esztoktatas1.jpgÉsztország egy ideje rendre az élbolyban – Európából épp az első helyen – végez az OECD természettudományos, matematikai és szövegértési képességeket felmérő tesztjén, a PISA teszten. Mivel a kis balti ország sok szempontból hasonló háttérrel rendelkezik, mint Magyarország, érdemes lehet megvizsgálni, hogy minek köszönhető Észtország oktatási sikere. Ennek próbáltunk utánajárni vendégeinkkel egyik legutóbbi programunkon, ahol Gunda Tire PISA szakértő beszélt nekünk az észt oktatási rendszer sajátosságairól.



E-Észtország

esztoktatas2.jpgE-parlament, e-választás, e-adózás, e-egészségügy, digitális aláírás: Észtországban mindezek létező és működő lehetőségek. Az észtek számára a legfontosabb ügyekben állami szinten kiépített és támogatott elektronikus ügyintézés áll rendelkezésre. Az észteknél van emellett e-iskolatáska és e-iskola is: az e-iskolatáska teszi lehetővé, hogy a gyerekeknek ne kelljen nehéz könyvekkel kitömött táskákkal iskolába járniuk – mivel a legtöbb tananyag online felületeken vagy digitális könyvekben is elérhető. Az e-iskola pedig olyan kommunikációs platform, amelynek segítségével a diákok, tanárok és a szülők valós időben tudják nyomon követni a gyerekek tanulmányait és fejlődését. Lényegében egy online napló és ellenőrző egyben, amelyből a szülő azt is megtudja, ha a gyereke jó jegyet kapott, vagy épp azt is, ha nem jelent meg valamelyik órán. (Ez utóbbiban egyébként nem vagyunk lemaradva Észtországtól: ilyen rendszer itthon is működik.)

Gunda Tire előadása alapján mindezt két korábbi észt elnök alapozta meg: Lennart Meri nevéhez fűződik az Észtországot 1996-ban a digitalizáció útján elindító Tigrisugrás (Tiigrihüpe), amely a gyerekek, felnőttek és idősek digitális írástudásának fejlesztését támogatta minden eszközzel – infrastruktúrafejlesztéssel, oktatással együtt. A Lennart Meri által elindított programot vitte tovább Toomas Hendrik Ilves is, akinek egyik elhíresült mondása szerint akkor tesszük a legjobbat a gyerekeinkkel, ha nem lakást vagy pénzt biztosítunk számukra, hanem jó oktatást.

Az észt oktatási jövőkép

2012-ben fogalmazták meg azt a jövőképet, amely 2020-ig tűzött ki célokat az észt oktatás számára, és amely mai működését is meghatározza. A terv a tények megtanulása helyett a valódi, használható tudásra helyezte a hangsúlyt. A rendszer középpontjában a kompetens és motivált tanárok állnak – a tanári életpályát népszerűvé kellett tenni Észtországban is. Az oktatás kialakításánál folyamatosan figyelembe veszik a munkaerőpiaci igényeket is, valamint nagyon erősen építenek a digitális kompetenciák fejlesztésére. Az „egész életen át tartó tanulás” pedig itt nemcsak üres szólam: számos eszközzel segítik és ösztönzik a fiatalokat és az időseket, hogy tudásukat folyamatosan gyarapítsák.

Mindezen célkitűzéseket – például a szélessávú internethozzáférést mindenhol, az iskolákban is – jelentős uniós támogatással valósították meg. A program hatása egyértelműen érződik az eredményeken is: Észtország egyre jobb eredményeket ér el nemzetközi felméréseken.

esztoktatas3.jpg

…de mi a titok?

A kompetencia-központú oktatás és digitális képességek fejlesztése alapvetően a legtöbb európai országnál előtérbe került az utóbbi időben, ez még önmagában nem feltétlenül magyarázza az észt modell hatalmas sikerét. Gunda Tire mindezek mellett az alábbiakat emelte még ki:

Átfogó megközelítés: a tanításban igyekeznek a tudás, a kompetenciák és a képességek megfelelő kombinációjára törekedni, középpontban a kritikai gondolkodással, problémamegoldási képességekkel és együttműködési képességgel;

Külső értékelési hagyományok: az egyes iskolák teljesítményét rendszeresen átfogó, állami teszteken mérik fel;

A rászorulók támogatása: Észtországban külön figyelnek arra, hogy a rosszabbul teljesítő diákok megfelelő támogatást kapjanak, az iskolákban támogató központok működnek, ahol akár beszédterapeuta vagy pszichológus segíti a lemaradókat;

Ingyenes menza, tankönyvek és utazás az iskolába: a diákokat és szüleiket ezzel is támogatják, a tanulás és taníttatás ne rójon nagy terhet a családokra;

tanítás utáni tevékenységek: az iskolák számos tevékenységet támogatnak, amelyeket tanítás után az iskolában maradva végezhetnek a diákok;

Autonóm iskolák: az észt alaptanterv kötelező betartása mellett az iskolák nagyfokú autonómiát élveznek a konkrét oktatási program összeállításában;

Motivált és együttműködő tanárok: a tanároknak számos ingyenes képzést biztosítanak (amelyekre kötelezik is őket), komoly mentorálási rendszerrel. Motiválásukban nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az utóbbi öt évben közel 40%-kal növelték a tanárok alapbérét (ez jövőre ismét emelkedni fog), valamint a nagyvárosoktól távoli helyen munkát vállaló tanárok külön támogatást is kapnak.

 

Gunda Tire szerint mindezek eredménye, hogy Észtországban a kellően motivált diákok, a keményen dolgozó és profi tanárok, a támogató otthonok és az állam együttműködéséből olyan sikeres rendszer jöhet létre, amely Észtországot az oktatási élvonalba emeli.

PISA-kultusz Észtországban

Gunda Tire arról is beszélt, hogy a diákokat külön felkészítik és motiválják a PISA tesztek megírása előtt, akik maguk is nagyon lelkesen várják azt, és megpróbálják a maximumot nyújtani. Mióta Észtország ilyen jól szerepel a felméréseken, a tesztnek külön kultusza van – mindenki ismeri, az újságok rendszeresen cikkeznek róla. A jól szereplő diákok és iskolák külön elismerésben részesülnek, amelyet büszkén osztanak meg például a közösségi média felületein.

Innovatív magyar kezdeményezések

esztoktatas4.jpgAz esten vendégünk volt még Balatoni József, vagyis Jocó bácsi, aki az élménypedagógiában hisz, és különleges tanítási módszereivel vált ismertté. Legfontosabb alapelve, hogy kimozdulva a merev mindentudó tanító – alacsonyabb rangú tanuló szerepkörökből, partnerként kezeli diákjait, akiknek nem szégyelli azt sem elmondani, ha tévedett. Óráin fontos szerepe van a játéknak, a személyes átélésnek. Szerinte a legfontosabb, hogy a tanárok levetkőzzék ezt a tekintélyelvűséget, és másképp vívják ki a diákok tiszteletét. Legnagyobb motivációja a gyerekek sikere: mindenkinél igyekszik megtalálni azt, amiben a legjobb, és azt támogatva a többi területen is továbbfejleszteni. Alternatív módszerei ellenére diákjai nagyon jól teljesítenek a teljesen hagyományos megmérettetéseken is: az általan tanított osztályok érettségi eredménye mindig magasan az átlag fölött van.

esztoktatas5.jpgDrahota-Szabó Bálint pedig az erős tudásátadó misszióval rendelkező adományalapú közösségi irodáról, az UP Centerről mesélt a résztvevőknek. Céljuk a legfrissebb, online elérhető tudás rendszerezése és átadása – akár e-learning anyagok, akár személyes tapasztalatok megosztása révén. Ahogy a világ legnagyobb szállásportáljának (airbnb) nincsen saját ingatlana, vagy az Ubernek saját gépkocsiflottája, úgy szerintük ugyanez a gondolkodás alkalmazható az online tudásra is. A közösségi felületeken elérhető tudást és tananyagokat rendszerezik és elérhetővé teszik – legyen szó akár grafikus oktatóvideóról vagy a programozás alapjairól. Számos előadást szerveznek, meetupoknak adnak teret. Terveik közt szerepel saját online elérhető oktatóvideók készítése is.



---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6213516187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalbász 2017.12.23. 08:42:32

Tényleg, pont ugyanolyan hátterű. Most hogy mondod tényleg.
Ott is 10 év múlva a fiatalok felét a romák fogják adni,akik olyan környezetből jönnek, hogy mérhetetlen százalékuk képes bármilyen elfogadható teljesítményre.
Valóban, pont ugyanolyan.

Vlad Tepes a jófiú 2017.12.23. 09:45:23

Tegyük tisztába a dolgokat! A PISA-tesz csak egy dolog. De nézzük meg, hogy hány stadionjuk van az ostobáknak? És hány Mészáros Lőrincük? Naugyehogyugye? :D

Le Orme 2 2017.12.23. 09:50:03

Észtországban annyival jobb a helyzet, hogy nincsenek se cigányok, se nemzetellenes hőzöngők.

Gandosz 2017.12.23. 10:16:46

"a tények megtanulása helyett a valódi, használható tudásra helyezte a hangsúlyt"

Na megint előjött ez a baromság.

konrada 2017.12.23. 10:55:17

Azért ez elég szomorú, hogy mindenkinek ugyanazon ok jut eszébe a különbségnél.

... s ami még szomorúbb, hogy sajnos igazuk van...

Wildhunt 2017.12.23. 11:13:46

Tényleg nem kellene magatokat tovább alázni ilyen összehasonlításokkal. Valahogy mindig elfelejtitek, hogy annak ellenére, hogy a nagy merítésű teszteken bukunk, a szakembereink csont nélkül megfelelnek nyugat európában. És igen, az okokat fentebb megírta a többi kommentelő.

Wildhunt 2017.12.23. 11:16:44

@Gandosz: pedig nem értem, mit nem értesz. Szerintük nem az lesz jó orvos, aki megtanulja az anatómiai lexikont, hanem aki jobban tud csapatmunkában biológiai témájú kifestőt készíteni...

Duplaxiii 2017.12.23. 11:27:11

Jó felvetések, de sajnos a következtetések ebből nem valósak, hanem egy trendi vonal igazolására lettek felhasználva.
Amiket hiányolsz, e-adózás, e-egészségügy, e-fiszfasz, mind nálunk is létezik.
Hogy hiányosnak látszik, az a szándékos hibás alkalmazásuk! Olyan rendszereket fejlesztenek milliárdokért szándékosan, amik a világon léteznek - pékdául a orvosok közös adatbázisa -, tehát nem az a gond, hogy a mi államunk hüje, hanem ellenkezőleg, okos, mert így halatlam pénzt lophat és kistafírungozhatja az érdekköreit.
Egy kioszk-automatával megoldható lenne a legtöbb igazolvány kibáltása, de a fékek, hogy sorba állj és szopj, az szándékosan van a folyamatba beleszervezve.
Tehát az e-vonalat ilyen megközelítéssel értelmetlen felhozni, hiszen van, lehetne normálisan. De a cél nem ez.
.
Az oktatásról sem kellene valami misztikus varáézslatról beszélni, egyszerűen ez az angolszász és a porosz oktatási módszer dolga. Magyar Bálint belevágott, de zsigeri ellenkezés volt miatta - nem az oktatási módszer, hanem mert szdsz-es volt és a kötelező amerika-gyűlölet -, így ma már csak emlék az egész, hiszen a kdnp visszhozta az 1800-as évek elavult filozófiáját.
Gyakorlatilag politikai okokból zajlik a lebutítás, a zombiképzés.
Az egyetemeken sem azért oktatják a múltat, mert buták, hanem az a cél, hogy a multik bérmunkájához tenyésszék a máshol már nem eladható diplomásokat.
Szóval jó a téma, de csak az a probléma, hogy egy adott országban mi a politikai cél.
A posztban jelzett nemzet nem akar visszatérni a szovjet diktatúra világába.
A magyar vezetés a állampolgárok alig 20%-nak a támogatásával viszont - a többséggel szemben - oda tart.
Tehát ez nem oktatáspolitika!!!
.
Ja és a mai trebdi gondolatok ugyanígy károsak, hiszen a mai neoliberális ellenpont is a tudás ellen van, hiszen az a halmaz meg kizárólag az angol-alapú multikultúrális bölcsész-vonalat preferálja, de hát mi lesz azokkal, akik nem Londonban, New Yorkban akarnak pénzügyi, marketig és hasonló szakmákban dolgozni?
A mai ellentétes oldal sem támogatja a valódi termelést, fejlődést jelentő reál tudást! Hiszen szerintük sem kell az alap, ott a Google!
Hogy aztán ki fog dolgozni, az őket sem érdekli, lásd feminista kvóta, ők sem a valódi egyenjogúság mellett harcolnak, hanem ugyanennek a humán értelmiségi Y generációs kaszt hatalombakerüléséért.
Nem kell a matematika, a fizika, és főleg nem a nyelv és irodalom. Mert utóbbi NEKIK is veszélyes.
Szóval ez politika csak mindkét oldalon, és ezzel a döntő többséget darálják le közösen.
Ha azok, akik az észt, finn meg más modellt hirdetik, és hatalomra kerülnének, nem a ideális angolszász modell lenne bevezetve, hanem akkor nem egy ostoba kamarai fazon szabná meg az oktatást, hanem HR-es és marketinges vonal, mert akkor meg egy másik világnak gyártatnák a rabszolgákat...
.
Én javaslom a tiltakozóknak, hogy pattanjanak le a nemzetközi tankönyvekről és nézzenek utána a valós dolgoknak!
Egy ország működése a SAJÁT termelés, a SAJÁT fejlesztés. Ennek kell alárendelni az oktatást. Minden más szakma csak kiszolgáló és nem termel, nem hoz bevételt, abból nem lehet működtetni az egészségügyet, a tb-t vagy az oktatást.
Egy adott nemzet meg akkor hatékony, ha van nemzeti öntudat, ez a közös cél az egyik erős motor! (Nem hiszem, hogy az észtek a korszerű oktatásuk mellett lemontak volna a nemzeti alapjukról, sőt!)
Tehát alapképzés és utána olyan sokirányú szakkképzés, felsőfokú képzés, ami nem a multit szolgálja ki. A bankrendszer ne a multit, a bérmunkát és a kereskedelmet támogassa, hanem hazai vállalkozói szférát, hiszen ők jelentik az állami bevételek döntő részét és ott van a hasznos foglalkoztatás meghatározó rész. Azok szopatása azonnal kihat a államháéztartásra, a munkanélküliségre.
Egy politikai elemző, egy pénzügyi zseni csak azzal tud főzni, amit az említett halmaz létrehoz.
Az oktatást ENNEK kell alárendelni.
A többi, a stílus, a módszer pedig adott.

contractor 2017.12.23. 11:39:18

"E-parlament, e-választás, e-adózás, e-egészségügy,"

De a kivándorlás a baltikumból nagyon is valódi. 40 év múlva az utólsó észt lekapcsolhatja a villanyt náluk is. Még 1990-ben voltak majd 1,6 millióan, most vannak 1,3 millióan.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.23. 11:42:45

@Le Orme 2: És még stadionépítő maffiavezérük sincs...

@Wildhunt: A szakembereink jelentős része csak akkor felel meg nyugaton, ha kisebb fizetést kér, mint a helyiek. Talán nem véletlen, hogy a magyarok többsége szakmunkás állásokban dolgozik Angliában és Németországban, nem diplomás munkát végeznek...

@David Bowman: Erre mondják a liberálisok, hogy az IQ tesztek torzítanak a fehér emberek javára és nem veszik figyelembe, hogy Fekete-Afrikában más az életmód, amikor antilopra vadásznak és bogyókat-gyökereket gyűjtögetnek...

Wildhunt 2017.12.23. 12:03:57

@Online Távmunkás: fordítva ülsz a lovon. A bevándorló tetszőleges országban egy esetben kap munkát, ha nincs akkut létszámhiány: ugyanazt végzi ugyanúgy de olcsóbban, mint a helyi végezné.

Pan Modry 2017.12.23. 13:02:56

@kalbász:
Mi a bajod a romakkal? A te sztereopitiad szerint pont olyanok mint a fideszesek, lopnak (meszaros, tiborcz, rogan), giccses szarokra koltik a penzt (stadionok), nem fontos nekik a jovo nemzedekenek az oktatasa (szar eredmenyek a pisa teszteken)
Mondhatni a fidesz célja a te sztereopitiaddal elve a magyarok "elciganyositasa", igy tehat nme ertem miert parazol a szuletesi proporciok velemenyezett valtozasan.

ételizésítő 2017.12.23. 16:11:45

Tanítás utáni tevékenység - szép angol tükörfordítás.
Ezt magyarul úgy mondják: szakkör.

Nem ártott volna megtanulni rendesen magyarul, ha már oktatásról beszélsz.

ételizésítő 2017.12.23. 16:16:56

@Le Orme 2:
Meg hozzád hasonló szélsőjobbos agyatlan faszkalapok se.

@Pan Modry:
Nem véletlen.
Az ország miniszterelnöke is cigány.

Jossarian 2017.12.23. 16:54:25

Esztorszagban emberek elnek. Ez sem elhanyagolhato tenyezo...

nemecsekerno_007 2017.12.23. 18:16:31

- Ha jól tudom Észtországban nem volt gulyáskommunizmus ahol a társadalmat rászoktatták arra, hogy az államtól várja a boldogulást, meg úgy nagyjából mindent.
- ez egyész más egyéni és társadalmi mentalitást alakított ki mint itt, nagyjából ez a gyökere a problémáknak és az oktatás csak egy ezek közül.

Ettől függetlenül a jelenlegi oktatásunkat beszántani és sóval behinteni. Aztán kitalálni egy teljesen újat, konkrétan meghatározott elvek alapján.

Persze nem olyan bullshit-re gondolok mint az iskolák autonómiája meg hasonlók. Előbb talán írni-olvasni kéne megtanítani mindenkit, utána jöhet a finomhangolás.

Visceroid 2017.12.23. 18:38:20

@Le Orme 2: "Észtországban annyival jobb a helyzet, hogy nincsenek se cigányok, se nemzetellenes hőzöngők. "

De ami a legfontosabb: nincs Fidesz és Orbán sincs.

kuki123 2017.12.23. 19:32:52

@ételizésítő:
pedig sajnos igazat mondott...

se cigány,
se putris paraszt
se vidéki v. bpi panellakó
nem utálja 5 környező ország(szlovák ukrán román szerb horvát)
nem átjáró ország
nincs eltartott politikusok és bagázsuk

Bambano 2017.12.23. 21:17:53

hát igen, nagyon fejlett ország...
náluk van e-iskola. összehasonlítva velünk: nálunk is van.
náluk van e-egészségügy. nálunk is.
náluk van e-ügyintézés. nálunk is.
tény, hogy az e-közigazgatásuk meg az e-bankrendszerük egy fokkal fejlettebb, amit jól mutat az is, amikor az oroszok két perc alatt bedöntötték az egészet a p-ba.

a magyar diákok meg rosszul szerepelnek a pisa teszten. ez pontosan ennyit jelent, sem többet, sem kevesebbet. ugyanis azt senki nem bizonyította még, hogy a pisa teszt mire jó, az-e az élet szükségleteit legjobban lemérő teszt. univerzális-e? stb.

szóval mitől kellene hasraesni?

Bambano 2017.12.23. 21:21:51

@nemecsekerno_007: úgy érted, hogy az észt szovjet szocialista szövetségi köztársaságban nem volt gulyáskommunizmus?

csináljuk már azt, hogy az ilyen könnyen cáfolható hülyeségek kimaradnak.

Scott Tenorman Must Die 2017.12.23. 21:38:49

@ételizésítő:

ez igen!!!!

"ételizésítő 2017.12.23. 16:16:56
@Le Orme 2:
Meg hozzád hasonló szélsőjobbos agyatlan faszkalapok se.

@Pan Modry:
Nem véletlen.
Az ország miniszterelnöke is cigány."

ez persze nem szélsőjobbos cigányozás volt, hanem amolyan libsi féle, vagyis ezt szabad!

ételizésítő 2017.12.23. 22:30:15

@nemecsekerno_007:
Nem hát, Észtország nem is volt a Szovjetunió része.
Ennyire hülye nem lehetsz.

@kuki123:
"nem utálja 5 környező ország(szlovák ukrán román szerb horvát)"
Azért mondjuk megdolgoztunk évszázadokon át.
Panel meg ott is van, bár valóban, budapestiek nincsenek, tallinniak vannak.

@Scott Tenorman Must Die:
Mióta cigányozás az, ha egy cigányt cigánynak nevezel?
Talán tanuld meg a szavak jelentését, mielőtt használnád őket, mert különben akkora baromságokat fogsz írni, mint most is.

Éhesló 2017.12.23. 22:50:59

A "csoda" abban rejlik, hogy a lakosságuk majd felét, 40%-át - az ott élő oroszokat- kitagadták.
Mindenből.
Hontalanként él, aki nem képes a faji és származási törvényeknek eleget tenni.
tallinnban.blog.hu/2014/01/04/az_esz_orosz_v_iszony

Gondolom ezt manapság csak az oroszokkal kóser dolog megtenni egy "européer" szuperhiperfelvilágosult balti bandának, ugyan ez a zsidók esetén szimpla nácizmus lenne és leatomozták volna őket sec perc a térképről is.

Hab a szartortájukon, hogy ehhez az eu tapsikol. Máig.
gondolom érdemes lenne orbánbasinak is próbálkoznia - a menekültek utáni progromnak megfelelne a baltiak precedense.
Vagy nem.
Kettősmérce rulez.

De ez sem segített rajtuk.
A sosem független, 1989 után szlovékokhoz hasonlóan ismét előtalált 1,3 milliós mikronép ez után a lovagias és gengszterváltó szeretettől sugárzó gesztuson túl, még mindig nem tudott elüldölzni 26%-nyi oroszt.

Gondolom a saját kis - szintén senki által nem kifogásolt - kóser kerítésük megépítése után már nem tudták őket kirugdosni. Mert nekik előbb volt kerítésük, mint nekünk.
De ez más kerítés.
Orosz migránsok ellen való, nem moszlimok ellen és ezért ez is kóser, akárcsak a származás alapján diszkrimináló törvényeik.

Nos ennél a halom echte balti szarnál csak az észtországi rabszolgák menekülése (hazai ballibbant szóhasználattal) a nagyobb szégyenük, 15% felett szavaztak az észtek a lábukkal az ottani qrmány áldásos tevékenysége ellen.
spiler.blog.hu/2017/02/13/liberalis_pofara_eses_cxvii_eleg_keves_magyar_megy_kulfoldre

Az elüldözött oroszokon túl.
Nem semmi népírtás két és félszerese orbánbasi teljesítményének.
Van náluk durvább balti adat is, a szintén nagyon européer és hiperszuperfelvilágosulthaladólibbant litvánoktól 18,9%-nyi rabszolga pattant le, nem eléggé értékelve a skandináv tesók által meghonosított vadkapitalizmus áldásait.

De azért lelkendezzetek bátran!

Gondolom olyan kibaszott jó ott élni, hogy akinek egy csepp esze van, az télakol ebből a nettó náci vircsaftból, mert sejtik, hogy a barna maci nem felejt.
Remélem jól gondolják.

Messze nem szerencsés, ha pár 1 milliónyi hülye balti náci emberkedik az usa és a nato számlájára ilyen brutálisan aljas kettős mércével védve.

Gondolom ezt nem tanítják.
Nekik sem. Nektek sem.
De a pisa megy nekik.
Mind a maradék pártízezer észt kisikolás gyereknek. A 3 balti bandánál talán összesen százezernek.
Pár évtized és nyomuk nem marad, csak a múzeumokban.

Örülök, hogy segíthettem.

Le Orme 2 2017.12.23. 23:10:21

@Bambano: "senki nem bizonyította még, hogy a pisa teszt mire jó"

a pisa teszt arra jó, hogy egy bürokratikus szervezet, az OECD elköltsön rá néhány százmillió dollárt és saját magát reklámozza vele

Vlad Tepes a jófiú 2017.12.23. 23:13:32

@Éhesló: Nah, szegény oroszokat üldözik? Végre, hogy az afgánok után más is megtette!
Nem téged láttalak tegnap az orosz követségnél állapolgárságért kuncsorogni? :D

Vlad Tepes a jófiú 2017.12.23. 23:16:00

@Le Orme 2: Meg arra, hogy a hozzád hasonló "minden szép, minden jó, mindennel meg vagyok elégedve" típusu alakok ilyen kommenteket szórjanak. Aztán kibaszottul csodálkoznak azon, amikor egyszer szembesítik őket azzal, hogy ember járt a Holdon.
Vagy az is libsi hazugság? Ja, igen, Soros...

Le Orme 2 2017.12.24. 00:41:33

@Vlad Tepes a jófiú: Bárcsak okos lennél. Bárcsak tudnád, hogy folyik a gyakorlatban egy pisa teszt megírása, megíratása.
Egyébként nem vagyok megelégedve a cigányok teljesítményével.

Bambano 2017.12.24. 00:55:36

@Éhesló: nyilván az, hogy az oroszokat kitagadták, semmiféle összefüggésben sincs azzal, hogy egyszer már leigázták őket, és azóta az ukrán helyzet bizonyítja, hogy nem hagytak fel ezzel a szokásukkal.

ételizésítő 2017.12.24. 03:15:56

@Éhesló:
Nem segítettél, csak baromságokat hordtál össze, de abból jó sokat.

Ja, a 3 balti banda gazdaságban jóval Magyarország előtt tart, és már lassan 10 éve van eurójuk. Mind a 3-nak.

Ami meg azt illeti, ilyen alapon Magyarország sem létezett 1919-ig, mert hol a német, hol a török uralma alatt volt.

Scott Tenorman Must Die 2017.12.24. 06:14:52

@ételizésítő: ja bocs, neked fogalmad sincs mi a gulyáskommunizmus. bocs, én kérek elnézést, hülyeúr!

Pan Modry 2017.12.24. 09:04:59

@ételizésítő:

Nemcsak azert, mert smit sokan nagy Magyarorszagnak hivnak az Uherszko volt, ahol a magyar egy volt a sok nép kozul.

A mai Magyarorszagnak annyi koze van a nagy Magyarorszaghoz, mint mondjuk a mai Szerbianak a regi Jugoszlaviahoz.

nemecsekerno_007 2017.12.24. 09:57:13

@Bambano: Úgy vazze. Nem hülyült el a nép, mint nálunk ill. sokkal élesebben szétvált a kommunista hatalom és a társadalom többi része. Nálunk meg Horn Gyulának szobra van. Hát ennyi.

nemecsekerno_007 2017.12.24. 09:58:41

@ételizésítő: te is a magyar oktatási rendszerben nőttél fel, azt látom.

Próbáld értelmezni amit írtam Bambano-nak:

@Bambano: Úgy vazze. Nem hülyült el a nép, mint nálunk ill. sokkal élesebben szétvált a kommunista hatalom és a társadalom többi része. Nálunk meg Horn Gyulának szobra van. Hát ennyi.

Éhesló 2017.12.24. 10:15:39

@Bambano: szerintem aki összekeveri az oroszokat a szovjetekkel, a mai Oroszországot a szovjetúnióval, aki a sztálini, brezsnyevi kommunista rendszert összemaszatolná egy (még oly béna) oroszos demokráciával, aki egy kommunista elnyomó rendszer bűneiért azokat az embereket bünteti, akikkel ugyan úgy embertelen eljárást űztek, mint a megszálltakkal, az más aljasságokra és hazugságokra is képes.

Azt már fel sem merem tételezni, hogy a véleményed szerint nem csak az oroszokat, hanem a sztálini, rosenfeldi terror kapcsán azt a zsidóságot is így kellene büntetni hetedíziglen, akik a kommunista terror gépezetének túlnyomó többségét vezették, alkották.

Igaz-e nácikám?

Le Orme 2 2017.12.24. 10:48:01

@Pan Modry: Magyarország sokkal egységesebb etnikumú ország volt a török korig, mint bármely más európai ország. Máshol csak a közoktatás és a tömegkommunikáció kezdte egységesíteni a sokféle helyi dialektust és hagyományt.

Éhesló 2017.12.24. 10:51:17

@ételizésítő: megértem, ha zavarnak a tények. Elég ciki,, amit ott ezek a mininácik összehoztak az usa és az eu kaserolása közepette.
Nem segítettél, csak baromságokat hordtál össze, de abból jó sokat.

Ja, a 3 balti banda gazdaságban sehol nem tart, hiába van 10 éve eurójuk. tradingeconomics.com/estonia/gdp-growth

A rabszolgáik pánikszerűen menekülnek onnan, brutális, 15-19%-os arányban szavaznak a lábukkal a balti "sikerek" ellen. Buktor NER-je hozzájuk képest egy demográfiai sikertörténet.

Az oroszok hazamenekülnek, a sajátjaik pedig bárhová onnan, oda, ahol élhető az élet és nem az oroszok szakállát ráncigáló, minden történelemismeret nélküli mininácik uralják a skandináv exportként beszopott vadkapitalizmus mocskát állandó háborús hisztériában.

Ami meg azt illeti, véletlenül se hidd el, amit a csehszlovák műállam, a dákóromán eszementek, a rác tömeggyilkosok, vagy rosenfeld és csermanek tankönyveiben hazudtak neked a magyar történelemről, a magyar államiságról.

A Magyar Fejedelemmség, majd Királyság jogfolytonosan tétezett 1945-ig, hiába uralta hazánk kisebb, vagy nagyobb részét osztrák, vagy török.

A magyarok állama nem Izrael héber legendája és nem is balti, balkáni szülemény, melyeknél, még a fiaim is idősebbek. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.24. 12:18:48

@Wildhunt: Szóval te is azt állítod, hogy csak azért boldogulnak külföldön a magyar szakemberek, mert olcsóbbak és nem a szaktudásuk miatt...
Egyébként furcsa, hogy a Magyarországon dolgozó külföldiek közül a nyugatról érkezőek a magyar béreknél sokkal többet szoktak keresni, bár csak néhány ezren vannak Budapesten.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.24. 12:26:31

@Éhesló: Te tényleg elhiszed, hogy Oroszország vezetése tényleg különbözik a Szovjetunió vezetésétől? Nézz utána, hogy Jelcin és Putyin mit csinált a Szovjetunióban! Az MSZP-MSZMP utódláshoz tudnám hasonlítani...

@Le Orme 2: A Pisa tesztben az a legjobb, hogy egy halom "szakértő" dolgozik az eredmények értékelésén évekig, miközben azt már másnap automatikusan publikálni lehetne...

Le Orme 2 2017.12.24. 12:26:34

@Online Távmunkás: Azért furcsa számodra, mert nem értesz a kérdéshez. Munkaerőpiaci diszkriminációról van szó. Pl. az Audi a német dolgozóinak német bért ad Győrben, nem a teljesítményük miatt, hanem mert németek. Ugyanez érvényes a pozsonyi Volkswagenre, a zsolnai Kiara stb.

Wildhunt 2017.12.24. 12:50:01

@Bambano: kollektív bűnösség élve?

Éhesló 2017.12.24. 12:55:44

@Online Távmunkás: ha kinézel a fejedből, akkor nem nehéz észrevenned a különbséget a Szovjetúnió és Oroszország között.
Az pedig elmekórtani esetnek tűnik, ha emellet az államvezetés és az államrend közötti különbségek felismerése se sikerülne.
De ez legyen a te és az ápolóid gondja.

Bármennyire is szeretnéd azt hinni, a putyinizmus közelebb áll orbán NER-jéhez, mint a maszop féktelen kozmopolitizmusához, nemzetellenességéhez, vallásellenességéhez.

Ráadásul ezt én nem hátránynak, hanem előnynek gondolom.
A két rendszer - minden hibájával együtt - közelebb áll a történelmi hagyományainkhoz, mint a brüszzelita-sorososita PC újbeszéllel és elmebeteg háttérhatalommal nyomorított "nyitott társadalma" melynek "vívmányait a németeknél, svédeknél is megcsodálhatod.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.24. 21:05:28

@Éhesló: "a putyinizmus közelebb áll orbán NER-jéhez, mint a maszop féktelen kozmopolitizmusához, nemzetellenességéhez, vallásellenességéhez."
Én is pont így gondolom.

Egyébként milyen lényeges különbségek vannak a szovjet egypártrendszer és az orosz látszatdemokrácia között, ahol bebörtönzik azokat az ellenzéki indulókat, akiket nem támogat az állampárt?

A magyar történelmi hagyományok alatt a feudalizmusra vagy a kommunizmusra gondolsz? Vagy visszasírod azokat az időket, amikor például a magyarok kisebbségben voltak a budapestiek között és a vagyonos polgárságot szinte kizárólag a németek és a zsidók alkották?

@Le Orme 2: Magyarországon egy angol vagy egy holland is többet keres a magyaroknál ugyanannál a cégnél, nem csak akkor ez a helyzet, ha a honfitársai a főnökei/tulajdonosok...

Éhesló 2017.12.25. 10:09:41

@Online Távmunkás: már írtam, kár, hogy nem értetted meg:

szerintem aki összekeveri az oroszokat a szovjetekkel, a mai Oroszországot a szovjetúnióval, aki a sztálini, brezsnyevi kommunista rendszert összemaszatolná egy (még oly béna) oroszos demokráciával, aki egy kommunista elnyomó rendszer bűneiért azokat az embereket bünteti, akikkel ugyan úgy embertelen eljárást űztek, mint a megszálltakkal, az más aljasságokra és hazugságokra is képes.

Ami meg azt illeti, véletlenül se hidd el, amit a csehszlovák műállam, a dákóromán eszementek, a rác tömeggyilkosok, vagy rosenfeld és csermanek tankönyveiben hazudtak neked a magyar történelemről, a magyar államiságról és a magyar emberekről.
Zsidók pedig itt nem alkottak többséget sehol, hanem élősködő kisebbségként uzsoráztak, loptak, romboltak.
Pont, mint ma is teszik.

Le Orme 2 2017.12.25. 18:56:48

@Online Távmunkás: Egy hollandot vagy németet elküldenek a picsába, ha egy magyar cégnél akarna dolgozni Magyarországon, ha nem tud magyarul, és ez így van rendjén.
Amiről te beszélsz, az a multikra igaz. Ne keverd a dolgokat.

Le Orme 2 2017.12.25. 19:16:32

@Online Távmunkás: visszasírod azokat az időket, amikor például a magyarok kisebbségben voltak a budapestiek között és a vagyonos polgárságot szinte kizárólag a németek és a zsidók alkották?"

Ez valamilyen antimagyarista gecinél olvastad? Márminthogy a polgárok kizárólag németek és zsidók voltak? Mert a tények nem ezek. Magasabb volt a németek és zsidók között a városi lakosság aránya, ami egyszerű földrajzi körülményekből fakadt, de ezt így átírni több, mint amatőrizmus.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.27. 10:56:31

@Éhesló: 1. Olvasd el újra, amit írtam, nem zsidó többségről volt szó, hanem arról, hogy a pesti vagyonos polgárság körében a németek és a zsidók voltak többségben.
2. A kérdéseimre nem válaszoltál.

@Le Orme 2: Persze, egy magyar cég soha nem tud annyit fizetni, amennyiért egy holland idekötne dolgozni. Vagy vegetálnak vagy a politikaközeli tulajdonos zsebébe megy a pénz, az alkalmazottak pedig örülhetnek, ha minimálbér felett keresnek és be vannak jelentve. Elég megnézni, hogy a milliárdos gázszerelő stróman cégeiben mennyi az egy főre jutó bérköltség...

Te olvasd el amúgy, hogy mire válaszolsz, mert a városi lakosság arányának semmi köze a pesti vagyonos polgársághoz. Az egyikben benne voltak a tömegszállásokon nyomorgó gyári munkások is, a másikban pedig csak a gyárak tulajdonosai...

Éhesló 2017.12.27. 12:27:05

@Online Távmunkás: 1. Hazudtál. források nélkül persze.
2. Nem vagyok a gyógypedagógusod és nem érdekel a csermaneki/rosenfeldi történelemszemléleted sem. Olvass frissebb irodalmat, ha a magyar és nyugat-európai eltérő történelmi hagyományok valóban érdekelnek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.27. 14:14:33

@Éhesló: Bocs, de kettőnk közül nem az én történelmi tudásom maradt le a pár évtizeddel ezelőtti szemléletnél.
Azt említették már neked, hogy valószínűleg veled van a probléma, ha szerinted mindenki más hülye?

Le Orme 2 2017.12.27. 17:24:52

@Online Távmunkás: értem, tehát elismered, hogy kétszer is hazudtál, vagy jóindulatúan mondva, hazug mítoszokat népszersítettél.
Egyébként az érintett időszakban a pesti koldusok nagy része snorrer, galíciai zsidó volt.

ételizésítő 2017.12.27. 18:16:00

@Scott Tenorman Must Die:
Talán nem kéne faszságokat írogatnod, és utána még győzködni is magadat, hogy nem te vagy a hülye. De, te vagy.

@nemecsekerno_007:
Faszságokat írtál.
Ennyi.
Ezt nem lehet másként értelmezni.

"Nálunk meg Horn Gyulának szobra van."
Mivel a legjobb magyar politikus volt a rendszerváltás óta.
Antallnak is szobra van, aki tönkrebaszta az országot 1990 után, annyira, hogy még ma is azt szopja a nép, pedig Horn próbált menteni, amit lehetett, ha ő nincs, már rég államcsőd lett volna. Ha hülye vagy hozzá, inkább maradj csendben.

@Le Orme 2:
Ja, egységes etnikum, kunok, jászok, polovecek (palócok), betelepített németek (szászok, svábok stb.), hollandok, olaszok meg vagy 15 szláv nép.
Magyarországon annyira volt egységes az etnikum, mint a koldus szara.
Te ezeket a baromságokat hol tanulod?

Valami szélsőjobbos idiótaképzőben? Ahol te vagy az éltanuló idióta?

@Éhesló:
nem a tények zavarnak, hanem a teljesen alaptalan faszságok, amiket összehordasz, és tényeknek próbálsz beállítani.

"A Magyar Fejedelemmség, majd Királyság jogfolytonosan tétezett 1945-ig"
Létezett a faszom.
Inkább te ne hidd el, amit a szélsőjobbos idiótaképzőben oktatnak neked.

Le Orme 2 2017.12.27. 18:36:27

@ételizésítő: A középkorban nem volt betelepítés, kivéve a Szepességet és Királyföldet. Svábok pl. csak a 18. századtól voltak. Holland? Olasz? Olyan nincs is a középkorban.
A besenyők, kunok etnikailag nem különböztek a magyaroktól.

nemecsekerno_007 2017.12.27. 19:16:40

@ételizésítő: "Mivel a legjobb magyar politikus volt a rendszerváltás óta."

Muhahahahahahahaha!!!! :)))

Hülyeségeket írtam. Hát persze. :)

Horn Gyula a legjobb magyar politikus a rendszerváltás óta!

Muhahahahahahhaha!!!!!

Keressél már egy észt "Horn Gyulát"!!!
Akkor talán megérted miről beszélek...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.28. 07:45:22

@Le Orme 2: Nem hazudtam, de mi köze a koldusoknak ahhoz, amit a vagyonos polgári rétegről írtam?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.28. 08:00:31

@ételizésítő: A pufajkás Horn nem volt se jó politikus, se államférfi, csak hozta a szokásos megszorítósdit, ami elérakott az MSZP-s vének tanácsa. A miniszterelnökök közül sajnos Orbán a legjobb politikus, hiába ugyanolyan hataloméhes hazudozó, mint Gyurcsány és eladta az ország egyik részét az oroszoknak, a másik részét pedig a családja és a haverjai kezére játszotta...
Ha az összes politikust nézzük, akkor Sólyomra tudom egyedül azt mondani, hogy olyan értékeket képviselt, amiben hitt, hogy előreviszik az országot és a pártpolitika mocsara felett álló államférfi volt.

Le Orme 2 2017.12.28. 09:54:30

@Online Távmunkás: De hazudtál,
1. Azt, hogy a vagyonos pesti polgárság "szinte kizárólag zsidó és német" volt.
2. Azt, hogy "Magyarországon egy angol vagy egy holland is többet keres a magyaroknál ugyanannál a cégnél, nem csak akkor ez a helyzet, ha a honfitársai a főnökei/tulajdonosok..."

Éhesló 2017.12.28. 11:35:04

@Online Távmunkás: néhány szar állításodon kívül nincs semmid, csak a nagy pofád.
Várok türlemesen, míg képes leszel a szovjetúnió és a mai oroszok között különbséget tenni.

A zsidókkal és vélelmezett "budapesti" többségükkel kapcsolatos állításod pedig inkább orvosi eset, ehhez nem is várok forrás ezek után.

Éhesló 2017.12.28. 11:39:52

@ételizésítő: azt megértem, hogy egy magadfajta ávósfattyú számára ezek tűnnek "igazságnak", de hidd el mesüge a magyarellenes delíriumotok mára már inkább nevetséges, mint szánalmas.

A magyar államiság és a magyar kontinuitás a Kárpát-medencében széles körben elismert történelmi tény.
Ezzel csak a fajtádnak vannak gondjai, nem a magyaroknak.

Egyébként pedig nyugodtan takarodj a büdös kurva anyádba!

11110000 2017.12.29. 00:25:36

@Le Orme 2:
Ja, nem volt, a tatárjárás után (segítek: 1242) is visszanőttek a magyarok, nyilván.
Véletlenül sem szlávokat meg germánokat telepítettek be.

A kunok meg a besenyők kurvára más népek (török) voltak genetikailag, a jászokról, alánokról (iráni, perzsa) nem is beszélve.

@nemecsekerno_007:
Igen, hülyeséget írtál.
Észt Horn Gyuláról nem tudok. Magyarról tudok.

@Online Távmunkás:
Orbán messze a legszarabb politikus Magyarország történetében, pedig lenne választék bőven Antalltól Horthyn át egyes királyokig.
Horn meg az 1100 évet tekintve is az egyik legjobb. Nem véletlenül vannak utcák elnevezve róla Németországban, és nem véletlenül nem lesznek Orbánról.

@Éhesló:
Én megértem, hogy a magadfajta fasiszta náci faszkalapnak a hozzád hasonló más náci fasiszták hazudozásai tűnnek igazságnak, ennek és a hangoztatott magyarkodó lózungjaitoknak ellenére ti vagytok a legmagyarellenesebb hazaárulók, akiket el lehet képzelni.
A magyar államiság és a magyar kontinuitás a Kárpát-medencében csak a hozzád hasonló náci fasiszta hazaáruló faszkalapok körében elismert tény.
Fajtád neked van, valahol a féreg meg a pondró között.

Mivel a te anyád valószínűleg tényleg büdös kurva, mert nem tudott megnevelni, a stricheléstől nem jutott rád ideje, úgyhogy takarodj te a büdös kurva édesanyádba.

David Bowman 2018.01.02. 22:56:38

@Online Távmunkás: A fent említettek 100 éve vért izzadnak egy olyan IQ teszt előállításán, ahol a négerek nem szerepelnek le ennyire. Eddig sikertelenül. Amúgy az amerikai indiánok szignifikánsan okosabbak a fehéreknél. Hogy is van ez?

David Bowman 2018.01.02. 23:03:40

@Éhesló: Gondolom a lengyeleknek se szabadott volna hazazavarni a német mexállókat. Nem az oroszokat általában, hanem a SzU ideje alatt betelepített oroszokat zavarnák haza. Ha már a gulágon kinyírt észteket nem tudják hazahívni.

Éhesló 2018.01.03. 11:32:51

@David Bowman: összekvered a háborút és a békét.
Ez súlyos hiba.

A gulágon kinyírt oroszokat, magyarokat, németeket se hozza vissza senki, de nem vagyunk zsidók, hogy ezért hetediziglen és 72 év után is bosszúért lihegjünk és üldözzük a valamikori üldözőinket.

Lehet ez hiba?
süti beállítások módosítása