azeneu_1.jpgMájusban lesz kilencedik éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legfontosabb célja vált ezzel valóra, amelyet nemcsak a politikai vezetők támogattak, de a lakosság is. Sokszor nem is vesszük észre, vagy egyszerűen csak nem vagyunk tudatában, hogy mi mindent köszönhetünk uniós tagságunknak. A tagságot persze nem lehet feketén vagy fehéren látni – ez nem válasz valamennyi problémánkra (ahogy talán sokan hitték vagy szerették volna hinni), de nem árt, ha tisztán látunk, milyen egyértelmű előnyökkel jár.

A csatlakozás nem önmagában véve jó, sokkal inkább lehetőséget jelent, amellyel tudnunk kell élni. Ilyen például a szabad utazás könnyebbsége, a külföldi munkavállalás szabadsága, vagy a kiterjedt és gazdag európai piaci lehetőségek. A tagság mérlegét nem vonhatjuk meg szigorúan közgazdasági adok-kapok alapján – persze kiszámítható, hogy mekkora egy ország „nettó mérlege”, vagy milyen mértékben részesült az EU fejlesztési forrásaiból, de a tagság nem minden előnye számszerűsíthető. Nehéz mérni költség-haszon szemlélettel az uniós mobilitás adta előnyöket sem, például a fiatalok külföldi tapasztalatszerzési lehetőségeit (Erasmus, az Európai Önkéntes Szolgálat, vagy a fiatal vállalkozók számára meghirdetett Erasmus keretében), a vállalkozók európai érvényesülési lehetőségét az egységes piacon, vagy épp azt a bonyolult szociális koordinációt, amelynek révén mobilitásunk szabadabb lehet.

Az élet szinte minden területén találkozunk közvetve vagy közvetlenül az EU-nak köszönhető fejlesztésekkel – ezek megismeréséhez vagy észrevételéhez nyújt segítséget egy friss kezdeményezés, illetve egy ahhoz kapcsolódó honlap (www.azeneuropam.hu), amely segít összegezni, hogy egy-egy ember életében konkrétan hogyan jelennek meg ezek a fejlesztések. Az oldalon „EU-kalkulátor” található, amelyen néhány adat / preferencia megadásával személyre szabott interaktív infografikát kaphat bárki a saját életében megjelenő uniós előnyökről. Érdemes tesztelni – talán nem is hinnénk, mi mindenben van jelen az Európai Unió.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr635179275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása