maanus_kullamaa_ff.jpgIdén Európa kulturális fővárosaBodø és Bad Ischl mellett – Tartu. A Dél-Észtország dombvidékein elhelyezkedő varázslatos város új szemszögből mutatja meg, mit jelent kulturális fővárosnak lenni. A helyi szokások, ízek és szimbólumok segítségével Európa gazdag és egyedi részét ismerhetjük meg. Lássuk, mitől lesz 2024-ben Tartu az európai kisvárosok elkötelezett hírnöke!

 

A mintegy százezres Tartu – a zöld mintaváros, Tallinn után – Észtország második legnagyobb városa, egyben tudományos és kulturális központja. Itt van az ország legrégebbi egyeteme, amelyet 1632-ben alapítottak, és első észt nyelvű színháza is, a Vanemuine. Tartu ugyanakkor Dél-Észtország legnagyobb városa is, és ezt a kulturális főváros programja is büszkén képviseli: az év több mint ezer eseménye Dél-Észtország – Tartuval együtt összesen húsz település – történelmi és kulturális örökségét mutatja be.

istock-1790830899.jpgKép: Wirestock, iStockphoto

 

A több száz programból álló rendezvénysorozatot A túlélés művészete (Ellujäämise Kunstid) tematika köré építik – ez azon tudások, készségek és értékek összessége, amelyek segítenek abban, hogy a jövőben jó életet éljünk. A négy legfontosabb ilyen „művészet” az egyediség, a fenntarthatóság, a tudatosság és a közös alkotás.

Tartu 2024 célja az emberiségbe vetett bizalom helyreállítása, valamint a természettel való egyensúly újrafelfedezése. Ennek megfelelően négy programsorozattal készül a város: Tartu a Földért, Tartu az emberiségért, Tartu Európáért és Tartu a világegyetemért.

 


Tartu a Földért

A tematika összefonódik a fenntarthatóság értékeivel és kérdéskörével. Hogyan élhetünk a jövőben jó életet egyénként, társadalomként és együttes ökoszisztémaként – városban és vidéken egyaránt? A környezetbarát kultúra bemutatásával Tartuban megérthetjük, hogyan lehet természetbaráttá tenni a mindennapi városi életet, az otthonok és kertek kialakítását és fenntartását, vagy akár az étel- és ruhaválasztást is. A Wild Bits szabadtéri kiállítást például Dél-Észtországban, Otepää közelében, a Maajaam művészeti és technológiai farmon, a szántóföldeken és a környező természetben rendezik, ahol feltörekvő művészek installációi mutatják be a haladás és a megőrzés egyensúlyát.

 

mikk_otsar_xx.jpg

Kép: Mikk Otsar / Tartu 2024

 


Tartu az emberiségért


A tudatosságot szem előtt tartva Tartu elkötelezett a természeti szépségek és kulturális örökségek megőrzésében a jövő generációk számára. Az emberi interakciók célja, hogy a generációkon átívelő tanulási és közös alkotási folyamatokon keresztül helyreállítsa a bizalmat az emberi közelségben és bensőséges kapcsolatokban. Ez segíti a különböző társadalmak és kultúrák békés együttélését – erre pedig az igazán multikulturális Európában nagy szükség van.

A projektek keretében a résztvevők új és régi készségeket tanulhatnak, dráma, zene és művészet segítségével fejleszthetik önmagukat. Szándékuk szerint megteremtik a mentális egészségről való beszéd gondoskodó és támogató kultúráját, javítják a gyermekek szociális készségeit és kölcsönös megértését, kiemelik a különleges emberekben rejlő lehetőségeket, és felerősítik azok hangját, akiket a társadalomban gyakran nem hallanak.

 

maanus_kullamaa_vv.jpg

Kép: Maanus Kullamaa / Tartu 2024

 


Tartu Európáért


Tartu és Észtország az Európai Unió peremén van, ami erősítheti a háttérbe szorulás érzését. A programsorozat keresi a módját Tartu európai dimenziója megmutatásának, annak tudatosításával, hogy a helyi nyelvek és szokások az Egyesülve a sokféleségben mottó részei.

Tartu 2024 a világ többi részéből ideérkezők számára is otthonos érzést fog teremteni. Művészetüket és hagyományaikat szívesen látják Észtországban, amely nem fél az identitások sokféleségétől, és más kultúrákkal párbeszédben képes megőrizni és megújítani sajátos helyi szokásait.

Az identitásnak mindig meghatározó része a helyi konyha, és ez nincs másképp Tartuban sem. A Peipsi Food fesztivál minden augusztusban egy 175 kilométer hosszú úton a régió hagyományos ételeivel várja az érdeklődőket. Az útvonalon összesen 45 pop-up étterem nyílik meg két napra, ahol végigkóstolhatjuk Észtország finomságait.

 

 


Tartu a világegyetemért

A válságokkal teli időkben a technokrácia kénytelen uralkodni, és hajlamosak vagyunk alábecsülni a humán tudományokat, a művészetek és társadalomtudományok pedig eltávolodhatnak az egzakt természettudományoktól. A Tartu 2024 az emberiséget, bolygónkat és jövőnket érintő nagy kérdések megválaszolása érdekében igyekszik megtalálni a közös alapokat.

Az ehhez kapcsolódó programok bemutatják, hogy a művészetekben megjelenő disztópikus, utópikus és futurisztikus képzetek hogyan táplálták a kutatás-fejlesztést, ezzel formálva a mindennapi valóságunkat. Ugyanakkor a művészetek rávilágítanak a gyors változás veszélyeire és nehézségeire is: a géntechnológiai manipulációtól kezdve a nagy adatokat feldolgozó mesterséges intelligenciáig és gépi tanulásig az ember igyekezett mélyebbre, magasabbra és messzebbre jutni, de kulturális reflexió nélkül ezek a törekvések végül magát az emberiséget szoríthatják ki a világból. Shiro Takatani bemutatója például a szürreális terek témáját járja körül, ahol két ellentétes elem egyszerre létezik. A művészet, a tudomány és a technológia kölcsönhatásában gyökerező ellentétek felhasználásával gondolkodásra készteti a nézőket.

 

silver-gutmann.jpg

Kép: Silver Gutmann / Tartu 2024

 

A fentiek is elegendő okot szolgáltatnak, hogy minden kedves olvasó felkerekedjen Tartu felfedezésére – ha esetleg mégis szükség lenne újabb indokra: a National Geographic is a harminc leginkább meglátogatandó városba sorolja az Európai Kulturális Fővárost 2024-ben. Kalandra fel!

 

Borítókép: Maanus Kullamaa / Tartu 2024

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3018412005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása