soteu_cover.pngIdén is nagyon sokan játszottatok az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete játékán, és válaszoltatok Jean-Claude Juncker bizottsági elnöknek az Unió helyzetét összegző és jövőbeli irányokat kijelölő beszédhez kapcsolódó kérdésekre. A hét kérdésre több mint ötezer választ küldtetek be, és pontosan 214-en adtatok hét helyes választ. Mutatjuk a helyes megfejtéseket.

  1. „Mi legyen az óraátállítással?”


Minden idők legnagyobb részvétellel megrendezett uniós konzultációján 4,6 millióan mondták el véleményüket és az uniós polgárok 84 százaléka jelezte: elhagyná a téli és nyári időszámítás közötti különbséget. Ezt figyelembe véve az Európai Bizottság az évszakokhoz igazodó óraátállítások megszüntetését javasolta 2019-től. Nem jelölte ki ugyanakkor a Bizottság, hogy melyik számítás maradjon érvényben az egyes országokban – ebben a kérdésben meghagyta a tagállamok autonómiáját (miként most is minden ország maga dönt arról, hogy melyik időzónához csatlakozik). Azaz minden tagállam szabadon dönthet arról, melyik időszámítást kívánja alkalmazni a jövőben – erről fontos egyeztetések várhatók a közeljövőben az országok között.

 

  1. Hogyan erősítsük meg az európai határokat?


A továbbra is jelentős migrációs nyomás miatt szükség van Európa külső határainak fokozottabb védelmére. Ezért a Bizottság többek között az Európai Határ- és Parti Őrség (Frontex) további megerősítését javasolja. A Bizottság javaslata alapján egy új 10 000 fős készenléti alakulat a külső határokon segítene a személyazonosság-ellenőrzésekben, a beléptetések engedélyezésében vagy megtagadásában. Ez a kérdés bizonyult a legnehezebbnek: a válaszadók kicsit több mint fele (55%-a) tudta, hogy ezek az alakulatok nem központilag irányítottak, hanem minden esetben az érintett tagállam irányítása és felügyelete alatt nyújtanak majd támogatást a helyi hatóságoknak.

 

  1. Hogyan működjön együtt Európa Afrikával?


2050-re a Föld minden negyedik lakója afrikai lesz. A Juncker elnök által ismertetett új Afrika–Európa szövetség új alapokra helyezné a két kontinens együttműködését, segélyezés helyett sokkal inkább a partnerséget helyezi a középpontba. A Bizottság a jövőben első sorban fenntartható (például oktatásba és a készségek fejlesztésére fókuszáló) beruházásokkal és új munkahelyek létrehozásával kívánja támogatni a kontinens országait. Ez az új „Afrika–Európa szövetség” lényege, amely támogatásokkal (pl. garanciákkal és kölcsönökkel) ösztönzi az európai és afrikai magánszektor afrikai beruházásait, és további lépéseket tesz a kontinensek közötti szabadkereskedelem megvalósításáért.

 

  1. Hogyan harcoljon az EU a terrorizmus ellen?


A biztonság az egyik legaggasztóbb probléma az európai polgárok számára. Az unió állapotáról szóló beszédében ezért a Bizottság elnöke több új javaslattal állt elő az uniós polgárok megerősített védelmére, a terrorizmus elleni küzdelem fokozására. Többek között javaslatot tett olyan új szabályok elfogadására, amelyek biztosítanák, hogy a terrorista propaganda a közzétételét követően egy órán belül lekerüljön az internetről. Emellett a tapasztalat azt mutatja, hogy nemzetközi terrorista szervezetek tevékenységéről az információ és a nyomozás sokszor megáll az országhatárokon. Így a rendvédelmi szervek csak „magányos farkasokat” kapnak el, a terroristahálózatok tevékenysége felfedezetlen marad, ezért a Bizottság az újonnan létrehozott Európai Ügyészséget felhatalmazná arra, hogy határokon átívelően fellépjen a terrorista bűncselekmények ellen. A terrorizmus finanszírozását is sokkal szigorúbb szabályokkal akadályozná meg a Bizottság: tovább erősítenék az uniós pénzügyi intézmények hatáskörét, hogy a határokon átnyúló pénzmozgásokat jobban tudják ellenőrizni.

  1. Mikor választ legközelebb Európa?


Annak érdekében, hogy jövőre szabad, tisztességes és biztonságos európai parlamenti választásokra kerüljön sor, Juncker elnök számos konkrét intézkedést jelentett be beszédében – például a kiberbiztonsági fenyegetésekkel szembeni védelem, az online politikai hirdetések átláthatóságának javítása vagy a személyes adatok védelme érdekében. Az Európai Parlament az az uniós szerv, amelynek tagjait, a 751 (Brexit után 705) képviselőt az uniós polgárok közvetlenül választhatják meg, ötévente. A következő választásra 2019. május 23. és 26. között kerül sor.

  1. Hogyan erősítené a közös kül- és biztonságpolitikát a Bizottság?


Juncker elnök javaslatot tett arra, hogy az Európai Tanács a teljes egyhangúság helyett több döntést hozzon minősített többséggel kül- és biztonságpolitika területén. Így az EU gyorsabban juthatna fontos külpolitikai kérdésekben egységes álláspontra, egy-egy állam ellenállása esetén kialakuló döntésképtelenség nem béníthatná le az EU cselekvését és nőhetne a szerepe a globális ügyek alakításában. A Bizottság három olyan konkrét területet azonosított, ahol ez megvalósítható. Ilyen az, mikor valamely állam például emberi jogokat sért, és a tagállamok erre adnának kollektív választ, a szankciórendszerek bevezetésével kapcsolatos döntések meghozatala, illetve a polgári missziókról való döntések.

  1. Mire nem vonatkozik a legális migrációt támogató javaslat?


Juncker elnök beszédében szorgalmazta az illegális migrációt visszaszorító intézkedések mellett a legális migrációs lehetőségek megteremtését is. Ez hozzájárulhat az európai munkaerőhiány leküzdéséhez, ezért javaslatot tett például arra, hogy a magasan képzett külföldi munkavállalókat könnyített eljárással engedjék be. Emellett javaslatot tett az áttelepítési kezdeményezések folytatására is, amelyben korlátozott számú, különösen veszélyeztetett menekülteket telepíthetnek át EU-n kívüli országokból azokba az uniós tagállamokba, amelyek saját akaratukból vállalják az érintettek befogadását. Juncker elnök ugyanakkor nem tett javaslatot a Földközi-tengeren át illegálisan az EU területére érkező migránsok utólagos legalizálására.

 

A válaszokat kiértékeltük, és a hét kérdés mindegyikére helyesen válaszolók között már ki is sorsoltuk az iPadet és a négy Kindle-t, őket már értesítettük is. Gratulálunk a nyerteseknek, és mindenkinek, aki végigjátszotta a kvízt! Aki nem kapott értesítést, ne csüggedjen – biztos nem ez volt az utolsó hasonló játék! ;-)

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon
!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4814395882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása