sedlacek_1.jpegAz Európa Pont következő vendége a világhírű, fiatal cseh közgazdász és publicista – egy biciklista Prágából, aki 24 éves korában első munkájaként Václav Havelnek dolgozott gazdasági tanácsadóként, akit a Yale Economic Review az öt legnagyobb közgazdász elme közé sorolt, és akinek „a jó és a rossz közgazdaságtanáról” szóló provokatív könyvét 2011 végén a Washington Post az öt kötelezően elolvasandó közgazdasági témájú könyv közé sorolta. Európa Szalon sorozatunk következő vendége Tomáš Sedláček.
 

Sedláček jelenleg az egyik legnagyobb cseh kereskedelmi bank fő stratégiai tanácsadója, emellett a prágai Károly egyetemen (és számos más egyetemen) tanít közgazdaságtant és filozófiát. Sedláček szenvedélyesen szereti munkáját, és igyekszik mások számára is bebizonyítani, hogy a közgazdaságtan valóban szórakoztató és jóval több a számok unalmas bűvölgetésénél, absztrakt matematikai modelleknél.
 

Népszerű könyvében nyomon követi az emberi kérdezés történetét a Gilgames eposztól az Ó- és Újszövetségen, Descartes és Adam Smith gondolatain keresztül egészen a Harcosok klubjának fogyasztói társadalmáig, illetve napjaink világválságáig. Írásával megkérdőjelezi és újraértelmezi a korábbi közgazdasági dogmákat, és igyekszik bemutatni, hogy a közgazdaságtanban nemcsak a hideg racionalitás munkál, de az erkölcsi értékek és értékválasztások ugyanolyan részét képezik, mint a tudományosan levezethető igazságok. A közgazdaságtan nem választható el jó és rossz harcától – szerinte kulturális jelenség, korunk civilizációjának terméke, így át van szőve filozófiával, mítoszokkal, erkölccsel, vallással, pszichológiával, művészetekkel. A könyv napjaink olyan alapkérdéseit boncolgatja  provokatív módon, hogy mi a közgazdaságtan értelme, miért élünk a növekedés bűvöletében, ez-e az egyetlen követhető út, honnan jön és merre  vezet minket fejlődés eszméje, megéri-e jónak lenni.
 

Sedláček az írást eredetileg szakdolgozatnak készítette, de azt „megkérdőjelezhető tudományos értéke” miatt nem tudta megvédeni. Ezt követően az írást átdolgozta és könyv formátumban kiadta – a könyv hamarosan bestseller lett Csehországban, 2011 nyári megjelenése után az Egyesült Államokban is – számos méltató cikk jelent meg a könyvről a világsajtóban. Az amerikai zeneszerző legenda Quincy Jones például ezt mondta a könyvről: „Soha nem hittem volna, hogy a közgazdaságtanról ilyen érdekesen és izgalmasan lehet írni! Hihetetlen, hogy a közgazdaságtan milyen szorosan összefügg a művészetekkel, zenével és a filmekkel…”

Írásának groteszk látás-, illetve színpadias ábrázolásmódja lehetővé tette, hogy színdarabbá írják át, melyet teltházas előadásokon játszottak a Prágai Nemzeti Színházban, és tavaly Londonban is sikerrel bemutattak. Könyvének magyar fordítása sajnos még várat magára, de kárpótlásul az érdeklődők most személyesen is találkozhatnak Sedláčekkel. Március 7-én, szerdán a Cseh Centrum és az Európa Pont közös rendezvényén ugyanis az Európa Pont vendége lesz, ahol egy rövid előadás után Weyer Balázs és Muraközy Balázs lesznek beszélgetőtársai. Az eseményen szinkrontolmácsolás is lesz, a belépés – ahogy az Európa Pont összes rendezvényére – ingyenes.
 

Kedvcsinálóként nézzétek meg az alábbi videót, amelyen a könyv alapján készült színdarabból láthattok részleteket angol felirattal:

 

Ezen a videón pedig a szerző mesél könyvéről:


Kép forrása: www.tomassedlacek.cz

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr874290545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peti papagáj 2012.03.05. 22:02:51

köszönöm a posztot, érdekes volt

Jack__Bauer 2012.03.05. 23:40:48

megvan angolul, tényleg jó könyv

pocaklakó minimanó 2012.03.06. 00:33:41

Micsoda reklámszöveg! Tényleg úgy lehet csak eladni egy könyvet, hogy Quincy Jones jelen könyvről szóló semmitmondó nyilatkozatát citáljuk értékmérőként?

Patreides · patreides.blog.hu 2012.03.06. 01:07:52

@pocaklakó minimanó:
Miért, a könyv talán megjelent nálunk is?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.03.06. 02:36:09

@Felicitasz: @Jack__Bauer: Előző komment semmis, a New York Times linkje ezzel kezdi. Elolvasom.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.06. 06:19:21

René Guénon ezt megírta valamikor a múltszázad elején A mennyiség uralma és az idők jelei című munkájában azzal a különbséggel, hogy nem tulajdonított a közgazdaságtannak korántsem ekkora jelentőséget. Mert nincs is, a létet nem gazdasági mutatók alapján mérik, ezt csak a modernek feltételezhetik végtelenül dölyfös önhittségükben. Mondjuk eleve onnantól volt gyanús az írás, hogy kerékpáros-közgazdász-filozófus. Ez ilyen halmozott trendi wanabíság.

ihatethisindapassthingy 2012.03.06. 08:09:16

Jól hangzik, bele fogok olvasni, kösz a tippet. Tim Harford már bebizonyította, hogy a közgazdaságtanról lehet szórakoztatóan írni, úgyhogy akár jó is lehet.

Borenbukk 2012.03.06. 08:21:19

@Somló November: A fizikanak, a biologianak es a kemianak sincs kulonosebb jelentosege. Anelkul leelheted az eletedet, hogy egyaltalan tudomasod lenne a letukrol, aztan ugye megis...

amind enit 2012.03.06. 08:26:06

Én kíváncsi vagyok a könyvre. Attól még lehet, jó, hogy valaki már írt valami hasonlót. Sok zeneszerző szerez jó zenét... :-) Ebben a műfajban én Jaksity A pénz természete c. könyvét olvastam. Az tetszett. Örülök a postnak, mert legalább hallottam a könyvről.

Holland Lovas 2012.03.06. 08:51:43

@Somló November: Jaja, ez csak egy trendi wanabí senki, biztos úgy tanult a Yale-en, adta ki könyvét az Oxford kiadója meg fő makrostratégiai tanácsadó a CSOB-nál, hogy lövése sincs a közgazdaságtudományról.

Azért, mert a média megtudta, hogy kerékpározik, és elnevezték filozófusnak is, már biztos egy wanabí(sic!)...

Melampo 2012.03.06. 09:13:40

Azért mielőtt elájulunk a szerzőtől így olvasatlanul is, előtte Hámori Balázs Érzelem gazdaságtan című könyvét is el kellene olvasni! Az 2003-ban magyarul jelent meg!
René Guénonról és társairól nem is beszélve. A tradicionalista filozófiában több mint száz éve ismertek és publikáltak ezek a tételek. Az első fecske címet bátran elvehetjük az úrtól, sőt sokadik fecskének is csak nagyon sokadik.

petfol 2012.03.06. 09:51:35

@Holland Lovas: Jaja, ez csak egy trendi wanabí senki, biztos úgy tanult a Yale-en, adta ki könyvét az Oxford kiadója meg fő makrostratégiai tanácsadó a CSOB-nál, hogy lövése sincs a közgazdaságtudományról.

Így van, ezek azt mutatják, hogy sok embert meggyőzőtt róla, hogy tehetséges.
Viszont a könyvön kívül nem sikerült egyetlen nemzetközi publikációra sem akadnom tőle, ami meg a dolognak ad némi pikantériát. Nekem ugyanis meggyőzőbb, ha attól hallom a kritikát, aki bizonyítja, hogy a kritizált módszertant és tudományt magas szinten (értsd: nem népszerűsítés szintjén) műveli/ismeri. Ennek módja pedig a nemzetközi publikációs tevékenység szakfolyóiratokban (nem könyvekben és színdarabokban). Ettől persze a könyv még lehet nagyon jó, mindenképpen belenézek.

Bellagio 2012.03.06. 09:54:12

@Holland Lovas: Nem kell elajulni attol, hogy valaki a Yale-en tanult. Akiben az atlagnal kicsivel tobb motivacio van es mindig nyitott uj dolgokat tanulni, bejuthat.

Amugy szerintem a Freakonomics jobb, nem kever bele filozofiai bullshitet...

petfol 2012.03.06. 10:17:44

@Bellagio: Hozzáteszem, hogy a frakonomics szerzői top 10 publikációkkal rendelkeznek...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.03.06. 15:22:01

@Dr. Borenbukk: nincs különösebb jelentősége, értsd nincs köze a valósághoz, ergo nem releváns.

Mint a populáris közgazdaságtan egésze.

pocaklakó minimanó 2012.03.06. 23:57:25

Dr. Pocaklakó Minimanó népszerű könyvében nyomon követi az emberi főzés történetét a Gilgames eposztól az Ó- és Újszövetségen, Descartes és Adam Smith gondolatain keresztül egészen Jamie Oliver műsorainak ételfogyasztói társadalmáig, illetve napjaink nitrites pácsó és guargumi-válságáig. Írásával megkérdőjelezi és újraértelmezi a korábbi habarási dogmákat, és igyekszik bemutatni, hogy a cuisine classique-ban nemcsak a hideg racionalitás munkál, de az erkölcsi értékek és értékválasztások ugyanolyan részét képezik, mint a tudományosan levezethető igazságok. A cuisine classique nem választható el jó és rossz harcától – szerinte kulturális jelenség, korunk civilizációjának terméke, így át van szőve filozófiával, mítoszokkal, erkölccsel, vallással, pszichológiával, művészetekkel. A könyv napjaink olyan alapkérdéseit boncolgatja provokatív módon, hogy mi a cuisine classique értelme, miért élünk a mesterséges adalékanyagok bűvöletében, ez-e az egyetlen követhető út, honnan jön és merre vezet minket flambírozás eszméje, megéri-e jókat enni.
Dr. Pocaklakó Minimanó az írást eredetileg szakdolgozatnak készítette, de azt „megkérdőjelezhető tudományos értéke” miatt nem tudta megvédeni. Ezt követően az írást átdolgozta és könyv formátumban kiadta – a könyv hamarosan bestseller lett Piréziában, 2011 nyári megjelenése után az Egyesült Államokban is – számos méltató cikk jelent meg a könyvről a világsajtóban. A piréz-amerikai zeneszerző legenda, Quimby Jones például ezt mondta a könyvről: „Soha nem hittem volna, hogy a cuisine classique-ról ilyen érdekesen és izgalmasan lehet írni! Hihetetlen, hogy a cuisine classique milyen szorosan összefügg a művészetekkel, zenével és a filmekkel…”

Patreides · patreides.blog.hu 2012.03.07. 20:59:03

@pocaklakó minimanó:
Nyilván erre:
"Micsoda reklámszöveg! Tényleg úgy lehet csak eladni egy könyvet, hogy... ?"

pocaklakó minimanó 2012.03.07. 22:10:05

@Patreides:

A blogoló általi "eladásra" gondoltam.

Bár talán tényleg jobb lett volna, ha "reklámozást" írok.

Szóval, tényleg az ad el egy könyvet, ha úgy reklámozzák, hogy X.Y. híres akárki is úgy nyilatkozott, hogy sosem hitte volna... satöbbi?

cirrocumulus 2012.03.08. 09:22:25

@pocaklakó minimanó: ...valószínűleg attól gondolhatja valaki, hogy ez tényleg egy érdekes könyv lehet, ha megtudja, hogy a szerzőjét elismert szaklapok az 5 legnagyobb közgazdazdász koponya közt tartják számon, könyvét kötelező olvasmánynak tartják
ÉS
valaki, aki alapvetően laikus a témában (de mondjuk ismert, hogy mondjon is vmit a neve) szintén azt mondja, hogy ez - bár témája szakmainak hangzik - egy élvezetes könyv. Ez már olyan, amitől én azt gondoltam, hogy a fickó tényleg tudhat valamit - tegnapi előadása amúgy ezt abszolút megerősítette.

pocaklakó minimanó 2012.03.08. 22:57:37

@cirrocumulus:

Akkor tehát ha Lady Gaga és Katy Perry az egekig magasztalja Dr. Bud Weiser A szociális kogníció metareprezentációs boldogság- és szelfmenedzsment elmélete című könyvet, akkor te rohansz azonnal megvenni, mert látszik belőle, hogy csakis jó könyv lehet. :)
süti beállítások módosítása