor és ízlés szerint őrölt fahéj díszítéshez


Elkészítése

Kb. egy deci langyos vízben oldjunk fel egy teáskanál cukrot, majd keverjük bele az élesztőt. Hagyjuk állni 10 percig, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és 50 g cukrot, majd a közepén formázzunk egy mélyedést – ide öntsük bele az élesztős keveréket és a két feltört tojást. A tej felét langyosra melegítve szintén öntsük a liszt közepére, és keverjük össze jól, majd a tej második felét is adjuk a masszához. Ezt keverjük addig, amíg homogén állagú tésztát nem kapunk. Ezután konyharuhával leterítve tegyük félre a tésztát meleg helyre egy óráig, és hagyjuk megkelni. Amint a tészta körülbelül kétszeresére kelt, keverjük bele a sót.

Egy nagy, mély lábosban melegítsük fel az olajat sütési hőmérsékletre (180-190°C-ra). A megfelelő hőmérsékletet ellenőrizhetjük egy fakanál nyelével: akkor jó, ha beledugva bugyborékok jelennek meg körülötte. Vegyünk elő két evőkanalat a gombócok formázásához: ezeket mártsuk bele a forró olajba. Az egyikkel kanalazzunk ki egy gombócnyi mennyiségű tésztát a tálból, majd a másik kanál segítségével formázzunk belőle gombócot, és óvatosan helyezzük a forró olajba. Amint minden oldalán aranybarnára sült, egy lukacsos kanál segítségével vegyük ki az olajból, és helyezzük nedvszívó szalvétával bélelt tálra. Egyszerre több golyót is süthetünk, de vigyázzunk, ne helyezzünk túl sokat egyszerre az olajba, mert összetapadhatnak, vagy a közepük nem sül át kellőképpen.

Az olajból kivett golyókat porcukorral és fahéjjal szórjuk meg, majd még forrón tálaljuk és fogyasszuk!

Eet smakelijk, azaz jó étvágyat! :-)

olie2.png

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr114638630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása