A hosszú ideig pácolt, majd lassan sült-főtt savanykás marhasült nemcsak ízletes fogás, hanem egy darabka történelmi hagyomány is, Szászország kulturális örökségének része. A posztból megtudhatod, honnan ered és hogyan készül, sőt, ajánlunk hozzá egy Szászországgal kapcsolatos programot is.
A Sauerbraten (savanyú sült) a német konyha hagyományos étele, amely kifejezetten jellemző Szászország régiójára. A Sauerbraten mélyen gyökerezik a német gasztronómiában, és több történelmi forrás is említi. Egyes legendák szerint a rómaiak már Julius Caesar idejében pácolták a marhahúst borban, amelyet aztán az Alpokon keresztül szállítottak a mai Köln környékére. Bár ez a történet nem bizonyított, a Sauerbraten a középkorban már biztosan jellemző volt, amikor a hús tartósítására használták az ecetes vagy boros pácolást.
A szász konyha sajátossága, hogy gyakran használ édesebb összetevőket, például mazsolát és mézet, hogy kiegyensúlyozza az ecet savanyúságát. Az édes-savanyú ízek kedvelése a középkori konyhára vezethető vissza, amikor az ecet és méz kombinációját nemcsak ízesítésre, hanem tartósításra is alkalmazták. Ez teszi különösen karakteressé a Sächsischer Sauerbratent is más régiók változataihoz képest.
A történelem során más húsfajtákat, például lóhúst is használtak, de a Sauerbraten ma már szinte kizárólag marhahúsból készül. A leggyakrabban használt húsrész a marha falsches Filet (álbélszín), a lapocka vagy a hátszín. Ezek jól illenek a hosszú pácolási és lassú főzési folyamathoz.
A sült elkészítése több napot vesz igénybe: a húst először érlelik a pácban, körbesütik, majd lassan főzik a pác hozzáadásával. Az ételhez gazdag mártást készítenek, amelyet gyakran sűrítenek mézeskaláccsal (Pulsnitzer Soßenkuchen). Hagyományos köretként burgonyagombóc (Kartoffelklöße) vagy vöröskáposzta (Rotkraut) szolgál.
Fotó: Juefrateam, iStockphoto
Ha kedvet kaptál Szászországhoz, akkor várunk az EU Expressz negyedik állomásán április 7-én, amikor az úti cél a régió harmadik legnépesebb városa, Chemnitz az idei egyik európai kulturális főváros. A közel félmilliós település a „C the Unseen” mottóval invitál a régió rejtett kincseinek felfedezésére. Perger István (A Keletiből Hongkongba) vendége ezúttal Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete és Gyémánt Balázs hivatásos világutazó lesz. A helyszínen szokás szerint belekóstolhatunk a környék gasztronómiájába is. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tudsz megtenni, élőben online pedig az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán követheted majd a beszélgetést.
És most lássuk a Sächsischer Sauerbraten receptjét!
Hozzávalók (4-6 adag)
A páchoz:
2 nagy hagyma, aprítva
2 sárgarépa, szeletelve
2 szár zeller, aprítva
5 dl vörösbor
2,5 dl vörösborecet
5 dl víz
3 babérlevél
10 borókabogyó
10 szegfűszeg
10 szemes bors
1 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál cukor vagy méz
A húshoz
1,5 kg marhahús (pl. lapocka vagy álbélszín)
Só és bors ízlés szerint
2 evőkanál olaj vagy zsírszalonna az sütéshez
A mártáshoz
A pác leszűrve
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál mézeskalács vagy gyömbéres keksz, összetörve (a szósz sűrítéséhez)
Szükség esetén marhahús alaplé vagy víz
Elkészítés
1. Tedd a hagymát, sárgarépát, zellert és fűszereket egy nagy edénybe. Öntsd hozzá a vörösbort, az ecetet és vizet. Forrald fel, majd hagyd kihűlni.
2. Tedd a marhahúst egy mély edénybe vagy zacskóba, és öntsd rá a kihűlt pácot úgy, hogy teljesen ellepje. Hagyd a hűtőben legalább 2–3 napig. Közben időnként forgasd meg.
3. Vedd ki a húst a pácból, töröld szárazra, majd sózd és borsozd. Egy nagy serpenyőben olajon vagy szalonnazsíron pirítsd meg minden oldalán.
4. Add hozzá a paradicsompürét, majd öntsd rá a pácot és egy kevés vörösbort. Lassú tűzön főzd kb. 2–3 órán át, amíg a hús omlós nem lesz.
5. A mártáshoz: vedd ki a húst, és szűrd le a főzőlevet. Add hozzá az összetört mézeskalácsot vagy gyömbéres kekszet a szószhoz, majd forrald fel és sűrítsd be.
Fotó: Animaflora, iStockphoto
Guten Appetit, azaz jó étvágyat!
Borítókép: juefraphoto, iStockphoto
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.