health-development.jpg

A Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program lett a nagy hatású és innovatív projekteket elismerő REGIOSTARS-díj egyik kategóriagyőztese. A több mint nyolcmilliárd forint költségű program 85 százalékát finanszírozta az Európai Unió.

 

A 2008 óta minden évben kiosztott REGIOSTARS-díjak az Európai Unió legnagyobb fejlesztéspolitikájához, a kohéziós politikához kapcsolódnak – ez az uniós szolidaritás egyik legkonkrétabb megnyilvánulása, célja a régiók közti különbségek csökkentése. A díj az uniós finanszírozású kohéziós projektek európai kiválósági védjegyévé vált: az Európai Bizottság olyan programokat ismer el vele, amelyek megtestesítik a regionális fejlesztés hatását és inkluzív jellegét, és olyan közös kihívásokra találtak megoldást, amelyekkel több európai régió és város is szembesül. A projektek szemléltetik, hogy a kohéziós politika révén az EU miként segíti elő Unió-szerte a gazdasági és a társadalmi fejlődést.

 

A díjra idén 262 nevezés érkezett, közülük öt különböző kategóriában hirdettek ki győztest. A „Szociális és befogadó Európa” kategória győztese egy magyar projekt, a leghátrányosabb helyzetű településeket a telemedicina eszközeivel ellátó Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program lett. Szintén díjaztak egy máltai–olasz hulladékhasznosítási projektet, egy alternatív üzemanyagokkal kapcsolatos spanyol kezdeményezést, az Északi-tenger partján fekvő tagállamokra kiterjedő intelligens közlekedési projektet és egy lengyel városrész-revitalizációs programot.

 

 

A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének fontos pillére az egészségügyi ellátás. A nyertes program célja, hogy a felzárkózó települések lakosainak javuljon a hozzáférése az egészségügyi szolgáltatásokhoz, szűrésekhez és prevenciós programokhoz. A hátrányos helyzetű és elmaradott települések több mint harmadán nincs háziorvos, és a közszolgáltatások, közfeladatok ellátása sok esetben nehézségekbe ütközik.

 

A szolgáltatás keretében mobil egészségügyi központok nyújtanak hozzáférést a korszerű orvosi és prevenciós egészségügyi ellátáshoz, a páciens otthonához közel. A vizsgálatokat egészségügyi szakemberek helyben, mobil klinikák segítségével végzik, az élő videótovábbítás pedig lehetővé teszi az orvosok számára, hogy átfogó képet kapjanak a beteg egészségi állapotáról.

 

További részleteket a program oldalán találtok, rengeteg videóval. A projekt kedvezményezettje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a 8,3 milliárd forintos összköltségének 85%-a az EU kohéziós támogatásából származott.

 

Gratulálunk!

 

 

A képek forrása a program honlapja.

 

Borítókép és logó: Európai Bizottság.

 


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1618708040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása