wrocaw-1511660_960_720.jpgIdén a baszk Donostia (San Sebastián) mellett Lengyelország negyedik legnagyobb városa, a történelmi Szilézia fővárosa, Wrocław lesz Európa kulturális fővárosa. A szervezők szerint Wrocław múltja olyan szokatlan, tragikus és izgalmas, hogy érdemes megismerni mindenkinek. Egy fejlett, prosperáló város, ami szinte teljesen megsemmisült a II. világháborúban, majd a háború után a régiek helyére új lakók jöttek Lengyelország és Európa legkülönbözőbb részeiről.

Mára mindenki elfogadta a német, zsidó és lengyel örökség együttélését, és a teljesen megújult település mára büszke erre a sokszínűségre. „Nyitott város, amely különösen izgalmas, inspiratív és modern: ezt tárja most a nagyközönség elé Wrocław, példát mutatva arról, hogyan lehet az emberi tragédiákból és romokból új életet teremteni” – áll a program credójában, amely jól tükrözi az alkotók koncepcióját és a nyolc éven át formálódó programsorozat központi elemeit.

A kulturális fővárosi program számos hosszú távú célt is megfogalmaz. Középpontba emeli például a kultúrához való hozzáférést közös alkotások formájában, építve a lakók és vendégek részvételére. Kiemelt cél emellett a kultúra és fejlődés összekapcsolása: a művészek együttműködése, a kulturális fókuszú lengyel és nemzetközi együttműködések – hasonlóan a legtöbb kulturális főváros programjához – itt is kiemelt figyelmet kaptak. Emellett kiemelt cél a város és a térség imázsának emelése is, hogy ismertebb legyen a város kulturális gazdagsága Lengyelország- és Európa-szerte; illetve kimondottan az is, hogy hosszú távon mindez tükröződjön a térségbe érkező turisták számában is.

Az évad több száz programja igazán figyelemreméltó, amelyben mindenki találhat kedvére valót az építészeti alkotások bemutatásától kezdve a színházon, vizuális művészeteken, zenén, filmen, performanszon, irodalmon keresztül egészen az operához kapcsolódó programokig. A programsorozat megalkotásán nyolc elismert lengyel képzőművész és kurátor dolgozott.

Áprilisban a Jazz nad Odrą (Jazz az Oderán) fesztivál várja majd az érdeklődőket, amely Európa egyik legnagyobb és legidősebb jazzfesztiválja, de ugyanebben a hónapban kerül sor a nemzetközi klarinétfesztiválra is, valamint április végén rendezik meg a Jazz Világnapját, amelyhez a város legfontosabb zenei helyszínei csatlakoznak. Az irodalom is kitüntetett helyet foglal majd el az évad programjában, hiszen Wrocław 2016-ban az UNESCO könyv világfővárosa címet is viselheti. Októbertől jön a Színházi Olimpia, amelyet Teodorosz Terzopulosz neves színházi rendező alapított 1993–ban Delphoiban. Már januártól indul a „Ganymed goes Europe” előadássorozat a helyi Nemzeti Múzeumban, amelyben a festmények, az irodalom, a zene és a színház találnak egymásra – a sorozat korábbi feldolgozása itthon is hatalmas sikerrel futott a Szépművészeti Múzeumban. Az előadásokon a múzeumban kiállított egy-egy kiválasztott képhez írnak kortárs írók rövid jelenetet, amelyet helyi színészek adnak elő a múzeumba látogatóknak. Emellett a lengyel film iránt érdeklődők is találhatnak kedvükre való programokat, például a „Lengyel filmek kezdőknek” programjai között. Film tekintetében a csúcs az „európai Oscarnak” is tartott Európai Filmdíjak átadója lesz – reméljük, sok magyar díjazottal.

2016-ban tehát mindenképp érdemes ellátogatni Lengyelország egyik legizgalmasabb városába, Wrocławba. Hallgassátok meg, mit mesél nektek a város!

További információ az évadról a kulturális főváros hivatalos honlapján olvasható: www.wroclaw2016.pl

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr248310528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása