Krémes, kellemesen savanykás, kiadós leves az őszi erdő ízeivel: íme a csehek gomba alapú kapros-tejszínes krumplilevese, a kulajda.
A kulajda pontos eredete nem jól dokumentált, de valószínűleg a hagyományos cseh vidéki konyhában gyökerezik – ez azért is esélyes, mert könnyen hozzáférhető alapanyagokból készült, kiadós és laktató fogás, ezért elsősorban a hűvösebb hónapokban kedvelik. Mindenképp az ország kulináris örökségének része, gyakran készítik otthon, és a hagyományos csehországi étlapokon is megtalálható.
A kulajdát jellegzetes íze és a hozzávalók – főleg a vadgomba, a kapor, a tejszín és az ecet – kombinációja teszi egyedülállóvá. A különböző régiókban és háztartásokban a krémes, tápláló leves más-más változataival találkozhatunk: van, ahol az alapösszetevőkön kívül például szalonnával vagy füstölt hússal gazdagítják. A leves állaga is változhat, egyes helyeken sűrűbb, már-már raguszerű, máshol könnyebb, inkább húsleves jellegű.
Az ősszel a gombaszezon is eljött: nagyon szórakoztató program, ha magad szeded a kulajdához (vagy bármihez) a gombát, de mindenképp ellenőriztesd a zsákmányt szakértővel is (itt egy térképes gombaszakértő-kereső) – akkor is, ha amúgy biztos vagy a dolgodban.
Fotó: ALLEKO, iStockphoto
Hozzávalók
25 dkg erdei gomba (rókagomba vagy vargánya)
2 db közepes burgonya, meghámozva és kockára vágva
4 tojás
1 kis hagyma, apróra vágva
2 evőkanál vaj
1 liter zöldség- vagy csirkeleves
3 dl tejszín
2 evőkanál liszt
1 evőkanál ecet
Friss kapor, apróra vágva
1-2 teáskanál cukor
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés
A gombát tisztítsd meg és szeleteld föl. A vadgombán lehet föld és törmelék, ezt mindenképp távolítsd el róla.
Egy nagy fazékban, közepes lángon olvaszd meg a vajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és párold áttetszőre.
Add hozzá a felszeletelt gombát, és addig főzd, amíg a gomba le nem adja a nedvességét és barnulni kezd. Vedd ki a fazékból.
Add hozzá a maradék vajat és a lisztet, és pirítsd aranyszínűre.
Fokozatos kevergetés közben öntsd hozzá a zöldség- vagy csirkelevest, hogy csomómentes legyen. Add hozzá a kockára vágott burgonyát és a gombát, és forrald át, majd hagyd főni kisebb lángon, amíg a burgonya megpuhul.
Vedd le a tűzről, és lassan add hozzá a tejszínt. Érdemes először egy merőkanál forró levessel elkavarni, és utána a fazékba önteni – így nem rántja össze.
Add hozzá az ecetet és a cukrot, ízlés szerint sózd-borsozd.
Tálaláskor add hozzá a buggyantott tojást – egy tál leveshez egyet. Ehhez a feltört tojást egy merőkanálba téve óvatosan gyöngyöző (nem lobogó) forró vízbe ereszted, és addig főzöd, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még nem.
A tányért díszítsd még apróra vágott kaporral.
Dobrou chuť, azaz jó étvágyat!
Borítókép: stockfotocz, iStockphoto
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.