1.jpg

Mi jut eszetekbe először Plzeňről vagy Csehországról? Mondjuk a jó (pilseni) sör, a jó kocsmák, a knédli, Smetana zenéje, a Skoda, a fanyar és önironikus humor? Mindezekből egy adagot, de még ennél is sokkal többet kaphattok, ha ellátogattok a nyugat-csehországi Plzeňbe, amely idén a belga Mons-nal közösen viseli a kulturális fővárosi címet. A város ehhez méltóan izgalmas, a tradicionális helyi érdekességeken messze túlmutató, közel 600 programot magába foglaló eseménysorozattal készül. Plzeň mindössze másfél órányi útra fekszik Prágától, így Budapestről is könnyen megközelíthető autópályán kocsival (6 óra alatt) vagy akár vonattal – a város nagyszerű célpont lehet idén egy rövidebb európai kiruccanáshoz.

Plzeň, Bohémia egyik központja, a Škoda konszern hazája és egyben Európa legkedveltebb sörfajtája, a pilseni sör névadója: a speciális sört még a XIX. század közepén készítették el először egy helyi sörfőzdében, amely azóta világszerte ismertté tette a város nevét. Plzeň – többek között négy folyójának is köszönhetően – évszázadok óta jelentős kereskedelmi központ, afféle közvetítő Kelet- és Nyugat-Európa között. Mindezek erős alapot jelentenek az évadhoz, amelyet természetesen számos hagyományos és friss, izgalmas, hazai és nemzetközi együttműködéssel létrejövő művészeti produkció egészít ki.

A program január közepén nagyszabású fesztivállal indult Plzeň főterén, a középkori hangulatú Köztársaság téren (náměstí Republiky). A nyitóprogramot Petr Forman (a filmrendező Milos Forman fia) koreografálta, és már itt, a megnyitón megjelent az évad meghatározó figurái közül jó néhány: a kortárs cirkuszi előadások szereplői, kötéltáncosok, óriásbábok, fényjátékok, zenészek – mindannyian kiemelt szerepet kapnak az idei kulturális főváros programjában.

Az évad februári programjában, 20-21-én a város gyönyörű fényruhába öltözik: a Fény Fesztiválja igyekszik elvonni a figyelmet a még mindig nem tágító borús téli időszakról. Áprilisban beindulnak a Képzelet gyárai, amelyekben hagyományos ipari épületek és telephelyek alakulnak át Plzeň legnagyobb kortárs kiállítóhelyeivé és közösségi tereivé. Így lesz ez például a Pilsner Urquell sörfőzdéjével, ahol a sörkészítés hagyományaival ismerkedhetnek meg a látogatók, és így történt ez már 2014-ben a Škoda konszern egyik épületével, amely azóta Techmania néven tudományos központtá és planetáriummá alakítva várja az érdeklődőket. Májusban több esemény emlékezik majd meg a II. világháború lezárásának 70. évfordulójáról. (Érdekesség, hogy Plzeňt a II. világháború után nem a szovjetek, hanem amerikai csapatok szabadították fel, George S. Patton tábornok vezetésével, amelynek a Patton múzeum méltó emléket is állít a városban.) Nyáron az utcafesztiváloké és kilenc héten át a barokk zenéé lesz a főszerep Plzeňben és a régió barokk emlékekben gazdag városaiban; szeptemberben a színház, bábszínház és – az egyébként az egész évad során hangsúlyos szerepet játszó – modern cirkusz kerül a középpontba. Az évad végén két hónapon keresztül a „határokat nem ismerő” jazz adja majd a ritmust a városnak, amely Európa bállal és többek között látványos karácsonyi vásárral zárja majd a programsorozatot. A kiemelteken kívül számos program várja még az érdeklődőket – a közel 600 rendezvény között találtok bajor napokat, afrikai, vagy épp Japánhoz kapcsolódó programokat és Mediterrán fesztivált. Emellett természetesen számos kiállítás dolgozza fel és mutatja be a helyi képzőművészek munkásságát is (amilyen például Jiří Trnka bábmester / animációs szakember, vagy az új-zélandi maorikat megörökítő Gottfried Lindauer).


A további programokról a rendezvénysorozat hivatalos oldalán találtok részletes információt – jó kutatást és jó utat! :-)


Borítókép forrása: Plzeň.eu.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr777160875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása