henningsv_r_3_photo_dan_mariner.jpgIdén az Európai Kulturális Főváros cím egyik büszke birtokosa – egyben az eddigi legészakibb kulturális főváros – a Norvégia Nordland megyéjében található Bodø. Az erre tervezett izgalmas és színes eseménysorozat a valaha látott legnagyobb kulturális projekt Nordlandban. Mire számíthatunk? Hagyomány, innováció és lélegzetelállító természeti kincsek találkozása több mint ezer program keretében.

0 Vissza

supercomputer_istock-1682188486.jpgIdén készül el Európa első exascale kategóriájú szuperszámítógépe, a JUPITER. A másodpercenként egytrillió számítást végző gép olyan szimulációkat tesz majd lehetővé, amire világszerte csak néhány komputer alkalmas. Posztunkban infografikán is megnézhetitek, melyek jelenleg a világ leggyorsabb szupergépei.

 

0 Vissza

lux.png

Spanyolországi méhészetben felnövő kislány, két magányos ember abszurd kalandjai a finn éjszakában, a Szajnán úszó pszichiátriai otthon, szaunázó észt nők legszemélyesebb titkai és a német iskola életét felkavaró lopássorozat – ezek az idei LUX közönségdíj jelöltjei. Nézd meg az előzeteseket és szavazz!

 

0 Vissza

filmklub-keletiagnes-cover-ep.jpgIsmét sűrű hónap előtt állunk. Danny Bain és Ágoston Béla közös koncertjén új műfajt ismerhetünk meg: a képzeletbeli világzenét, a költészet napján Závada Péter és kortárs szerzők lesznek a vendégeink, a Komp Kollektíva pedig Weöres-szimfóniákon keresztül utaztat minket. Filmklubunkban a világ legidősebb olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről készült dokumentumfilmet láthatunk, Egy csésze Európa sorozatunk pedig az eddigi legészakibb európai kulturális fővárosba, a norvégiai Bodø-ba kalauzol. A posztból minden információ kiderül, és megtaláljátok a regisztrációs linkeket is. Tartsatok velünk!

0 Vissza

53575436860_c8b04f9629_k.jpgGenerációk sora áll mögöttünk, és minden felmenőnknek hatása van a jelenlegi életutunkra. Hogyan találjuk meg a boldogságot és a harmóniát ezeken a generációs csatornákon keresztül? Mi hiányzik a boldogságunkhoz, és mi az, amit magunk mögött kell hagyni? Nőnap alkalmából Soma Mamagésa volt az Európa Pont vendége – néhol vitatható, de mindenképp izgalmas gondolatait a posztban olvashatjátok, visszanézhetitek és meg is hallgathatjátok.

 

0 Vissza

easter-3281582_1280.jpgIdén korán jön a húsvét, amely az egyik legváltozatosabb hagyományok által kísért ünnep szerte Európában. Tojás, nyuszi, locsolkodás, körmenet – a magyar szokásokat jól ismerjük, amelyekben a pogány és a keresztény elemek különös keverékét figyelhetjük meg. A legtöbb európai országban hasonlóképpen vegyes képet mutat az ünnepi szokások eredete.

 

0 Vissza

janssons.jpgEz a furcsa nevű fogás egy hagyományos svéd tejszínes rakott krumpli, amely karakterét a tulajdonképpen fűszerként funkcionáló sprotni (más néven spratt) adja. De ki volt Jansson, akit megkísértett?

0 Vissza

eures_03_articles_eures_portal_290224.jpgA külföldi munkavállalás bonyolultnak tűnhet, így sokan bele sem vágnak. Ha azonban tudjuk, hol keressük az információt, máris sokkal felkészültebben vághatunk a sikeres külföldi kalandba. Az idén harmincéves EURES Európai Állás Napjai nemcsak útmutatást, de konkrét állásajánlatokat is kínálnak az ambiciózus munkavállalóknak.

0 Vissza
süti beállítások módosítása