bad_ischl.jpgIdén – a norvégiai Bodø és az észt Tartu mellett – Európa kulturális fővárosa Bad Ischl, a császári nyaralóhely Ausztriában. Az éves programsorozat karakterét a turisztikai hagyományok mellett meghatározza az egész régió számára – hétezer éves sóbányái révén – gazdagságot hozó só is.

 

Bad Ischl, a gyógyfürdőjéről is ismert 15 ezres felső-ausztriai üdülőváros Ferenc József kedvelt tartózkodási helye volt, ezért Császárvárosként (Kaiserstadt) is emlegetik. A város fénykora is ebben az időszakban, a 19. században kezdődött el igazán. 1807-ben Josef Götz jegyezte fel, hogy a sós fürdő jó hatással van a beteg bányászok egészségére, az eredményekről 1821-ben tudomást szerző Franz Wirer bécsi orvos pedig (főleg külföldi) pácienseinek kezdte felírni az ischli fürdőkúrát. A vendégek száma ettől kezdve folyamatosan nőtt, és Ischl hamarosan európai hírű, divatos fürdőhellyé vált. 1827-ben, a Salzkammergut első szállodájának építése évében látogattak ide Ferenc József szülei, Ferenc Károly főherceg és felesége, Zsófia, maga Ferenc József pedig 1849-ben Ischlbe költöztette nyári rezidenciáját, ami az udvarral érkező számos híresség és művész révén újabb lökést adott a település népszerűségének.

A város 1906-ban vette fel a Bad Ischl nevet, 1920-ban pedig hivatalosan gyógyüdülőhellyé nyilvánították. Ma is az idegenforgalom a fő bevételi forrása, amire az Európai Kulturális Főváros (EKF) program is épít. A régió ugyanakkor hétezer éves sóbányáiról is híres, így nem annyira meglepő, hogy a program címe az egész régió számára gazdagságot hozó sóra utal: „Kultur ist das neue Salz” (A kultúra az új só).

sudhaus_eva_schlegel_2mvd_memories_salz_eva_schlegel_2mvd_courtesy_kulturhauptstadt_europas_bad_ischl_salzkammergut_2024.jpg

Fotó: sudhaus, Eva Schlegel_2MVD, Memories.Salz © Eva Schlegel_2MVD, courtesy Kulturhauptstadt Europas Bad Ischl Salzkammergut 2024

 

Az EKF-programsorozathoz Bad Ischl mellé a Salzkammergut belső alpesi régió 23 települése csatlakozott, és „23-an ’24-ért” jelszóval egyesítik erőiket. A program közel háromszáz eseményt és projektet foglal magában, négy fókuszpont köré csoportosítva.

A Hatalom és hagyományok a jövőt felelősen alakító emlékezést jelenti.  Milyen viszonyok alakították a Salzkammergut régiót, élénk és erős szokásait a zenétől, a kézművességtől a színházon és az irodalmon át az éttermi kultúráig? A nyitott és aktív, vakfoltok nélküli emlékezetkultúra elengedhetetlen ahhoz, hogy a múltból levonjuk a tanulságokat a jelen és a jövő érdekében – a programok a Habsburg-házhoz vagy a nemzetiszocializmushoz kapcsolódó emlékezetkultúrát is vizsgálják.

Az egyértelmű kulturális identitás iránti igény érthetőnek tűnik egy olyan világban, ahol minden globálisan függ egymástól – vajon ez valóban ilyen egyértelmű?? A kultúra természete a változás – erre utal a Kultúra mozgásban fókusz: a szokások, hagyományok, a közös nyelv olyan erőforrások, amelyek általában mindenki számára elérhetőek, és amelyeket sokféleképpen lehet használni.

A Salzkammergut megosztása – az utazás művészete az alpesi régió turisztikájával foglalkozik. Ez a 19. században kezdődött nyári vakációzás hagyományából nőtt ki, és mára a Salzkammergut régió rendkívül népszerű turisztikai célpont.

A Globalokál arra a dilemmára keresi a választ, hogyan alakítható úgy a vidéki régió, hogy a szokásos észak-déli szakadékot áthidalja és a munkaerőpiac kreatív potenciállal gazdagodjon. Mindezt azért, hogy a fiatal, jól képzett emberek ne vándoroljanak el, a vidéki élet élhető maradjon, miközben képes legyen globálisan hálózatba is kapcsolódni.

ballet_mecanique_joaneum_berg_n_lackner_courtesy_kulturhauptstadt_europas_bad_ischl_salzkammergut_2024.jpg

Fotó: Ballet Mécanique, Joaneum Berg © N_lackner, courtesy Kulturhauptstadt Europas Bad Ischl Salzkammergut 2024

 

És milyen ez a háromszáz program? Íme egy kis ízelítő.

A Salt Lake Cities (sóstóvárosok) keretében fiatal kortárs művészek élesztik újra a régió üresen álló vasútállomásait. A Tavern Lab (kocsmalabor) a helyi kocsmák gasztronómiai fejlődésének újjáélesztésére összpontosít. A Silent Echoes (Csendes visszhangok) pedig a párizsi Notre-Dame de Paris harangjait mutatja be Dachstein jégbarlangjaiban.


A Regional Express virtuális valóságon alapuló audiovizuális installáció, vasúti utazás a múltból a jövőbe arról, hogyan formálta a táj, a só és az ipar a régiót. A projekt egyik alkotója a Hollandiában élő magyar színházi rendező, Ardai Petra.


A sudhaus az EKF központi művészeti kiállítása az egykor fehér aranynak nevezett sóról, és a kitermeléséhez elengedhetetlen vízről és fáról, sokféle aspektusban és műfajban: tárgyak, szobrok, installációk, filmek, fotó- és hangalkotások.


Salzkammergut a 19. és 20. században az avantgárd olvasztótégelye volt. A Ballet Mécanique előadása és kiállítása ehhez a hagyományhoz kapcsolódik, a klasszikus modernizmus 1920-as években született látomásos remekművének salzkammerguti változatával.

 

 

Egy csésze Európa sorozatunkban rendszeresen bemutatjuk a kulturális fővárosokat – március 19-én sor kerül Bad Ischlre is. Megtudhatjátok többek közt, hogy miért töltött itt 83 (!) nyarat I. Ferenc József miért itt kérte meg Sisi kezét, és mit szeretett a környékben Lehár Ferenc, Gustav Mahler, Sigmund Freud, Gustav Klimt, Anton Bruckner vagy Stefan Zweig? Szederkényi Olga vendége Christian Autengruber, a budapesti Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Cserháti Ákos, a Civil Rádió vezetője. A részvétel ingyenes, regisztrálni ezen a linken tudtok.

 

egycsesze-europa-cover-ep.jpg

 

Borítókép: Meinzahn, iStockphoto

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4218343649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása