cover_kari.PNGAhogy karácsonyi készülődés nem létezhet karácsonyi vásárok nélkül, úgy kötelező eleme minden vásárnak egy-egy különlegesen feldíszített karácsonyfa. Sok helyen a köztéri fák felállítása, feldíszítése összekapcsolódik az adventi időszak kezdetével, és az ünnepekre való ráhangolódás fontos kelléke. A mai karácsonyfaállítás hagyományáról már a 16. századból fennmaradtak írásos emlékek, német területekről. A szokás onnan terjedt el Európa és a világ számos országába. Alábbi gyűjteményünkben a legérdekesebb / legszebb köztéri karácsonyfák közül mutatjuk a kedvenceinket. Ti még mit tennétek rá a listára? Írjátok meg!


lafayette_1.PNG

Párizs, Lafayette áruház

A párizsi Lafayette bevásárlóközpont hagyományosan a karácsony előtti sürgés-forgás, ajándékbeszerző körutak egyik legfontosabb csomópontja. A vásárcsarnok belső terében minden évben valamilyen más tematika alapján díszítik fel a központi karácsonyfát: idén mintha Willy Wonka csokigyárába lépne a vásárló: csupa cukor és édesség az egész fa.
 

trafalgar_square_christmas_carols_dec_2006.jpg

London, Trafalgar tér

Az Egyesült Királyság legismertebb karácsonyfáját minden évben a Trafalgar téren állítják fel. A fenyőfa hagyományosan a norvég király ajándéka, aki 1947-től ajándékoz egy csodaszép, legalább 20 méter magas fenyőfát London (Westminster) városának – hálául a II. világháborúban nyújtott támogatásért. A fa feldíszítése és fényeinek felgyújtása december első csütörtökjén a karácsonyi készülődés egyik legfontosabb mozzanata, amelyet minden évben több ezren várnak a Trafalgar téren.



vilnius_cathedral_square.jpg
Vilnius, Katedrális tér

A litván főváros nem először rukkolt elő ilyen szemkápráztató karácsonyi díszítéssel: az UNESCO világörökségi listáján is szereplő tér a legjelentősebb helyi karácsonyi vásár színhelye, amelynek közepén egy közel 30 méter magas fenyőfa áll. A fa és a tér díszítéséhez több mint 70 ezer izzót használtak fel a „karácsonyi város” nagyjából 2500 négyzetméterén. A dekoráció tiszta időben állítólag valamennyi Vilnius felett elhaladó repülőgépről szabad szemmel is látszik.

lisbon_christmas_tree_day.JPG
Lisszabon, Praça do Comércio

Lisszabonban a Praça do Comércio, a város főtere ad helyet az ország – és egy időben a világ – legmagasabb karácsonyfájának. Az itteni karácsonyfa nem valódi fenyőfa alapú, hanem minden évben valamilyen mesterségesen felépített karácsonyfa installáció, ahova be is lehet lépni. Az idei fa különlegessége, hogy betérve a „karácsonyfa-házba”, minden adományként adott euró egy-egy gyertyát meggyújt a fán. Az összegyűlt pénzt a karácsonyi időszak után a Caritas segélyszervezetnek adják, amely a gyermekszegénység elleni küzdelemre fordítja az adományokat.

bp.PNG

Budapest

Idén november 24-én nyitott a város egyik leghangulatosabb karácsonyi vására a Bazilika előtti téren, közepén egy korcsolyapályával, amelynek közepére kerül már hagyományosan az ünnepi karácsonyfa. A fa általában egyszínű díszeket és fényeket kap, kék és piros fényekben láthattuk eddig. Kézműves termékek és mindenféle finomságok várják a látogatókat a téren egészen január 1-ig – a vásár idén negyedikként végzett a legjobb európai karácsonyi vásárok közönségszavazásán.

vatican_2019-4.jpg

Róma, Vatikán

1982 óta hagyomány, hogy Rómában, a Vatikánban, a Szent Péter téren szintén egy hatalmas karácsonyfát emelnek. II. János Pál pápa idejében állították az első ilyen fát, előtte a pápai államban ez nem volt szokás. A fát minden évben valamelyik európai ország katolikus egyháza adományozza a Vatikánnak, ezúttal Lengyelországból érkezett a 28 méter magas fa. A fa mellett a téren egy emberi nagyságú betlehemi jászolt is felépítenek.

ffurt.jpg

Frankfurt, Römerberg és Paulsplatz

A frankfurti karácsonyi vásár Németország egyik legrégebbi és legforgalmasabb vására. Az óvárosi helyszíntől nem messze felsejlenek a modern metropolisz körvonalai. A város központjában találjuk a központi karácsonyfát – idén egyszerű díszítéssel. Az idei fa a Sauerland (Észak-Rajna-Vesztfália) egyik erdőjéből származik.

gubbio_2014.jpg
Gubbio, Monte Ingino

És a legnagyobb kedvencünk: a világrekorder gubbiói karácsonyfa Olaszország Umbria tartományából. Aki olvasta az Utas és holdvilág című könyvet, az ismerheti ezt a varázslatos várost – de amiről Szerb Antal nem írt, az a város melletti dombon minden decemberben megjelenő hatalmas karácsonyfa (a hegyre egyébként a világ egyik legizgalmasabb kalitka-felvonójával – Funivio – lehet feljutni). Ahogy a lisszaboni, úgy ez is egy kicsit csal: a karácsonyfa valójában egy több száz izzóból álló 750 méter magas és 450 méter széles installáció a Monte Ingino hegy oldalában, amelyet 1991-ben a Guinness Rekordok könyvébe is felvettek mint a világ legnagyobb karácsonyfáját. Világítását minden évben ünnepélyes keretek között kapcsolják fel – 2014-ben például maga Ferenc pápa gyújtotta meg a fényeket.


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra
!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7713514673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása