kepernyofoto_2022-01-22_23_34_53.pngElőkerült a megsemmisültnek hitt 1931-es lengyel antifasiszta avantgárd rövidfilm, az Europa. A szürrealista művészházaspár, Franciszka és Stefan Themerson munkáját mítoszok övezik a filmtörténelemben, és számos kísérletet tettek az újraalkotására és újragondolására. Az Europát tavaly a londoni filmfesztiválon be is mutatták.

0 Vissza

disc1.jpgA DiscoverEU uniós kezdeményezés lehetőséget kínál az európai fiataloknak, hogy beutazzák Európát, az utazás során új ismeretekkel, ismeretségekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjanak, megtapasztalva a kontinens ezer arcát, kulturális sokszínűségét és közös értékeit. A program 2018 júniusa óta 130 ezer utazási igazolványt biztosított az európai fiatalok számára, a most lezárult 2021. októberi fordulóban minden eddiginél több, közel 61 ezer fiatal nyert igazolványt.

 

0 Vissza

divat_001.pngJanuári első eseményünkön a fenntartható és személyre szabott divaté lesz a főszerep, és megtudhatjuk, hogyan egyeztethető össze a környezettudatosság a stílussal. Minderről a Magyar Divat és Design Ügynökség és a Magyar Könnyűipari Szövetség képviselőjével, történésszel, divatújságíróval és magyar tervezőkkel beszélgetünk. Lumiѐre Filmklubunkban pedig a többszörös díjnyertes Corpus Christit láthatjuk a javítóintézetből kikerülő, önmagát papnak kiadó fiatalról, aki felforgatja a falu életét.

0 Vissza

gyak0.jpgElindult a jelentkezés, még a hónap végéig lehet pályázni az Európai Bizottság fizetett gyakornoki pozícióira. A program már sok tízéve működik, és aki részt vett benne, nem bánta meg: Európa egyik legjelentősebb intézményének dolgozni nemcsak egyedülálló, a munkáltatók által is értékelt tapasztalat a pályakezdőknek, de egy életre szóló  élmény is.

0 Vissza

konf1.pngTavaly májusban, az Európa-napon indult útjára az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat és a hozzá tartozó online platform azzal a céllal, hogy a szélesebb közvélemény közvetlenül is megossza a témával kapcsolatos elképzeléseit az európai döntéshozókkal. A konferencia résztvevői átlagemberek, a platformon pedig mindenki hozzászólhat. A mindeddig példa nélküli demokratikus gyakorlat lehetőséget kínál minden európai számára, hogy elmondja, mit vár az Európai Uniótól, milyen európai jövőt szeretne, milyen ötleteket látna szívesen megvalósulni. Pontosan miről szól ez az egész, és milyen volt magyarként részt venni benne? Erről beszél két, fiatal magyar vitacsoport-tag, Alexandra és Péter.

eye2021.png2022 az ifjúságé lesz az Európai Unióban – a tematikus évad célja többek között, hogy informálja a fiatalokat lehetőségeikről, és aktívan bevonja őket az EU jövőjének alakításába. Az elmúlt időszakban a pandémia talán ettől a korcsoporttól vette el a legtöbbet: a bezártság és elzárkózás hihetetlen sok lehetőségtől fosztotta meg a fiatalokat. Hiszen azok az élmények, amelyek ebben az érzékeny periódusban, fiatalkorunkban érnek minket, sokszor egész életünkre kihatással vannak, meghatározzák gondolkodásmódunkat. Ezt igyekszik valamilyen módon ellensúlyozni és kompenzálni az EU, ismét perspektívát nyújtva a fiatalabb korosztályoknak.

1 Vissza

szaharov_cover_001.pngAz Európai Parlament emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért kiosztott Szaharov-díját tavaly a belarusz demokratikus ellenzék kapta. A jelenlegi belarusz helyzetről, és arról, hogyan jutott idáig az ország – Feledy Botond külpolitikai szakértő moderálásával – Sz. Bíró Zoltán történész és Takácsy Dorka külpolitikai szakértő beszélgetett az Európa Pontban. A teljes beszélgetés visszanézhető a posztban.

 

1 Vissza

kapi.pngEzúttal a szlovákok egyik legkedvesebb karácsonyi ételét, a szárított gombával ízesített káposztalevest mutatjuk be. Enélkül nem igazán van karácsony a szlovák családoknál, de ahány család, annyiféle receptvariáció él erre a klasszikusra. Savanykás, laktató, a magyar konyhától sem idegen ízesítésű klasszikus téli étel. Érdemes egyszer kipróbálni az otthoni menüben!

Azonos hagyomány, különböző variációkkal

A karácsonyi fogás a szlovák konyha egyik legfontosabb alapélelmiszerére épít – a tej és a burgonya mellett ugyanis a káposzta az egyik legrégebben és legváltozatosabb formában használt élelmiszer északi szomszédunknál. (Érdekesség, hogy a legismertebb szlovák ételt, a bryndzové haluškyt, azaz a juhtúrós galuskát Magyarországon leginkább sztrapacskaként ismerjük, amely tulajdonképpen a káposztás haluškyt elnevezése Szlovákiában).

A klasszikus szlovák karácsonyi vacsora régiónként és családonként eltérő. Általában sok fogásból áll, többek között valamilyen halételből, burgonyasalátából (majonézzel, savanyúsággal és sárgarépával), de legtöbbször ott találjuk a savanyú káposztalevest, a kapustnicát is, amelynek gazdag ízét a hozzáadott füstölt sertéshús, kolbász és szárított gomba adja. Erre minden családnak megvan a saját titkos receptje, amelyhez általában mindenki ragaszkodik – egy-egy házasságban fontos alku tárgya lehet, hogy milyen változat éljen tovább az új családban.  Van, aki nokedlivel gazdagítja a levest, van, aki a végén tejföllel behabarja, és némelyik változat szokatlan hozzávalókat, például aszalt szilvát vagy akár almát is tartalmazhat.

Mi az alábbiakban a Bratislava Food Tours verziója alapján ismertetünk egy alapreceptet.

A kapustnica elkészítése

Hozzávalók (kb. 5 főre):

  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 250 g sertéslapocka
  • 350 g füstölt sertéstarja
  • 200 g füstölt fűszeres kolbász
  • 2,5 l a sertéstarja főzéséből származó főzőlé
  • 15 g szárított gomba
  • 1 hagyma, egészben
  • 1 egész alma
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • Pár szem fekete bors és szegfűbors
  • Pár szem kömény
  • 2 szem szegfűszeg
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt édes fűszerpaprika
  • 3 dl tejföl
  • 1 teáskanál liszt
  • Cukor (ha a káposzta túl savanyú)


kapi2.png


Elkészítés

A füstölt sertéstarját megmossuk, és másfél liter vízben körülbelül egy órát főzzük, amíg szép puha nem lesz. Vegyük ki, tegyük félre későbbre, de a főzőlevét, a „húslevest” ne öntsük ki, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Amikor a lé eléggé kihűlt, adjuk hozzá a durvára vágott savanyú káposztát, a savanyú káposztalevet, az egész sertéslapockát és a kolbászokat. Adjuk hozzá a fűszereket (a paprika kivételével), a fokhagymát, a sót, a szárított gombát, a hagymát és az almát. Forraljuk fel, és közepes lángon főzzük 45 percig. Amikor a hús és a kolbászok jól megfőttek, vegyük ki őket, és vágjuk apró darabokra – a húst kockákra, a kolbászt karikákra. A korábban megfőzött sertéstarját szintén vágjuk kockákra.

Tegyük vissza a fazékba az összes húst és kolbászt, vegyük ki az almát és a hagymát, adjuk hozzá a paprikát, és főzzük további 30 percig. Ha a leves túl sűrűnek tűnik, hozzáadhatunk még egy kis vizet – bár a szlovákok szerint a kapustnicának olyan sűrűnek kell lennie, hogy a kanál megálljon benne. :-)

A végén a lisztet keverjük össze egy kis tejföllel, adjuk a káposztához, majd keverjük hozzá a maradék tejfölt. Hagyjuk felforrni, ízlés szerint fűszerezzük (ha túl savanyúnak tűnik, adjunk hozzá cukrot), és friss kenyérrel tálaljuk.

Dobrú chuť! :-)
 

cover_felirat.png

Európa a konyhában: az Európa Pont ingyenesen letölthető recepteskönyve

2011 januárjában indult el az Európa Pont, a kerek évfordulóra egy meglepetéssel, egy ingyenesen letölthető e-könyvvel készültünk a tagországok kedvenc nemzeti – esetenként uniós oltalommal is védett – ételeiből.

Az Európa Pont blogjára a kezdetektől készítettünk különleges recepteket bemutató írásokat, két sorozatban dolgoztunk fel ilyen ételeket. A Süssünk az EUR-Lex-ből! az EU jogszabálygyűjteményét használja szakácskönyvként (itt jelennek meg az uniós oltalom alá kerülő hagyományos nemzeti ételek leírásai is), A hónap receptje pedig mindig az adott szezonhoz vagy az aktuálisan fókuszban lévő országból válogat nemzeti recepteket. A lehető legautentikusabb leírásokat próbáltuk felkutatni, és minden esetben igyekeztünk alaposabban bemutatni az étel történetét, szerepét az adott ország (kulináris) életében.


Számos receptet kipróbáltunk mi is, és erre buzdítunk benneteket is. Fogadjátok szeretettel Európa a konyhában című gyűjteményünket, amelyet innen tudtok letölteni – várjuk visszajelzéseiteket, képeiteket az elkészült fogásokról! Ünnepeljétek velünk valamelyik európai finomsággal tízéves születésnapunkat! Jó étvágyat! :-)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon
, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza
süti beállítások módosítása