tortilla2.PNG

 

Ezúttal a spanyolok egyik kedvenc ételét, a tortilla de patatast mutatjuk be. Nem szabad összekeverni a mexikóiak egyik jellegzetes ételével, a vékonyra nyújtott és kisütött kukoricalepénnyel, amelynek szintén tortilla a neve. Ez utóbbiba gyakran sült húst, zöldségeket és salsát tesznek, majd összetekerik – itthon is gyakran találkozhatunk vele különböző gyorséttermekben. A spanyol tortilla sokkal inkább tojásos krumplitorta – amellyel el is árultuk a két legfontosabb összetevőjét. Diétásnak nem mondható, de viszonylag gyorsan elkészül, és nagyon finom! :-)
 

A recept történelmi eredete nem egyértelmű, de egy legenda szerint először Tomás de Zumalacárregui tábornok adta ezt a laktató ételt katonáinak Bilbao ostrománál 1817-ben. Mindenesetre a hagyományos módon elkészített étel nem hiányozhat egyetlen családi vagy baráti összejövetelről sem Spanyolországban, akár nagyvárosokban, akár vidéken járunk. Fogyaszthatjuk csak magában, tortaszeletre vágva, de akár csípős szósszal, majonézzel, chorizo kolbásszal, valamilyen ibériai sonkával, szezonban spárgával, hagymával, tonhallal, vagy épp baguette-ra szelve – a lehetőségek száma szinte végtelen. Kis tapasként (kisadag íncsiklandozó ételek között) szinte minden bárban találkozunk vele, így lehet snack, de főételként is megállja a helyét.

tortilla3.PNG

Íme egy hagyományos recept a spanyol turisztikai hivatal leírása alapján (4 főre):


Hozzávalók:

  • 4 db közepes burgonya
  • 4-5 tojás
  • 1 közepes hagyma
  • 250 ml olivaolaj

 

Elkészítése:

Hámozd meg a krumplit, mosd meg és töröld le. Vágd korongokra, közepes lángon, mélyebb serpenyőben lassan főzd meg. Add hozzá a finomra vágott hagymát, süsd addig, amíg megpuhul és picit megpirul a krumpli (kb. 15 perc). Ezután vedd ki a hagymát és a krumplit az olajból, kicsit töröld le egy konyhai törlőn, tedd egy mélyebb tányérba, az olajat pedig öntsd ki a serpenyőből.

Verd fel a tojásokat kevés sóval, öntsd rá a krumplira, keverd össze. A serpenyőbe tegyél egy evőkanálnyi olajat, majd öntsd rá a tojással kevert krumplis masszát. Fedd le a serpenyőt és kb. 5-10 percig süsd alacsonyabb lángon, amíg össze nem áll a torta, és az alja egy picit megpirul. Ekkor tegyél rá egy nagyobb tányért vagy fedőt, amire borítsd ki az omlettet, úgy, hogy a megsült fele legyen felfelé, majd helyezd vissza egy kis olajon a serpenyőbe 4-5 percre, úgy hogy a másik fele is megpiruljon egy picit a serpenyőben. Szedd ki egy tálra, és fogyasztás előtt hagyd öt percig állni. Kínáld melegen – de a maradékot hidegen is fogyaszthatod. Vághatsz belőle tortaszeletet vagy kockát. Azt mondják, akkor jó, ha kívülről sült, de belül egy picit lágy.

Jó étvágyat! :-)

Íme egy videón az elkészítés (szintén a spanyol turisztikai hivataltól):

Képek: Flickr / Luca Nebuloni (borítókép); Flickr / Matt Biddulph

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5513963976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BahariAnna 2019.09.28. 01:25:24

Először fura volt, amikor Budapesten élő spanyol barátnőm csinált ilyet nekünk,de amúgy nagyon finom és rákaptam egyből. Tök olcsó és laktató www.ujsagomat.hu/spar/ az alapanyagok nagyon olcsók
süti beállítások módosítása