konz1.jpgVan véleményed az EU-ról, és van elképzelésed arról, milyen közösségben szeretnél élni a jövőben? Akkor most mondd el!

Szerinted mi az Európai Unió legnagyobb eredménye? Mi az, amiben az EU többet tehetne polgáraiért? Milyen EU-ban szeretnél élni 10 vagy 20 év múlva? Mit gondolsz a migráció kezeléséről, a környezetszennyezés elleni küzdelemről vagy épp a közös valuta jövőjéről? Mitől tartasz a leginkább, miben bízol a legjobban, és mit kívánnál a közösségnek? Ehhez hasonló kérdésekre válaszolva mondhatja el most mindenki, milyen jövőt képzel magának és a következő generációknak az Európai Unióban.

12 kérdés – megannyi válasz

A tizenkét kérdésből álló konzultáció májusban indult, és még jó ideig (jövő májusáig) várják rá a válaszokat. Az online kitölthető kérdőív kérdéseit 27 tagállam 96 uniós polgára állította össze, az őket – és az európai társadalmakat – leginkább érdeklő témákból. A válaszokból 2018-ban időközi jelentést készítenek, a záró jelentést 2019. május 9-én ismertetik majd.

A kérdőív ezen az oldalon keresztül érhető el, és az EU összes hivatalos nyelvén, így magyarul is ki lehet tölteni. Vannak köztük rövid, feleltválasztós kérdések, és hosszabb, kifejtősek – minden fontos, jövőnket érintő kérdésben állást lehet foglalni. A kérdőív kitöltése a pár tízperctől egészen a több óráig tarthat – a kitöltést akár több részletben is megtehetjük, részválaszainkat elmenthetjük és bármikor később folytathatjuk / véglegesíthetjük a kitöltést. Ha van véleményed, itt az idő, hogy elmondd Európa vezetőinek!

 
Példák a kérdésekre:


Háttér

2017 márciusában a Bizottság az Európa jövőjéről szóló fehér könyv kiadásával új vitát indított a 27 tagú EU jövőjéről. Migráció, globalizáció, a mesterséges intelligencia hatása a munkaerőpiacra, a terrorizmus kezelése, elöregedő társadalmak – rajtunk is múlik, hogy ezek a tényezők milyen jövőt rajzolnak nekünk Európában. A fehér könyv öt forgatókönyvet vázolt fel azt illetően, hogy az EU – a mi döntéseink függvényében – milyen fejlődési utat járhat majd be a jövőben. Ez a fehér könyv adja a kapcsolódó gondolkodás és párbeszéd alapját. A kezdeményezéshez kapcsolódóan számos fórumot tartottak már és tartanak még szerte Európában a 2019-es EP választások előtt, ahol szintén bárki elmondhatja véleményét.

konz5.png

Képek forrása: Kiadvány: Civil párbeszédek Európa jövőjéről


---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9214106247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andras1980 2018.09.08. 08:52:38

Majd kitöltöm a kérdőívet, de most leírom, milyen EU-t szeretnék. Semmilyet.

Ennek a szervezetnek nincs létjogosultsága.Szükség van Európa országai között együttműködésre és összefogásra, de nincs szükség közös szabályokra és központi irányításra. Vagyis nem egy központi koordináló szerv kell (EU), hanem folyamatos együttműködés, és a konkrét ügyekre vonatkozó két- vagy többoldalú megállapodások (annyi, ahány országot érint egy adott ügy).

Ennyi népet, érdeket, kultúrát és nyelvet úgysem lehet hosszú távon összeolvadás nélkül összefogni, az összeolvadás viszont mindig veszteségekkel jár. Ezért nincs az Európai Uniónak létjogosultsága. (Van olyan pontja a kérdőívnek, ahol ezt leírhatom?)

Magyarországon is azért nincs kire szavazni, mert a más szempontból rokonszenves pártok mind nagyon EU-pártiak, az egyetlen euroszkeptikus párttól viszont félnék, mert nem őszinte a néppártosodásuk. Kellene már egy olyan párt, amely alapvetően szocialista és liberális, de mégis nemzeti érdekeket képvisel (de nem keresztény alapon, hanem vallásmentesen), rendpárti, de mégis demokratikus, euroszkeptikus és zöld. Egy ilyen pártra lenne szüksége az országnak, egy ilyen pártra szavaznék szívesen. De még nincs ilyen, talán alapítok majd egyet!
süti beállítások módosítása