lux_fejlec.png2015 júliusától az uniós egyik legrégebbi és legkisebb, egyben legrutinosabb tagállama vette át a Tanács elnökségét Lettországtól. 1960 óta ez a 12. alkalom, hogy Luxemburg vezeti a tagállamok egyik legfontosabb döntéshozó szervét, legutóbb 2005 első felében elnökölt az ország. Luxemburg a nyári szünettel valamelyest megrövidített „rövid” félévben elnököl, feladatból és kihívásból azonban hosszú a sor. A továbbra is rengeteg kérdést felvető Grexit, illetve a görög válság még mindig sok munkát ad a tagállamoknak és így Luxemburgnak is, de a menekültügy, az év végi két nemzetközi klímacsúcs és a britek lehetséges kilépése (Brexit) az EU-ból mind olyan téma, amelyek sikeres rendezése, az ezzel kapcsolatos viták jó mederbe terelése egyenként is hatalmas feladatot jelentene bármelyik tagállamnak.


Bár minden tagállam törekszik sajátos, nemzeti színt is belevinni az elnökségbe, a Tanács elnökségének napirendje nagyrészt előre meghatározott, az uniós és a világpolitikai agenda alapján. A nagy nemzetközi események, illetve a globális jelentőségű folyamatok konkrét feladatokat rónak az éppen elnöklő uniós országra – így van ez Luxemburggal is. Bár a kilátások sokkal pozitívabbak, és az általános gazdasági helyzet sokat javult, a 2008-ban kezdődött nemzetközi pénzügyi válság továbbra is érezteti a hatását Európában. Így az európai gazdaság lendületbe hozása szintén számos konkrét teendőt ad az aktuális elnökségnek.

A soros luxemburgi elnökség munkaprogramja hét témakör köré szerveződik. Az európai gazdaság fellendítése érdekében az elnökség kiemelten kezeli a beruházások ösztönzését és a munkahelyteremtést, mindezt párhuzamosan az EU szociális dimenziójának elmélyítésével. Az egységes piacon még meglévő akadályok lebontása, az egységes piac erősítése a digitális piacra koncentrálva szintén fontos célkitűzése a luxemburgi elnökségnek. A minden korábbinál súlyosabb bevándorlási krízis, a kívülről érkező migráció egységesebb szabályozása nem tűr halasztást, minderre szintén kiemelten koncentrál az elnökség, amelyhez a szabadság, az igazságosság és a biztonság szempontjai adják a sorvezetőt. Számos intézkedéssel igyekszik elősegíteni Európa versenyképességének növelését, mindamellett, hogy a nemzetközi porondon is mindent megtesz annak érdekében, hogy Európa nagyobb befolyással legyen a világfolyamatok alakulására – ettől nem független például a fenntartható fejlődést támogató egységes európai álláspont kialakítása és példaértékű képviselete a nemzetközi klímacsúcsokon.

Mindezeken belül, vagy ezek mellett sok dolga lesz még az elnökségnek többek között a vasúti szabályozás, a KKV szektor fellendítése, a terrorizmus elleni harc, az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR), az uniós űrpolitika, vagy éppen a szerzői jogi szabályozás megújítása kapcsán. A célkitűzések az elnökség részletes programjában olvashatók.

Sok és kemény feladat vár tehát Luxemburgra, de a rutin és az együttműködés szempontjából a luxemburgi nemzetiségű bizottsági elnök, valamint a Parlament előzetes egyeztetése az elnökkel mind bizakodásra adnak okot. Eredményes munkát kívánunk!

További információ az elnökségről:
az elnökség hivatalos honlapja (FR/DE/EN)
a Tanács oldalán (HU)


Érdekességek Luxemburgról:

luxemburg.png


Kép forrása: visitluxembourg.com

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr387666190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása