gadheim.pngAhogy korábbi posztunkban írtuk, különböző számítások alapján közel tucatnyi európai város verseng azért, hogy elmondhassa, nála található Európa vagy az EU közepe. Bárhogy kalkulálunk is, a brexittel ez a középpont mindenképp odébb helyeződik egy kicsit. A legtöbbet idézett forrás, a párizsi székhelyű Nemzeti Földrajzi Intézet számításai szerint (IGN) az új középpont a bajorországi kis falu, Gadheim területére esik.

Reflektorfényben a kis frank falu

Gadheim Bajorországban, pontosabban Frankföldön, Würzburg városától tíz kilométerre fekszik – a pontos középpont, (49°50′35″N 9°54′07″E) pedig egy repceföldön van, a nyolcvan lakost számoló Gadheimhez külterületén.

A kis falu közigazgatásilag Veitshöchheim városához tartozik, amelynek polgármestere, Jürgen Götz vegyes érzelmekkel fogadta a hírt. A helyiek büszkék az új nevezetességre:  nagyobb figyelemre és a helyi turizmus fellendülésére számítanak a középpont által keltett hírverés miatt. A Majna folyó, a közeli veitshöchheimi kastély rokokó kertjével, a würzburgi püspöki palota vagy akár a frankföldi karneválszezon szintén vonzó lehet az idelátogatóknak. Egy helyi lakos még arra is javaslatot tett, hogy adományozzanak Theresa May volt brit miniszterelnöknek díszpolgári címet, hiszen a brexit oroszlánrésze első sorban az ő nevéhez fűződik. Az apropó ugyanakkor mégis szomorú, hiszen a címhez úgy jutott Gadheim, hogy egy tagállam – először a történelem során – elhagyta azt a közösséget, amely már hosszú évtizedek óta a béke és jólét egyik legfőbb letéteményese Európa közepén – hangsúlyozta a polgármester.

gadheim2.png


Vándorló középpont

Az EU közepe a közösség bővülése során folyamatosan változott, a címet Gadheim a szintén bajorországi Westerngrundtól vette át, amely légvonalban 56 kilométerre fekszik a mostani középponttól. A kies repceföldön most három zászló – az EU, Németország és Veitshöchheim zászlaja és egy kis tér egy pihenőpaddal, valamint egy piros-fehér csíkos pózna jelzi az EU középpontjának pontos helyét.

Ha a csatlakozási tárgyalások befejeződnek valamely tagjelölt állammal – a csatlakozási folyamat felgyorsítása a magyar bővítési biztos, Várhelyi Olivér egyik legfontosabb célja –, akkor a középpont természetesen ismét költözik. Vagy akkor, ha a skótok esetleg az Egyesült Királyságtól függetlenedve ismét csatlakoznának az EU-hoz – ahogy azt félig tréfásan a korábbi középpont, Westerngrundt polgármestere, Brigitte Heim megjegyezte.

Középkezdés a foci EB alatt

A fokozott figyelem még erősebben irányul majd a falura az idei foci EB alkalmával. Idén először szervezik ugyanis több helyszínen, összesen 12 országban az EB meccseit (Budapesten, a Puskás Arénában is három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd), a német közszolgálati tévé pedig minden reggel élőben jelentkezik majd Veitshöchheimből, az EU szimbolikus közepéről. 

Borítókép forrása (a még készülő emlékponttal): Wikipedia commons

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

busok.PNGAz uniós források nemcsak a fővárosban vagy a nagyvárosokban élők életét segítik – sőt! Ezekről a lehetőségekről ugyanakkor nem feltétlenül értesül mindenki, aki élhetne vele. Ezen szeretne egy kicsit segíteni az Európai Bizottság, amely most „házhoz megy” az információval. A ma induló tájékoztató kampány nagy látogatottságú vidéki rendezvényekre fókuszál, az első állomás a mohácsi busójárás Baranyában.

2 Vissza

rijeka2.jpgHorvátország harmadik legnagyobb városa Zágráb és Split után, amelynek történelme számos nemzetiséghez és országhoz kapcsolódik. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kikötője (még Fiumeként), híres ipari múlttal és egyre erősödő turizmussal az Adrián, a Kvarner-öbölben: ez Rijeka. A város idén – az ír Galway mellett – Európa egyik kulturális fővárosa (EKF).

gyum.jpgMost karácsonykor irtó drága volt a dió a bejglibe, aki pedig nyáron fapadossal Barit célozta meg és egy kicsit barangolt Pugliában, azt igen lehangoló kép fogadta a korábban gyönyörű, olajfás táj helyett. Az EU az ilyen esetek miatt most megtiltja, hogy külföldről az EU-ba gyümölcsöt vagy zöldséget hozzunk. Nem, nem a brüsszeli bürokrácia őrült meg, csak az EU egységes piacán is minden mindennel összefügg. Mondjuk, hogyan és mi maradhat a bőröndben – illetve Magyarország milyen könnyítéssel alkalmazza egyelőre a közös szabályokat.

0 Vissza

oscar_media.jpgKözeledik az idei Oscar-gála. Bár a díjátadó alapvetően amerikai, és inkább az ottani, nagyköltségvetésű hollywoodi szuperprodukciókat díjazza, mégis ez a világ legnagyobb figyelemmel kísért filmdíja, ahol minden évben találunk jó pár remek európai alkotót is a jelöltek közt. Idén sincs ez másképp: hétfő hajnalban többek között francia, spanyol, lengyel, cseh, belga, svéd, izlandi és brit alkotók is versenyeznek. Szokásos Oscar-váró összeállításunkat olvashatjátok.

0 Vissza

utazastervezes.PNGAhogy a korábbi években, idén is elkészítettük segédletünket az európai munkaszüneti napokról. Mivel idén is lesz pár hosszabb (három vagy négynapos) hétvége Magyarországon, érdemes átböngészni, ezekre a napokra utazást tervezve mi vár ránk a többi tagállamban.

0 Vissza

utazas.pngAz Európai Unióban a világon egyedülállóan erősek az utasjogok, amelyek légi, hajós, távolsági autóbuszos és távolsági vasúti közlekedés esetén védik a közösség területén utazókat. Egy friss kutatás azonban rámutatott: ezeket a jogokat nagyon kevesen ismerik és érvényesítik az EU-ban. Gyorstalpalónk következik, hogy ha probléma merülne fel, tudjátok, mi jár, hol nézhettek utána, és milyen átmeneti kivételek vannak még érvényben.

0 Vissza

klasszik-lasszo-koncert-original-143426.jpgFebruári programjaink Európa épített és eszmei örökségének sokszínűségére hívják fel a figyelmet. Lesz nálunk komoly kérdéseket boncolgató dráma Fatih Akıntól, verses-dallamos perfomansz a Klasszik Lasszó  alkotócsoportjától, horvát kulturális örökségek horvát elnökséggel és vagy húszféle társasjáték a Játszóház Projekttől.

0 Vissza