maribor.PNG

Maribor Szlovénia második legnagyobb városa 110 ezer lakossal.  Barátságos és hangulatos egyetemváros a Dráva mentén, Budapesttől mindössze 340 km-re, autópályán kevesebb, mint három és fél óratávolságra. A város melletti hegyek, síterepek, a Dráva, a szőlőkkel teli domboldalak teszik változatossá a látképet. Maribor kellemes, monarchiát idéző belvárosát számos  sétálóutca, kisebb-nagyobb terek és rengeteg zöld terület tarkítja. Maribor bortermelésérről is híres, emellett – főként nyáron – igen változatos programlehetőségeket kínál az odalátogatóknak.

Idén sincs ez másképp, sőt, a programkínálat még a szokásosnál is erősebb. Idén ugyanis a Dráva-parti város Európa kulturális fővárosa (a portugál Guimarãessel együtt). Ezért aki még nem járt délnyugati szomszédunk egyik legizgalmasabb városában, annak itt az ideje, hogy ezt most bepótolja. A programok január óta folyamatosan zajlanak, ebben a nyár természetesen kiemelten erős: a szervezők több mint 400 programmal készültek, amelyek egyrészt az európai kultúra kiemelkedő képviselőit viszik Mariborba, másrészt a szlovén kultúrát helyezik európai reflektorfénybe.

mari2.jpgA kínálat sokszínű, a hagyományos művészeti ágak, a film, a képzőművészet, a tánc, az irodalom, a zene vagy a színház mellett fontos szerepet kap a vizuális kultúra és az építészet is, de tízezreket megmozgató utcafesztiválok, gyerekprogramok is színesítik az eseménysorozatot. A szervezők a klasszikus műfajok kedvelőinek, és a formabontó, kortárs művészet barátainak is számos rendezvényt kínálnak: volt már cigányzenei fesztivál, operaelőadások, nemrégiben épp a Szegedi Balett lépett fel Mariborban hatalmas sikerrel. De a street art, a tervezőgrafika vagy a fotóművészet sem marad ki a kínálatból. Nemsokára nyílik a Kokoschka kiállítás, és jelenleg is tart az európai képregény-kultúrát bemutató kiállítás. Különleges szépségeket ígér a „mikrocsodák” világába kalauzoló Nano-kiállítás, és lesz még jazztől is hangos Maribor…  Ez csak egy pár példa a számtalan izgalmas kulturális eseményből – a programkínálat tényleg igen széles, amelyet mindenképpen érdemes tanulmányozni, ha rászánjuk magunkat egy kis kiruccanásra Mariborba. Valamennyi program pontos leírása jól áttekinthető rendszerben megtalálható az eseménysorozat hivatalos weboldalán, angol nyelven.

Kiegészítés: Az utazást érdemes a város jelenleg futó, leghíresebb kulturális fesztiváljához igazítani – aki most utazik, az kaphat egy kis ízelítőt a multikulturális Lent fesztiválból, amely 1993 óta várja vendégeit Maribor belvárosában. A klasszikus, jazz, pop, ethno koncertekkel, színházi és táncos előadásokkal tarkított fesztivál idei fellépői között olyan nevek szerepelnek, mint Erik Truffaz, Macy Gray, John Scofield, Tito and Tarantulla vagy a DelaDap. Nincs messze Maribor – most igazán megéri meglátogatni! :-)

Kép forrása: Flickr / KMW2700 (CC BY-SA 2.0)

 

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr654621600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása