majus_1_20_ev.jpgPontosan ma húsz éve – 2004. május 1-jén – Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Szabad utazás, tanulás külföldön, roamingmentes telefonálás és még három tipp – nézzük meg, milyen előnyökkel jár az EU egy fiatalnak, aki Magyarország uniós tagságával körülbelül egyidős.

 

Lassan felnő az a generáció, akik már az EU-ban születtek és élték le eddigi életüket. A közösség által kínált előnyök számukra már a mindennapok tapasztalata, és sok esetben nem is tudják, hogy mindez uniós tagságunknak köszönhető. Emellett számos kevésbé ismert lehetőséget is kínál az Unió – ezekből is mutatunk néhányat.

 

1. Utazz szabadon, határok nélkül!

 

A személyek szabad áramlása uniós alapjog, és az európaiak régi álma teljesült a határellenőrzés nélküli Európa megvalósulásával. Az 1985-ben Schengenben kezdődő folyamat mára ott tart, hogy több mint 400 millió uniós polgár különösebb formalitások nélkül utazhat, dolgozhat és élhet egy másik tagországban. Magyarként az EU 22 országába és négy nem uniós államba utazhatsz: nem kell útlevelet bemutatnod, és nem ellenőriznek, ha átléped a határt. A schengeni határokon munkába járók milliói kelnek át naponta, és a térségben élő határon túli magyar rokonokkal, ismerősökkel is sokkal könnyebb a kapcsolattartás.

 

2. Tanulj külföldön!

 

Az Európai Unió egyik legsikeresebb programja a 37 éves Erasmus+. A program fontos – és egy fiatalnak talán leginkább kézzelfogható eleme – az egyetemen vagy főiskolán tanulók külföldi tanulmányának és szakmai gyakorlatának támogatása. Használd ki, tanulj ösztöndíjjal külföldi egyetemen! Nemcsak később is hasznosítható tapasztalatot szerzel, de kortársaiddal gyakorolhatod a nyelvet, átélheted az ország kultúráját és új nézőpontokat is megismerhetsz. Tényleg, mi történhet, ha Európa minden szegletéből összekerül egy csomó, a világra és egymásra kíváncsi fiatal? Csupa jó.

 

Az Erasmus+ több mint 25 éve van jelen Magyarországon, és ezalatt többszázezer hallgató és oktató külföldi tapasztalatszerzését segítette. A program forrásai idénre rendelkezésre állnak – és reméljük, még jövőre is.

 

3. Mobilozz más uniós országban ugyanannyiért, mint itthon!

 

Talán csak a szüleid emlékezhetnek rá, milyen drága volt korábban nyaralás közben hazatelefonálni. Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2007 óta több lépésben csökkentek a külföldi mobilhálózat használatának percdíjai, 2017-ben pedig teljesen eltűntek a roamingíjak az EU-ban. Azóta ugyanolyan költséggel tudunk telefonálni, netezni és SMS-ezni, mint itthon, és ugyanez vonatkozik a külföldön fogadott hívásokra és szöveges üzenetekre is. A méltányos használatnak van néhány feltétele, de ha simán csak rövidebb-hosszabb időre elutazol, bátran használhatod a mobilod.

 

4. Wifizz ingyen!

 

Ha már mobilozás: nem mindenkinek van korlátlan netes díjcsomagja, és megszokott, hogy – akár itthon, akár külföldön – innen-onnan kell wifit vadásznunk. Az EU célja, hogy mindenhol szélessávú, biztonságos és ingyenes internetkapcsolat legyen elérhető. Ezért indította el a WiFi4EU kezdeményezést, amelynek keretében közintézmények kapnak támogatást új wifi-hotspotok kialakítására a települések főterein, parkokban, múzeumokban, könyvtáraknál, vasútállomáson, kórházakban és még számos helyen. Természetesen Magyarország is részt vesz a programban, így Abától Zánkáig már több mint ezer településen találhatsz ingyenes szélessávú internetet.

 

5. Fedezd fel Európát!

 

Ha mostanában leszel 18 éves, és szeretsz utazni, a DiscoverEU neked szól: csak pályáznod kell, és utazási igazolványt nyerhetsz, amellyel vonaton beutazhatod Európát. A program 2018-as indulása óta több mint kétszázezer fiatal fedezhette fel Európa ezer arcát és közös értékeit.

 

A következő pályázat ősszel nyílik majd. Erre a 2006-ban születettek jelentkezhetnek – pontos, konkrét dátumok majd a kiírásban lesznek –, és Magyarországról körülbelül nyolcszázan nyerhetnek majd utazási igazolványt (az országok lakosságszámuk szerint arányosan kapnak helyeket). Ha nem szeretnél egyedül utazni, akkor pályázzatok csoportban: útitársként barátaidat is beszervezheted – így tett Valentine is, nézd meg az élményeit:

 

 


+1. Legyél önkéntes!

 

Önkénteskedni jó. Nemcsak annak hasznos, akit támogatnak, de az is épül belőle, aki idejét, energiáját áldozza egy ügyre. Kilépve a mindennapokból valami újat ismerünk meg, rengeteget tanulunk – akár magunkról is –, és a segítségnyújtás pozitív sikerélményéből is épülünk.

 

Ha már nagykorú vagy, de még nem töltötted be a harmincat, az Európai Szolidaritási Testület segítségével hozzá tudsz járulni tágabb környezeted pozitív változásaihoz. A szervezet támogatást – útiköltséget, szállást, étkezést és a megélhetést fedező „zsebpénzt” – nyújt ahhoz, hogy akár otthon, akár külföldön részt vegyél egy nonprofit szervezet munkájában, két héttől kezdve akár egy éven keresztül. Környezetvédelem, egészség, társadalmi befogadás, állatgondozás, örökségvédelem, sport – rengeteg terület közül választhatsz. Inspirálódj, szerezz tapasztalatot, és éld át az önzetlen segítés örömét!

 

20eve_infografika_europapont_v3.png 

Összeállításunkban persze nem fért el minden. Ahogy fenti infografikánkon is láthatod, EU-tagságunknak számos kézzelfogható gazdasági, politikai és biztonsági előnye van – és sokunknak ide tartozik az európaiság, az európai értékközösséghez tartozás élménye is.

Húsz éves uniós tagság, boldog születésnapot!

 

Az infografikán szereplő adathoz, a Magyarországnak nyújtott támogatás mértékéhez itt található forrás.


Borítókép: 8213erika, iStock


---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6718389175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása