istock-2149141655.jpgA hosszú ideig pácolt, majd lassan sült-főtt savanykás marhasült nemcsak ízletes fogás, hanem egy darabka történelmi hagyomány is, Szászország kulturális örökségének része. A posztból megtudhatod, honnan ered és hogyan készül, sőt, ajánlunk hozzá egy Szászországgal kapcsolatos programot is.

 

A Sauerbraten (savanyú sült) a német konyha hagyományos étele, amely kifejezetten jellemző Szászország régiójára. A Sauerbraten mélyen gyökerezik a német gasztronómiában, és több történelmi forrás is említi. Egyes legendák szerint a rómaiak már Julius Caesar idejében pácolták a marhahúst borban, amelyet aztán az Alpokon keresztül szállítottak a mai Köln környékére. Bár ez a történet nem bizonyított, a Sauerbraten a középkorban már biztosan jellemző volt, amikor a hús tartósítására használták az ecetes vagy boros pácolást.

 

A szász konyha sajátossága, hogy gyakran használ édesebb összetevőket, például mazsolát és mézet, hogy kiegyensúlyozza az ecet savanyúságát. Az édes-savanyú ízek kedvelése a középkori konyhára vezethető vissza, amikor az ecet és méz kombinációját nemcsak ízesítésre, hanem tartósításra is alkalmazták. Ez teszi különösen karakteressé a Sächsischer Sauerbratent is más régiók változataihoz képest.

 

A történelem során más húsfajtákat, például lóhúst is használtak, de a Sauerbraten ma már szinte kizárólag marhahúsból készül. A leggyakrabban használt húsrész a marha falsches Filet (álbélszín), a lapocka vagy a hátszín. Ezek jól illenek a hosszú pácolási és lassú főzési folyamathoz.

 

A sült elkészítése több napot vesz igénybe: a húst először érlelik a pácban, körbesütik, majd lassan főzik a pác hozzáadásával. Az ételhez gazdag mártást készítenek, amelyet gyakran sűrítenek mézeskaláccsal (Pulsnitzer Soßenkuchen). Hagyományos köretként burgonyagombóc (Kartoffelklöße) vagy vöröskáposzta (Rotkraut) szolgál.

 

istock-2030514071.jpg

Fotó: Juefrateam, iStockphoto

 

Ha kedvet kaptál Szászországhoz, akkor várunk az EU Expressz negyedik állomásán április 7-én, amikor az úti cél a régió harmadik legnépesebb városa, Chemnitz az idei egyik európai kulturális főváros. A közel félmilliós település a „C the Unseen” mottóval invitál a régió rejtett kincseinek felfedezésére. Perger István (A Keletiből Hongkongba) vendége ezúttal Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete és Gyémánt Balázs hivatásos világutazó lesz. A helyszínen szokás szerint belekóstolhatunk a környék gasztronómiájába is. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tudsz megtenni, élőben online pedig az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán követheted majd a beszélgetést.

 

És most lássuk a Sächsischer Sauerbraten receptjét!

 

 

Hozzávalók (4-6 adag)

 

A páchoz:

 

2 nagy hagyma, aprítva

2 sárgarépa, szeletelve

2 szár zeller, aprítva

5 dl vörösbor

2,5 dl vörösborecet

5 dl víz

3 babérlevél

10 borókabogyó

10 szegfűszeg

10 szemes bors

1 teáskanál szegfűbors

1 teáskanál koriandermag

1 teáskanál cukor vagy méz

 

A húshoz

 

1,5 kg marhahús (pl. lapocka vagy álbélszín)

Só és bors ízlés szerint

2 evőkanál olaj vagy zsírszalonna az sütéshez

 

A mártáshoz

 

A pác leszűrve

2 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál mézeskalács vagy gyömbéres keksz, összetörve (a szósz sűrítéséhez)

Szükség esetén marhahús alaplé vagy víz

 

 

Elkészítés

 

1. Tedd a hagymát, sárgarépát, zellert és fűszereket egy nagy edénybe. Öntsd hozzá a vörösbort, az ecetet és vizet. Forrald fel, majd hagyd kihűlni.

 

2. Tedd a marhahúst egy mély edénybe vagy zacskóba, és öntsd rá a kihűlt pácot úgy, hogy teljesen ellepje. Hagyd a hűtőben legalább 2–3 napig. Közben időnként forgasd meg.

 

3. Vedd ki a húst a pácból, töröld szárazra, majd sózd és borsozd. Egy nagy serpenyőben olajon vagy szalonnazsíron pirítsd meg minden oldalán.

 

4. Add hozzá a paradicsompürét, majd öntsd rá a pácot és egy kevés vörösbort. Lassú tűzön főzd kb. 2–3 órán át, amíg a hús omlós nem lesz.

 

5. A mártáshoz: vedd ki a húst, és szűrd le a főzőlevet. Add hozzá az összetört mézeskalácsot vagy gyömbéres kekszet a szószhoz, majd forrald fel és sűrítsd be.

 

istock-2203256311.jpgFotó: Animaflora, iStockphoto

 

 

Guten Appetit, azaz jó étvágyat!

 

 

 

Borítókép: juefraphoto, iStockphoto

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4318831780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása